Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Omgangsregeling met kind

De beste aanpak

Een goede omgangsregeling past zowel bij het kind als de ouders. Benieuwd naar de aanpak? We vertellen je er alles over.

De beste omgangsregeling voor je kind

Wat is de beste omgangsregeling voor mijn kind? Deze vraag krijgen we regelmatig. Het antwoord daarop is eenvoudig: een goede regeling past zowel bij het kind als de ouders. De realisatie is in sommige gevallen niet gemakkelijk. Het is goed om je kind te betrekken bij het proces. Luister naar zijn of haar behoeftes en wensen. Houd daarbij ook rekening met de mogelijkheden voor jullie als ouders. Wanneer een omgangsregeling niet tot nauwelijks te realiseren is voor jullie, wordt het een vervelende regeling. Uiteindelijk bepalen jullie hoe de omgangsregeling wordt vormgegeven.

Tips voor het maken van een goede omgangsregeling

Er zijn een aantal zaken die handig zijn om in acht te nemen bij het maken van een omgangsregeling met een kind. We sommen ze voor je op.

  1. Zorg voor niet teveel wisselmomenten in de week. Hiermee voorkom je onrust.
  2. Contactmomenten met beide ouders zijn belangrijk. Je wilt namelijk niet dat je kind terechtkomt in een loyaliteitsconflict.
  3. Werkt één van de ouders veel waardoor deze weinig voor het kind kan zorgen? Plan dan een aantal korte contactmomenten per week.
  4. Hebben jullie een wisselmoment na het avondeten? Breng het kind dan vanuit die plek naar de andere ouder. Hierdoor voorkomen jullie ongemakkelijke situaties aan de voordeur.
  5. Houd rekening met de ontwikkelingsfase, wensen en behoeften van jullie kind.
  6. Herzie de omgangsregeling na een tijdje. Jullie situatie en die van jullie kind verandert namelijk.
  7. De omgangsregeling kan door jullie zelf aangepast te worden. Deze hoeft dus niet opnieuw bekrachtigd te worden door de rechter.

Ondertoezichtstelling omgangsregeling

Er zijn situaties waarin een ondertoezichtstelling omgangsregeling nodig is. De omgangsregeling met een kind wordt bepaald door jeugdzorg. Dat houdt in dat zowel het kind als de ouders verplicht begeleid worden door jeugdbescherming. Het gezag blijft bij de ouders en de ouders houden gewoon contact met het kind. Binnen de omgangsregeling zijn bepaalde afspraken van kracht die – vanzelfsprekend – nagekomen dienen te worden door de ouders.

Hoger beroep omgangsregeling

Wanneer je niet in goed overleg uit elkaar gaat, bepaalt de rechter een omgangsregeling. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je daar tegen in beroep gaan. Een advocaat kan je daarbij helpen. Hij of zij stelt een hoger beroep in bij het Gerechtshof. In dit beroepschrift wordt om een (gedeeltelijke) vernietiging van de uitspraak van de rechtbank verzocht. Ook staat erin vermeldt waarom je het niet eens bent met de opgelegde omgangsregeling. Ook de wederpartij mag een verweerschrift indienen.

Een scheiding verloopt veel prettiger als beiden partijen het met elkaar eens zijn. We raden dan ook aan om eerst voor mediation te kiezen. Hierbij overleggen jullie hoe jullie de omgangsregeling het liefste zien. Onze mediators helpen je daar graag bij. Ons doel is om samen een omgangsregeling te realiseren waar alle partijen tevreden mee zijn.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie uit elkaar en willen jullie in goed overleg de scheiding regelen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Samen bespreken we de mogelijkheden betreft een omgangsregeling.

Gerelateerde artikelen