Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht

Een nieuwe relatie na de scheiding?

Zo ga je ermee om

Ga je een nieuwe relatie aan na de scheiding? Dan brengt dat uitdagingen met zich mee. We geven je 5 tips om het voor zowel jou als de kinderen en je ex-partner zo makkelijk mogelijk te maken.

De eerste fase

Na een scheiding ben je kwetsbaar. Je hebt de scheiding namelijk nog niet helemaal verwerkt. In deze fase is het fijn om aandacht en genegenheid te krijgen van anderen. Zeker als je er net helemaal alleen voor staat. In dit stadium is het moeilijk om

Tips voor een nieuwe relatie na de scheiding

#1 Begin niet te snel een nieuwe relatie

Probeer een scheiding eerst te verwerken en zorg ervoor dat je ook alleen gelukkig bent. Want als jij goed in je vel zit, is de basis voor een nieuwe relatie stukken sterker.

#2 Houd rekening met de gevoelens van je kinderen

Het is voor kinderen belangrijk dat zij langzaam aan de nieuwe situatie wennen. Kinderen zien dat ze jou moeten delen met iemand anders en zijn bang dat zij niet meer zo belangrijk voor jou zijn. Maak daarom tijd voor de kinderen. Op die manier merken zij dat ze belangrijk zijn voor jou.

#3 Houd rekening met de gevoelens van je ex-partner

Een nieuwe relatie ligt gevoelig voor je ex-partner. Die nieuwe partner kan namelijk voor de kinderen ook als ouder worden ervaren. Dit kan resulteren in negatieve gevoelens bij je ex-partner. Blijf altijd – als het om de kinderen gaat – goed samenwerken met je ex. Bespreek bijvoorbeeld met elkaar wat jullie belangrijk vinden voor de kinderen. Neem de tijd om over de kinderen te communiceren.

#4 Werk aan een sterke relatie met je nieuwe partner

Heb je kinderen en krijg jij een nieuwe partner? Stem dan goed met elkaar af hoe jullie met de kinderen willen omgaan. Stel samen basisregels op waar iedereen zich aan houdt. Leg een goede basis voor de relatie met jouw kinderen. Steun elkaar en maak tijd vrij voor elkaar.

#5 Wees realistisch

Een nieuw gezin vormen kost veel geduld, doorzettingsvermogen, energie en tijd. Elk gezin functioneert anders. Iedereen kent andere gewoonten, normen en waarden. Komt er een nieuwe partner? Dan leidt dit tot confrontaties. Het kost veel tijd om elkaar te begrijpen, zaken af te stemmen en te komen

Een nieuwe relatie na een scheiding kan moeilijk zijn...

Zoals we al eerder vertelden is het moeilijk om een relatie op te bouwen met iemand anders, als je de scheiding nog niet hebt verwerkt. Je stelt namelijk vaak (te) hoge eisen aan een nieuwe partner. Hierdoor is de relatie gedoemd te mislukken. Dus, hoe cliché ook, vind je eigen geluk. Verwerk de scheiding voordat je aan een nieuwe relatie begint. Ga na wat jouw aandeel in de scheiding was en voorkom dat je op nieuw in dezelfde valkuil stapt.

Een nieuwe partner? Houd rekening met de kinderen

Elk kind reageert anders op een scheiding. Hoe je het ook went of keert, voor een kind is een nieuwe relatie na een scheiding wennen. Elk gezin heeft een systeem met regels, gebruiken, gewoonten, normen en waarden. Komt daar een nieuwe partner – al dan niet met kinderen – bij? Dan is de kans op confrontaties groot. Wanneer je een nieuwe relatie hebt en een gezin vormt, zorg dan dat je goed communiceert. De twee systemen die bij elkaar komen worden met elkaar gemengd. En dat gaat met vallen en opstaan.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie een goede basis leggen voor de toekomst? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators.

 

Gerelateerde artikelen