Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hulp van een kinder- en jeugdtherapeut

De voordelen

Een scheiding is voor veel kinderen een impactvolle gebeurtenis. Vaak weten ze met hun gevoelens niet goed raad. Bij Scheiden met Aandacht werken wij daarom nauw samen met diverse kinder- en jeugdtherapeuten, waaronder Sandra Korevaar van Praktijk Pluk Geluk in Venlo. Zij kan jullie kind(eren) begeleiden bij het verwerken van de scheiding. Daarover vertelt ze meer in deze blog.

“Bij het werken met kinderen en jongeren is het ontzettend belangrijk om te luisteren. Luisteren naar wat er speelt. Ik luister niet alleen met mijn oren, maar ook met mijn ogen, hart en hoofd.”

Kinder- en jeugdtherapeut Pluk Geluk

Als ouders gaan scheiden is dat een chaotische tijd. Ook in de periode daarna kunnen er spanningen zijn. Niet alleen ouders hebben problemen en emoties, ook kinderen krijgen ermeet e maken. Als het gaat om bijvoorbeeld om loyaliteitsconflicten is dit heel ingewikkeld voor ze. Het kind vindt papa én mama lief en dan is het heel moeilijk om te horen dat ze elkaar het leven zuur maken of slecht over de andere ouder praten.

Het kind ziet papa of mama ineens heel weinig. Er kunnen nieuwe partners, eventueel met andere kinderen, in beeld komen. Misschien een verhuizing naar een andere woonplaats en daar naar een nieuwe school. Een scheiding is een trauma, een verlies. Ook voor een kind stort de wereld in. Het is aan ouders om daar rekening mee te houden.

Het traject van de kinder- en jeugdtherapeut

“Als ik een traject start met een kind, ben ik vooral heel nieuwsgierig. Nadat ik van ouders informatie heb ontvangen door middel van een intakeformulier en een gesprek, komt een kind bij mij in de praktijk. Voor een kind is dat vaak best spannend. Soms komt een ouder de eerste keer mee en dat is prima. Uiteraard probeer ik het kind op het gemak te stellen. Ik maak grapjes en vraag dingen over hele andere zaken. Het kan zelfs zo zijn dat we zo’n eerste keer niet eens praten over de scheiding. Soms zit het heel hoog en wil een kind meteen van alles kwijt. Eigenlijk laat ik gebeuren waar behoefte aan is. Ik heb een open houding, ben nieuwsgierig en oordeel niet. Ik merk dat kinderen aanvoelen dat ze me kunnen vertrouwen en dingen kunnen vertellen. Ze willen hun verhaal delen. Wat kinderen (en ouders) mij vertellen valt onder het beroepsgeheim” aldus Sandra.

Ze vervolgt: ”Na de eerste keer komen er nog meer sessies. Gemiddeld zie ik kinderen tussen de tien en vijftien keer. Meestal heb ik na vijf of zes keer een gesprek met de ouders. Dan praten we over hoe het gaat en waar zij als ouders tegenaan lopen. We kijken ook naar de rol zij hebben. Als het kind aangeeft klaar te zijn met de sessies en verder kan, heb ik een evaluatiegesprek met de ouders (soms met het kind erbij). De deur blijft open staan, mocht er behoefte zijn om weer contact te zoeken, kan dat. De kinderen blijven welkom bij Pluk Geluk.”

Verlies in beeld

Het is voor kinderen vaak ingewikkeld om tegen de ene ouder te vertellen dat ze liever bij de andere ouder zijn. Ook vinden veel kinderen het moeilijk om ouders verdrietig of boos te zien en houden ze zichzelf daarom op de achtergrond. Maar het is belangrijk dat ook de kinderen ruimte krijgen om hun gedachten en zorgen uit te spreken. Soms mist een kind de situatie zoals die was. Soms is een kind ook opgelucht, zeker als het heeft meegekregen dat de ouders veel ruzie hadden. In alle gevallen is er een verlies.

”Samen met het kind ga ik op zoek naar wat hij of zij fijn zou vinden en bekijken we waar hulp bij nodig is. Een methode die ik graag inzet is het werken met poppetjes, Playmobil/Duplo (Verlies in Beeld van Riet Fiddelaers-Jaspers). Door het kind een situatie te laten neerzetten met poppetjes en attributen is het bezig met een proces zonder dat zelf in de gaten te hebben. Het maakt een opstelling van het gezin. Ik stel vragen en het kind komt zo zelf tot oplossingen, inzichten en gevoelens. Ook in het oudergesprek dat ik na een aantal sessies heb, gebruik ik de poppetjes soms om te laten zien hoe het ervoor staat of om uit te leggen wat de scheiding met het kind doet” vertelt Sandar.

De kinder- en jeugdtherapeut helpt bij emoties

“Ook zijn er allerlei andere werkvormen die ik als integratief kindertherapeut inzet. Het is maar net wat past bij het kind. Creatieve werkvormen helpen vaak ook. Boosheid mogen uiten op een groot stuk papier, papier mogen scheuren of verven. Zit er veel emotie in het lijf van het kind, dan is het fijn om te ontladen” aldus Sandra.

”Een methode die ik gebruik is EFT (Emotional Freedom Technique). Ik leer  het kind zelf te kloppen op de uiteinden van de meridianen. Met de vingertoppen tik je heel kalm op specifieke punten op je hoofd en gezicht en handen. Hierdoor raakt het kind de spanning en stress kwijt en gaat de energie weer stromen. Ook gebruik ik cognitieve gedragstherapie, waarbij ik vragen stel om over na te denken. Wat doe je nu? Wat zou je willen? Welk stukje heb je al en wat heb je nog nodig? Bij sommige kinderen werkt dit heel goed. Ik heb veel tools in handen om jullie als gezin verder te helpen. Ieder kind/jongere heeft de oplossing in zich en kiest zijn eigen manier. Ik geef handvatten en kijk mee.”

Therapie voor jongeren

Jongeren van zestien tot achttien jaar gaan zelf een overeenkomst met Pluk Geluk aan. Kinderen tot zestien jaar komen met toestemming van beide ouders. Dat is heel belangrijk. Het gebeurt namelijk  vaak dat één van de ouders zegt: “Daar hoeft Pietje niks van te weten, ik betaal wel.” Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat het kind centraal staat en niet de problemen tussen ouders. ”Dat is ook hoe ik werk. Het kind staat centraal en zal uiteindelijk, met wat hulp, weer verder komen. Als je dat als ouders belangrijk vindt voor je kind, dan is het van belang dat onderlinge problemen tussen ouders even worden geparkeerd. Dan voelt het kind zich gezien, gehoord en geliefd en zal het zich eerder openstellen voor therapie” sluit Sandra af.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden en/of onze samenwerking met kinder- en jeugdtherapeuten? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.