Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Kerst na de scheiding: tips om de feestdagen goed door te komen

Wij helpen.

De maand december is een tijd van gezelligheid, saamhorigheid en tradities. Na een scheiding kan dat in één keer helemaal anders zijn. Niets is meer zoals het was. De kinderen gaan de ene dag naar vader en de andere dag naar moeder. Samen ontbijten en dineren zit er vaak niet meer in. Bij een scheiding neem je afscheid van oude gewoonten, ex- geliefden, schoonouders etc. Je moet zelf weer een nieuwe invulling gaan geven aan de feestdagen. Dit alles valt vaak niet mee. Het is een grote uitdaging om de maand december goed door te komen.

6 tips om de feestdagen door te komen na een scheiding

We geven je hieronder enkele praktische tips om de feestdagen goed door te komen.

Tip 1: Bereid de Kerst goed voor

Laat niets aan het toeval over. Overleg met je ex-partner wie op welke dagen voor de kinderen zorgt. Maak hierbij concrete afspraken. Wie haalt en brengt de kinderen op welke tijd. Maak deze afspraken ruim op tijd zodat jullie er geen ruzie over krijgen vlak voor of tijdens de feestdagen.

Tip 2: Zorg voor rust en regelmaat

Voor kinderen is het belangrijk dat er zoveel mogelijk aansluiting is bij de normale zorgverdeling. Probeer te voorkomen dat er veel wisselmomenten zijn en er veel gereisd moet worden in een paar dagen.

Tip 3: Geef de kinderen een stem

Bespreek jullie plannen tijdig met de kinderen. Wellicht hebben zij ook ideeën waar jullie rekening mee kunnen houden.

Tip 4: Gun je kind ook de andere ouder

Jullie kinderen houden van jullie beiden en hebben jullie beiden nodig. Jullie zijn niet meer elkaars partner, maar zijn en blijven de ouders van jullie kinderen. Probeer elkaar zoveel als mogelijk als ouder te zien en niet als ex-geliefde. Stimuleer de band van de kinderen met je ex-partner. Door zo met elkaar om te gaan ziet en ervaart je ex-partner dat ook als positief. Het geven en nemen principe komt hier om de hoek kijken. Met andere woorden als jij geeft kan de ander ontvangen en geeft deze ook weer gemakkelijker iets terug. Besef dat jullie beiden de belangrijkste personen in de wereld zijn voor de kinderen. Schaad jij namelijk de andere ouder, dan schaad jij ook de kinderen.

Tip 5: Blijf communiceren met elkaar

In de kerstperiode hebben jullie het waarschijnlijk zelf erg druk. De kinderen hebben ook veel activiteiten op school en hun clubjes. Dit vereist een goede planning en afstemming. Informeer elkaar over de aanstaande activiteiten. Stem met elkaar af wie wat doet voor de kinderen. Het is voor kinderen fijn als ze merken dat jullie er beiden voor hen zijn en dat jullie alles goed met elkaar hebben afgestemd. Dat geeft hen rust en een veilig gevoel. Kinderen moeten immers kunnen vertrouwen op hun ouders.

Tip 6: Richt je op de toekomst

Als jullie zijn gescheiden, dan komen er vaak allerlei herinneringen boven met de feestdagen. Mooie en minder mooie passeren de revue. Het kan je verdrietig en blij maken. Het helpt enorm door nieuwe gewoontes/tradities te introduceren. Nieuwe situaties creëren weer nieuwe herinneringen waar jullie fijn op terug kunnen kijken. Het legt de nadruk op nu en niet op het verleden. Het geeft je weer nieuwe energie. Dit geldt niet alleen voor de kinderen maar ook voor jou. Het geeft je weer houvast voor de toekomst en geeft je kracht om een nieuwe weg in te slaan. Het leren loslaten is een proces van vallen en opstaan.

 

Kennismakingsgesprek

Willen jullie meer informatie over scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen