Je vrienden gaan scheiden, wat nu? Wij helpen | Scheiden met Aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Je vrienden gaan scheiden, wat nu?

Vier tips om te helpen

Luister zonder oordeel en stel open vragen. Ben er voor je vrienden geef de steun die nodig is. Trap niet in de valkuil om ze te overladen met tips of eigen ervaringen over hoe zij de scheiding moet regelen. Als je vrienden gaan scheiden dan is het goed om ze op deze manier de ruimte te geven. Hieronder nog vier tips hoe je vrienden tijdens een scheiding kunt bijstaan.

1. Ga samen op zoek naar een deskundige mediator

Iedere scheiding is uniek. Regels en richtlijnen kunnen veranderd zijn. Als je vrienden gaan scheiden is het goed om samen op zoek te gaan naar een deskundige mediator. Zij zijn erin gespecialiseerd om mensen te informeren en in goed overleg afspraken te maken. Ook weten zij om te gaan met de emoties, zoals boosheid, onbegrip, wantrouwen, onzekerheid en angst over wat de toekomst gaat brengen. En als de communicatie moeizaam of stroef verloopt, weten zij wat te doen om mensen weer in gesprek te brengen met elkaar.

2. Hou de horrorverhalen voor jezelf

Iedereen kent wel dat ene stel waarbij de scheiding is uitgelopen tot een ware nachtmerrie, een vechtscheiding. Of dat andere stel, waarbij de vader de kinderen niet meer mag zien. Maar hou dit soort verhalen voor jezelf. Jouw vrienden hebben op dit moment al genoeg zorgen aan hun hoofd. En je wil niet dat ze zich nog slechter gaan voelen.

3. Sta ook klaar ná de scheiding

Na de scheiding begint de verwerking vaak pas écht. Je vrienden moeten de kinderen missen op het moment dat ze bij de ex-partner zijn. Op dat moment kan diegene zich daardoor ellendig en alleen voelen. Ook zijn er de momenten waarop ze ergens voor het eerst alleen naar toe gaan, zoals naar feestje of een verjaardag. Dat soort momenten zullen in de eerste periode minder vertrouwd aanvoelen. Je kunt het verdriet niet wegnemen, maar je kunt wel een luisterend oor bieden, of voor afleiding zorgen. Ga bijvoorbeeld samen wandelen, uiteten of iets anders ontspannends.

4. Brand de ex-partner niet volledig af

Hou wat jij vindt of vond van de ex-partner voor jezelf. Zelfs op momenten waarop de één  negatief is over de ander. Want het verstoort de onderlinge verhouding met de ex nog meer als je hierin meegaat. Probeer daarom de schuldvraag te laten rusten. Die is namelijk niet belangrijk en het verandert de uitkomst van de situatie niet.

Gratis kennismakingsgesprek

Denk je dat Scheiden met Aandacht een goeie mediator is voor je vrienden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je vrienden goede en houdbare afspraken te maken met de ex-partner. Belangrijk, zeker als er kinderen in het spel zijn. Laat je vrienden noemen dat ze door jou zijn doorverwezen en wij zorgen voor een passende attentie. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen