Een scheiding heeft veel impact op het leven van kinderen. Ze zijn ongewild slachtoffer. In onze praktijk erkennen veel ouders zich schuldig te voelen en bang te zijn voor de consequenties van hun keuze bij de kinderen. Begrijpelijk, want het komt regelmatig voor dat kinderen in een echtscheidingssituatie ontsporen of terecht komen in een loyaliteitsconflict. Maar dat hoéft niet zo te zijn. Als ouders hebben jullie hier grote invloed op. Jullie hebben voor de kinderen een voorbeeldfunctie. Als jullie in deze moeilijke tijd er toch het beste van proberen te maken, zien de kinderen dit en zullen ze dat in hun latere leven ook doen. Helemaal voorkomen dat kinderen ergens last van hebben zal moeilijk zijn. Maar jullie kunnen er wel veel aan doen om de situatie draaglijker te maken.
6 tips om een loyaliteitsconflict te voorkomen
Hieronder geven we 6 tips om te voorkomen dat jullie kind(eren) in een loyaliteitsconflict terechtkomen.
#1: laat je kind van beide ouders houden
Een kind wil niet kiezen. Ook al ben je nog zo boos op je (ex-)partner, laat je kind niet kiezen tussen jullie. Geef je kind de ruimte om ook van de andere ouder te houden. Dit kun je onder andere stimuleren door op de slaapkamer van je kind enkele foto’s van je (ex-)partner met je kind op te hangen of neer te zetten.
#2: los conflicten op
Probeer zoveel mogelijk ruzies te voorkomen. Als er ruzies zijn probeer ze dan met je (ex-)partner op te lossen. Laat blijken aan de kinderen dat de ruzie is beslecht. Probeer langdurige ruzies te voorkomen. Geef hierin het goede voorbeeld.
#3: betrek je kind niet in de strijd
Als jullie ruzie maken en het kind erbij betrekken, dan dwingen jullie je kind tussen jullie in te gaan staan. Een klassieke vorm van het loyaliteitsconflict. Het kind wordt verscheurd, terwijl het recht heeft op beide ouders. Praat niet slecht over de andere ouder waar je kind bij is. Je kind houdt immers ook van de andere ouder.
#4: stel je niet op als slachtoffer
Als je je als slachtoffer opstelt, dan heeft je kind de neiging om voor jou op te komen. Dit kan een manier zijn om je kind aan je te binden, maar hierdoor verslechtert de band met de andere ouder. Als kinderen ouder worden, kan de loyaliteit van een kind veranderen. Kleine kinderen hebben empathie voor de ‘zielige’ ouder, maar dat kan in één keer veranderen als ze ouder zijn. Juist om die reden kan een kind zich dan van die ‘zielige’ ouder afkeren.
#5: zorg voor eenduidige afspraken
Maak afspraken met je (ex-) partner waar jullie je beiden aan houden. Maak afspraken die maar op één manier voor uitleg vatbaar is. Dit voorkomt onduidelijkheden bij je kind. Tegenstrijdige berichten geven je kind een onveilig gevoel.
#6: gun de liefde van de andere ouder
Gun je kind de liefde van de andere ouder. Je kind heeft behoefte aan beiden. Als je kind bij de andere ouder is geweest, vraag dan ook hoe het is geweest, wat ze hebben gedaan en vraag erop dóór. Toon oprechte interesse. Je kind zal dan ervaren dat het van de andere ouder mag houden en dat het een liefde is die niet over hoeft te zijn, omdat jullie geen partners meer van elkaar zijn.
Kennismakingsgesprek
De mediators van Scheiden met Aandacht hebben bij het maken van afspraken over de kinderen aandacht voor onder andere het loyaliteitsconflict. Willen jullie hierover meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.