Nothing box: leer elkaar beter kennen | Scheiden met Aandacht   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De nothing box

Leer elkaar beter kennen

Een relatie hebben is één, een relatie onderhouden is een tweede. Tijdens een relatie leer je elkaar beter kennen, maar dat wil niet zeggen dat je elkaar ook goed begrijpt. Onbegrip kan leiden tot ergernissen, boosheid, verdriet en misschien zelfs tot een scheiding. En dat is het laatste wat jullie willen. We leggen uit hoe je elkaar beter leert kennen én begrijpen. Hoe? Door middel van de nothing box.

Zijn vrouwen en mannen dan echt zo verschillend?

In de praktijk merken wij dat vrouwen en mannen elkaar niet altijd begrijpen. Dit levert frustratie, ergernis en irritatie op. Maar zijn mannen en vrouwen dan zo anders? Het antwoord is, ja. De werking van de hersenen – oftewel ons brein – werkt totaal anders. In dit blog geven we uitleg over de werking van het brein en de zogenoemde nothing box. Let op: dit blog is een vereenvoudigde versie van een wetenschappelijke onderbouwing.

Ontdek het principe van de nothing box en kom erachter waarom mannen en vrouwen elkaar niet altijd even goed begrijpen.

De werking van beide breinen en de nothing box

Het mannelijke brein

In het brein van de man zitten verschillende ‘dozen’. Ze hebben een doos voor hun auto, moeder, kinderen, partner, hond, werk enzovoorts. Er zijn overal dozen voor. Het belangrijkste kenmerk is dat de dozen elkaar niet aanraken. Ze staan niet met elkaar in verbinding. Als een man bijvoorbeeld praat over de auto dan opent hij alleen die ‘doos’ en spreekt alleen over wat er in die doos zit. De meeste mannen zijn ook in staat aan niets te denken. Daarom wordt er ook weleens gezegd dat de man een ‘nothing box’ heeft. De meeste vrouwen kunnen simpelweg niet aan niets denken. Bij haar staat namelijk alles in verbinding én is er hersenactiviteit.

Het vrouwelijke brein

In het brein van de vrouw is alles met elkaar verbonden. Zo is het onderwerp de moeder verbonden met de auto, echtgenoot, kinderen, werk en met alle andere onderwerpen die in het hoofd van de vrouw omgaan. Zie het als een soort elektriciteitsnetwerk waarin er continu afstemming plaatsvindt tussen alle onderwerpen. Als zich een gebeurtenis voordoet dan heeft de vrouw daar ook een emotie bij. Door dat er een emotie aan een gebeurtenis is gekoppeld onthouden vrouwen een heleboel zaken. Omdat ze het voorval niet vergeten kunnen ze dus ook langer boos op iemand blijven. De conclusie is dat het brein van de vrouw best complex is.

De nothing box | Scheiden met Aandacht

Gebeurtenissen, emoties en multitasken

Zoals we al aangaven onthoudt een vrouw zaken vaak beter omdat ze een gebeurtenis koppelt aan een emotie die ze erbij had. Dit verklaart waarom een vrouw langer boos kan zijn op iemand. Een man onthoudt een gebeurtenis niet altijd omdat hij er dan geen emotie aan heeft gekoppeld. Het interesseert een man op dat moment niet en dus onthoudt hij het niet. Een man kan dus ruzie hebben met iemand, maar zodra het is goedgemaakt is alles vergeten en vergeven.

Een man houdt zich dus meestal met één ding tegelijk bezig. Wellicht herken je het wel, je man zit voor de televisie en heeft voor niets anders oog. Heerlijk vindt hij dat. Of misschien heb je als man weleens gemerkt dat je vrouw multitaskt. Ze staat te bellen, ondertussen leest ze een artikel in de krant en tegelijkertijd schuift ze met haar voet de stoel aan tafel.

Een man houdt zich met één ding tegelijkertijd bezig, een vrouw is regelmatig aan het multitasken.

De nothing box in de praktijk

Even terug naar de nothing box. De meeste vrouwen kunnen simpelweg niet aan niets denken. Bij haar staat namelijk alles in verbinding én is er hersenactiviteit. Omdat een man wel in staat is om even nergens aan te denken, begrijpen mannen en vrouwen elkaar niet altijd. Het verklaart ook waarom mannen anders om gaan met stress dan vrouwen.

Als een man gestrest is dan wil hij niets doen (‘nothing box’). Het laatste wat een man dan wil doen is erover praten. Een vrouw wordt daar helemaal gek van. Die ziet een gestreste man, die ze wil helpen door met hem het gesprek aan te gaan. Ze vraagt waar hij aan denkt of hoe het met hem is. Een man kan ontploffen als zijn vrouw hem op zo’n moment niet met rust laat.

Wanneer een vrouw gestrest is wil ze er over praten. Kan ze dat niet? Dan ‘ontploft’ haar hoofd zo ongeveer. Een man wil dan een oplossing bieden. In de meeste gevallen kan hij dat echter niet en dat leidt bij de man tot boosheid. Terwijl de vrouw gewoon haar verhaal wil doen en alleen wil dat de man naar haar luistert.

Kennismakingsgesprek

Willen jullie hierover graag meer weten? Of willen jullie meer weten over scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze deskundige mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen