Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Nothing box

Leer elkaar beter begrijpen

Een relatie hebben is één. Een relatie onderhouden is een tweede. Tijdens een relatie leren jullie elkaar beter kennen. Maar dat wil niet zeggen dat je elkaar goed begrijpt! Onbegrip leidt mogelijk tot ergernissen, boosheid, verdriet en misschien zelfs een scheiding. En dat is het laatste wat jullie willen. Wij leggen uit hoe je elkaar beter leert kennen én begrijpen. Hoe? Met de nothing box.

Zijn vrouwen en mannen dan écht zo verschillend?

In de praktijk merken wij dat vrouwen en mannen elkaar niet altijd begrijpen. Dit levert frustratie, ergernis en irritatie op. Maar zijn mannen en vrouwen dan zo anders? Het antwoord is simpel: ja. De werking van de hersenen werkt totaal anders. We geven je graag meer uitleg over de werking van het brein en de zogenoemde nothing box. Houd in je achterhoofd dat dit artikel een vereenvoudigde versie van een wetenschappelijke onderbouwing is.

Ontdek het principe van de nothing box en kom erachter waarom mannen en vrouwen elkaar niet altijd even goed begrijpen.

Werking van de nothing box

Het mannelijke brein

In het brein van de man zitten verschillende ‘dozen’. Een doos voor hun auto, moeder, kinderen, partner, hond, werk… Er zijn overal dozen voor. Het belangrijkste kenmerk is dat deze dozen elkaar niet aanraken. Met andere woorden: ze staan niet met elkaar in verbinding. Als een man bijvoorbeeld praat over een auto, dan opent hij alleen die specifieke doos. Ook spreekt hij alleen over wat er in die doos zit.

De meeste mannen zijn tevens in staat om aan niets te denken. Daarom wordt er ook weleens gezegd dat de man een “nothing box” heeft. De meeste vrouwen kunnen simpelweg niet aan niets denken. Bij de vrouw staat namelijk alles in verbinding én is er altijd hersenactiviteit.

 

Het vrouwelijke brein

In het brein van de vrouw is dus alles met elkaar verbonden. Zo is het onderwerp moeder verbonden met de auto, echtgenoot, kinderen, werk en alle andere onderwerpen die in het hoofd van de vrouw omgaan. Zie het als een soort elektriciteitsnetwerk waarin er continu afstemming plaatsvindt tussen alle onderwerpen. Als er een gebeurtenis plaatsvindt, dan heeft de vrouw daar ook een emotie bij. Doordat deze emotie aan een gebeurtenis gekoppeld is, onthouden vrouwen een heleboel zaken. Omdat ze het voorval niet vergeten, kunnen ze dus ook langer boos blijven op iemand. De conclusie? Het brein van de vrouw is best complex.

De nothing box | Scheiden met Aandacht

Gebeurtenissen, emoties en multitasken

Zoals we al aangaven onthoudt een vrouw zaken vaak beter omdat ze een gebeurtenis koppelt aan een emotie die ze erbij had. Dit verklaart waarom een vrouw langer boos kan zijn op iemand. Een man onthoudt een gebeurtenis niet altijd omdat hij er dan geen emotie aan heeft gekoppeld. Het interesseert een man op dat moment niet en dus onthoudt hij het niet. Een man kan dus ruzie hebben met iemand, maar zodra het is goedgemaakt is alles vergeten en vergeven.

Een man houdt zich dus meestal met één ding tegelijk bezig. Wellicht herken je het wel, je man zit voor de televisie en heeft voor niets anders oog. Heerlijk vindt hij dat. Of misschien heb je als man wel eens gemerkt dat je vrouw goed is in multitasken. Ze staat te bellen, ondertussen leest ze een artikel in de krant en tegelijkertijd schuift ze met haar voet de stoel aan tafel.

Een man houdt zich met één ding tegelijkertijd bezig, een vrouw is regelmatig aan het multitasken.

De nothing box in de praktijk

Even terug naar de nothing box. De meeste vrouwen kunnen simpelweg niet aan niets denken. Bij de vrouw staat namelijk alles in verbinding én is er altijd hersenactiviteit. Omdat een man wél in staat is om even nergens aan te denken, begrijpen mannen en vrouwen elkaar niet altijd. Het verklaart ook waarom mannen anders om gaan met stress dan vrouwen.

Als een man gestrest is dan wil hij niets doen (‘nothing box’). Het laatste wat een man dan wil doen, is erover praten. Een vrouw wordt daar helemaal gek van. Die ziet een gestreste man, die ze wil helpen door met hem het gesprek aan te gaan. Ze vraagt waar hij aan denkt of hoe het met hem is. Een man kan ontploffen als zijn vrouw hem op zo’n moment niet met rust laat.

Wanneer een vrouw gestrest is wil ze er over praten. Kan ze dat niet? Dan ‘ontploft’ haar hoofd zo ongeveer. Een man wil dan een oplossing bieden. In de meeste gevallen kan hij dat echter niet en dat leidt bij de man tot boosheid. Terwijl de vrouw gewoon haar verhaal wil doen en alleen wil dat de man naar haar luistert.

Meer weten over de nothing box?

Of over scheiden in het algemeen? Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen