Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De beste kinderboeken over een scheiding

Onze aanbeveling

Een scheiding heeft impact op jullie kinderen. Als ouder proberen jullie de kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren. Heb je al eens gedacht aan kinderboeken over een scheiding?

Omdat een scheiding ook voor de kinderen niet makkelijk is, is het van belang om ze te ondersteunen.

  • Praat met de kinderen over de scheiding en hoe zij zich daarbij voelen
  • Laat de omgeving weten dat jullie gaan scheiden zodat zij de kinderen beter begrijpen
  • Laat je kind eventueel begeleiden door een kindercoach

Kinderen vinden het ook prettig te ervaren dat zij niet de enige zijn in een scheidingssituatie. Zij kunnen steun ervaren van kinderen wiens ouders gescheiden zijn of door gewoon een kinderboek te lezen waarin een situatie wordt beschreven die voor hen herkenbaar is.

Kinderboeken over scheiding: Mijn vader woont in het tuinhuis

In 2020 bracht Jacques Vriens een kinderboek uit met de titel: ‘Mijn vader woont in het tuinhuis’. Wij zijn er heel erg trots op dat wij aan de totstandkoming van het boek van Jacques Vriens een bijdrage hebben mogen leveren. Wij willen alle kinderen maar ook ouders aanmoedigen dit boek te lezen. Om jullie al een beetje idee te geven waar het boek over gaat geven we een korte omschrijving.

Kinderen vinden het prettig te ervaren dat zij niet de enige zijn in een scheidingssituatie. Een kinderboek over scheiden helpt hen enorm bij de verwerking en omgang van het proces.

Een korte beschrijving uit het boek

De hoofdpersonen in het boek zijn de tweeling Lara en Joeri. Hun vader roept onverwacht tijdens het toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling Lara en Joeri reageren heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen en Joeri is woedend. Hun ouders doen erg hun best om er géén vechtscheiding van te maken, maar dat mislukt. De twee kinderen willen niet kiezen en vertellen óm de beurt hoe zij dit beleven. De emoties lopen hoog op. Maar gelukkig hebben ze veel gevoel voor humor

Op school mogen ze alles even vergeten, want ze zitten in groep acht en dat is een bijzonder jaar. En als echt uit de hand loopt, nemen Lara en Joeri zelf het heft in handen. Hieronder volgt een gesprek tussen Laura en Joeri waaruit blijkt hoe verschillend zij reageren op de boodschap die vader hen brengt.

‘Je vertelt het niet!’ riep ik tegen Joeri.
‘Dat doe ik wel!’ Met overdreven grote passen liep mijn broer door.
‘Doe nou niet zo eigenwijs, misschien komt het nog goed.’
We waren door het park op weg naar school. Het was herfst, de lucht was treurig grijs en ik dacht: Echt echtscheidingsweer.

Ineens bleef Joeri staan en ik botste bijna tegen hem op. Hij draaide zich om: ‘Geloof jij het zelf, Lara? Ik deed net of ik hem niet begreep. Dat doe ik wel vaker als mijn broer weer één van zijn stomme buien heeft.  ‘Wat?’ vroeg ik.
‘Dat het goed komt, slome’ antwoordde Joeri.

Kinderboeken over scheiding kopen

Er zijn diverse kinderboeken over scheidingen op de markt. Dit boek is één van de toppers en we raden dus ook iedereen aan die te maken krijgt met een dergelijke situatie het boek aan te schaffen. Support je lokale boekhandel of neem een kijkje op bol.com.

Kennismakingsgesprek

Staan jullie echter voor de keuze om te gaan scheiden en/of willen jullie graag meer informatie over onze werkwijze. Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen