Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De informatieplicht van ouders met gezag

Wet- en regelgeving

Ouders zijn verplicht elkaar te informeren over belangrijke zaken betreffende de kinderen. De informatie kan gaan over de cognitieve en of sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische zaken.

Wet- en regelgeving

Na de scheiding dien je dus te voldoen aan bepaalde wetten en regels. De wet zegt dat ouders samen verantwoordelijk zijn voor de zorg en opvoeding van de kinderen. Elk kind heeft recht op een relatie met beide ouders. Dus dienen jullie afspraken te maken. Wanneer jullie allebei het gezag over jullie kind(eren) hebben komen de afspraken in het ouderschapsplan te staan. Wanneer er één van jullie het ouderlijk gezag heeft, is het niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Ouders met en zonder gezag

Zowel ouders met gezag als zonder gezag hebben recht op informatie over belangrijke zaken met betrekking tot de persoon en het vermogen van het kind. Zo hebben de ouders ook recht om informatie te krijgen over het kind van professionals, tenzij een hoger belang hier tegen is. Elke ouder heeft tevens het recht om geraadpleegd te worden over belangrijke beslissingen met betrekking tot de persoon en het vermogen van het kind. De ouder met gezag neemt de beslissing.

Hoe zit het met de informatieplicht en op reis gaan?

Je hebt toestemming nodig van de andere ouder om met je kind op reis te gaan. Zonder toestemming maak je je namelijk schuldig aan kinderontvoering. Op de site van de rijksoverheid staat een formulier ‘toestemming reizen met minderjarig kind’ dat je kunt downloaden en invullen. De ouder die op reis gaat met het kind dient aan te tonen dat er toestemming is van de andere ouder. Hierbij dient de andere ouder het ouderlijk gezag te hebben.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden of uit elkaar en willen jullie daarbij goed worden begeleid? Voor jullie, maar ook voor de kinderen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is namelijk al lastig genoeg. Wij helpen jullie graag.

Gerelateerde artikelen