Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Je partner missen na een scheiding, hoe ga je daarmee om?

Jij kunt degene zijn die de keuze heeft gemaakt om te gaan scheiden. Maar je kan ook degene zijn die juist is geconfronteerd met de keuze van de ander. Scheiden is moeilijk. Emotioneel gezien is het dan ook één van de heftigste gebeurtenissen in je leven. Het is niet gek om ná de scheiding je ex-partner op bepaalde momenten enorm missen. Het is iets waar veel mensen mee worstelen. Maar hoe ga je hier nu op een goede manier mee om?

Je partner missen na een scheiding is als rouw

Het gevoel na een scheiding is soms vergelijkbaar met rouw. Net zoals het verlies van een persoon, is ook een scheiding een vorm van verlies. Maar bij een scheiding beperkt de rouw zich niet alleen tot het gemis van een persoon. Het gaat vaak ook om het verlies van het ideaalbeeld dat iemand had van een relatie of huwelijk ‘tot de dood ons scheidt’. Er is geen gezamenlijk toekomstperspectief meer. Dat geeft een gevoel van leegte en gemis.

Je partner missen na een scheiding is dus heel normaal. Het verlies van de relatie kan je diep raken. Daarbij kan het er ook voor zorgen dat je anders tegen jezelf, of anders tegen je omgeving aankijkt.

Hoe ga je om met dit gemis?

De manier waarop je omgaat met dit verlies heeft te maken met wie je bent, je karaktereigenschappen en je eerdere ervaringen. Als rouw de overhand krijg, kunnen je dagelijkse werkzaamheden of bezigheden hieronder leiden. Je kunt onder andere te maken krijgen met:

  • Concentratieverlies
  • Minder zelfwaardering
  • Constant bezig zijn met de ex-partner (wat is je ex aan het doen? Is je ex aan het daten?)
  • Verwardheid of vergeetachtigheid
  • Emotionele reacties
  • Lichamelijke ongemakken als slaapproblemen en veranderde eetlust

Je partner missen na een scheiding gaat in verschillende fases, die niet per se heel vastomlijnd zijn. Allereerst kan het ongeloof overheersen. Boos en agressief gedrag zien we meestal pas in een latere fase. Zeker als de ex-partner steeds vaker dingen doet of zegt die tegen de haren in strijken.

Iedereen rouwt op zijn eigen tempo

Direct na de scheiding is er veel aandacht en begrip van familie, vrienden en collega’s. Naarmate het gemis langer duurt, zal jouw omgeving vinden dat het tijd wordt om verder te gaan.

Houd jezelf voor dat ieder rouwt op zijn eigen manier. Zoek de hulp van een therapeut of coach op het moment dat de emoties te heftig worden. Een professional kan helpen het leven weer op de rit te krijgen. Maar vaak lukt het ook op eigen kracht.

Je partner missen na een scheiding duurt voor de één misschien een paar maanden, voor een ander kan het jaren duren. Ofwel, iedereen rouwt op zijn eigen tempo. Nóg een gegeven: vrijwel iedereen weet na verloop van tijd beter om te gaan met dit verlies.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie hierover graag meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.