Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Indexering alimentatie 2022

We zetten vijf feiten op een rij

Als je gaat scheiden, blijven jullie ook na de scheiding verplicht om voor elkaar te zorgen. Ook wel bekend als onderhoudsplicht. Meestal wordt hieraan voldaan door partneralimentatie te betalen. In het geval van kinderen, wordt er ook kinderalimentatie betaald. Elk jaar wordt de alimentatie verhoogd of geïndexeerd (aangepast aan de inflatie, zodat de koopkracht gelijk blijft). In dit blog vijf feiten over de indexering van de alimentatie 2022.

Eén: indexering van alimentatie 2022

Het ministerie van Veiligheid en Justitie publiceert elk jaar in de maand november de hoogte van de indexering van alimentatie in de Nederlandse Staatscourant. Voor het jaar 2022 is de indexering van de alimentatie vastgesteld op 1,9 procent. Als jij, of je partner, alimentatie moet betalen, gaat dat bedrag op 1 januari 2022 met 1,9 procent omhoog.

Twee: hoogte van indexering alimentatie is afhankelijk van de verwachte loonstijging

De hoogte van de indexering van alimentatie is afhankelijk van de verwachte loonstijging. Die verwachte loonstijging, ofwel het loonindexcijfer, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vast op basis van hoe de salarissen zich ontwikkelen in zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid.

Drie: indexering van alimentatie is verplicht, tenzij...

In principe moet degene die alimentatie betaalt zich houden aan de indexering van de alimentatie in 2022. Ook als jouw financiële situatie gelijk is gebleven en je bijvoorbeeld geen loonsverhoging hebt gehad. Maar, jullie mogen hier tijdens het scheidingstraject andere afspraken over maken. Wij helpen jullie hierbij en leggen de afspraken ook vast in het convenant en/of in het ouderschapsplan.

Vier: de indexering is je eigen verantwoordelijkheid

Het is jullie eigen verantwoordelijkheid om deze indexering elk jaar in januari zelf toe te passen. Als je alimentatie ontvangt, kun je die verantwoordelijkheid (en dus ook het initiatief) neerleggen bij je ex-partner, degene die jou de alimentatie moet betalen. Ons advies: stuur degene die de alimentatie moet betalen even een herinnering. Op deze manier deel je de verantwoordelijkheid en voorkom je mogelijk een conflict.

Vijf: de indexering van alimentatie is tot maximaal vijf jaar terug te vorderen

Zijn jullie de indexering vergeten toe te passen, maar willen jullie dit graag alsnog? Dan kunnen we jullie daarbij helpen. Wil jouw ex-partner niet meewerken? En is er eerder een beschikking afgegeven? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met het Landelijk Bureau Innen Onderhoudsbijdragen (LBIO). Anders kun je jouw verzoek tot inning van de achterstallige alimentatie voorleggen aan de rechter. In dat geval heb je een eigen advocaat nodig die je hierbij helpt.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb je vragen over de indexering van de alimentatie in 2022? Of heb je in het algemeen vragen of scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.