Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Tot welke leeftijd van het kind geldt een omgangsregeling?

Dat leggen we uit

Een omgangsregeling, tot welke leeftijd is die nodig?

Een omgangsregeling geldt tot het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Een kind van 12 jaar heeft recht op inspraak. Als ouders afspraken maken over de zorgverdeling, is het belangrijk dat de stem van de kinderen wordt gehoord. Zij hebben ook wensen en een mening. De ouders kunnen dit meenemen in hun besluitvorming. Uiteindelijk bepalen de ouders wat zij met elkaar afspreken. Het is een misverstand om te denken dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen bepalen bij wie zij verblijven.

Hoe zit het met de omgangsregeling voor een baby?

Afhankelijk van de leeftijd van een kind wordt de zorgverdeling tussen ouders vormgegeven. Bij het maken van afspraken over de zorgverdeling van kinderen dien je rekening te houden met de ontwikkelingsfase van het kind. In de ontwikkelingsfase van een baby is het essentieel een band op te bouwen met de ouders. De baby krijgt een goede band met beide ouders door regelmatig contact met hen te hebben. De duur van het contactmoment is minder belangrijk dan de frequentie van het contact. In het geval van een baby is de hoofd- woon- en verblijfplaats meestal bij de moeder, maar dient er frequent (bijna dagelijks) contact te zijn met de vader.

Mijn kind is het niet eens met de omgangsregeling, wat nu?

Soms horen wij in de praktijk dat een kind het niet eens is met de afgesproken zorgverdeling. Het is goed om oog en oor te hebben voor het kind en na te gaan wat hiervan de redenen zijn. Ga daarom in gesprek met je kind. Zijn het geldige redenen? Dan kun je hieraan gehoor geven. Echter, kunnen de wensen van het kind niet altijd worden gehonoreerd. Als ouders hou je ook rekening met zaken als werktijden en reisafstanden. Geeft jouw kind aan dat hij of zij bij de moeder wil wonen? Realiseer je dan dat een kind niet voor een ouder kiest, maar voor zichzelf. Wonen de vriendjes en vriendinnetjes bij papa in de buurt, dan kan dit voor jouw kind een reden zijn om daar de meeste tijd door te willen brengen. Een kind houdt in de basis evenveel van beide ouders.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden? Willen jullie graag meer weten over een omgangsregeling of co-ouderschap?  Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Gerelateerde artikelen