Naamswijziging na de scheiding | Scheiden met Aandacht   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Naamswijziging na de scheiding

Hoe zit dat precies?

Mag ik na de scheiding de achternaam van mijn ex-partner behouden? Als ik de achternaam van mijn ex-partner niet hou, moet ik dan ook mijn handtekening aanpassen? Hoe zit het met de achternaam van mijn kind na de scheiding? In dit blogbericht geven we je antwoord op deze en meer vragen.

Hoe zit het met een naamswijziging na de scheiding?

Vanaf de trouwdatum of het aangaan van een geregistreerd partnerschap nemen vaak vrouwen de naam van de man aan. Niet iedereen wil die achternaam na de scheiding aanhouden. In Nederland is het mogelijk de achternaam te wijzigen. Dit gaat niet vanzelf. Wil je de achternaam behouden van je ex-partner? Dan mag dat. Zijn er geen kinderen en heeft je ex-partner gegronde redenen, dan kan hij of zij dit aanvechten bij de rechter. Ga je opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan, dan mag je de achternaam van je eerdere ex-partner niet meer gebruiken.

Naamswijziging van een kind na de scheiding

De ouder die gezag heeft over het kind mag verzoeken de achternaam van het kind te wijzigen. Er moet dan wel aan een minimale verzorgingstermijn worden voldaan. Die verzorgingstermijn gaat in vanaf het moment van de scheiding. De duur hiervan is afhankelijk van de leeftijd van je kind en ligt tussen de 3 en 5 jaar. Als de andere ouder ook het gezag heeft, dient hij of zij toestemming voor de wijziging van de achternaam geven. Gaat deze ouder niet akkoord? Dan is het mogelijk via de rechter vervangende toestemming te krijgen. Wanneer het kind 12 jaar of ouder is, dient ook hij of zij in te stemmen met de naamswijziging.

Een naamswijziging doorvoeren bij de burgerlijke stand

Op het moment dat de echtscheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand wordt je achternaam niet automatisch aangepast. Bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente geef je de juiste achternaam door. Zij passen het vervolgens aan in de Basis Registratie Personen. Sommige gemeentes stellen aan jou de vraag of jij jouw achternaam wilt behouden of wijzigen. Deze vraag wordt gesteld op het moment dat de echtscheiding wordt ingeschreven bij de gemeente. Let op, dit doen niet alle gemeentes.

Hoe zit het met mijn legitimatie en handtekening?

Als je gaat scheiden en je gebruikte de achternaam van je ex-partner, dan staat deze nog op je legitimatiebewijzen. Je mag deze documenten gewoon blijven gebruiken. Pas als ze zijn verlopen, verander je de naam.

Regelmatig krijgen we de vraag of een handtekening ook aangepast moet worden. Het antwoord is eenvoudig: nee, dat hoeft niet. Er zijn namelijk geen wettelijke regels voor het gebruik van je handtekening. Wil je jouw handtekening wel aanpassen? Informeer dan de officiële instanties en zorg ervoor dat deze in essentiële documenten worden aangepast (zoals je bankpas).

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie uit elkaar of scheiden? Willen jullie graag meer informatie? Maak dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen