Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Online scheiden: dit moet je weten

Wij helpen.

In het huidige digitale tijdperk behoort een online scheiding tot de mogelijkheden. Online scheiden is alleen mogelijk als jullie goed met elkaar kunnen communiceren en de situatie niet complex is. Jullie maken samen afspraken over de woning, bezittingen en schulden en hoe jullie omgaan met de pensioenafspraken en eventuele kinder- en partneralimentatie.

Online scheiden | Scheiden met Aandacht

De mogelijkheden van online scheiden

Online scheiden is niet voor iedereen weggelegd. Het hangt af van een aantal factoren:

  • Jullie kunnen goed naar elkaar luisteren
  • De communicatie tussen beiden is goed
  • Jullie zijn het allebei eens met de scheiding

Het verdelen van de inboedel

Gaan jullie online scheiden? Wees dan op de hoogte van de waarde van de inboedel. Wordt deze in een andere verhouding dan 50/50 verdeeld? Verreken dan onderling het verschil in toegekende waarde.

De woning

Ook de woning is van belang. Bepaal samen of jullie de woning verkopen, onverdeeld laten of dat één van jullie de woning overneemt.

Partneralimentatie en kinderen

Als jullie getrouwd zijn en gaan scheiden is er partneralimentatie van toepassing. Maak hierover afspraken. Hebben jullie samen kinderen? Dan is het ook belangrijk om de kosten voor de kinderen te verdelen tussen jullie beiden.

Overige bezittingen

Vergeet bij een online scheiding de overige bezittingen niet. Het is mogelijk dat jullie kapitaal- of lijfrentepolissen, auto’s of aandelen hebben. Verlies deze niet uit het oog en maak hierover goede afspraken.

In het huidige digitale tijdperk behoort een online scheiding tot de mogelijkheden. Online scheiden is alleen mogelijk als jullie goed met elkaar kunnen communiceren en de situatie niet complex is.

Wat nodig is om een online scheiding te realiseren

Zodra alle afspraken zijn gemaakt worden ze vastgelegd in een convenant. Dit convenant dienen jullie beiden te ondertekenen. Samen met het verzoek tot echtscheiding dient een advocaat het convenant in bij de Rechtbank. De keuze van de advocaat ligt bij jullie. Als jullie graag in contact komen met één van onze vaste advocaten, helpen we jullie daar natuurlijk bij.

De uitspraak van de rechter wordt vastgelegd in de vorm van een beschikking. De advocaat stuurt de beschikking ter akkoord naar jullie op. Zodra jullie de beschikking hebben getekend stuur je die terug naar de advocaat. Daarna schrijven jullie zelf de scheiding in de registers van de burgerlijke stand. Daarna is de scheiding officieel.

Wat zijn de voor- en nadelen van online scheiden?

Online scheiden brengt voor- en nadelen met zich mee. We zetten ze op een rij.

De voordelen van online scheiden

  • Jullie hoeven geen afspraken te maken bij een advocaat of mediator. Dit bespaart in eerste instantie tijd
  • De kosten van een online scheiding liggen lager dan een reguliere scheiding waar ook een mediator bij komt kijken
  • Jullie maken samen afspraken waar jullie het over eens zijn en leggen zo een betere basis voor de toekomst

De nadelen van online scheiden

  • Het kost veel tijd om alle zaken zelf uit te zoeken en om alle afspraken goed op papier te zetten
  • Niet alle informatie die je vindt op internet is betrouwbaar of actueel
  • Het risico bestaat dat jullie zaken vastleggen in het convenant die op langere termijn anders uitpakken dan jullie hadden voorzien

In veel gevallen is het goed om een specialist in te schakelen. Zeker als je een eigen woning, huwelijkse voorwaarden of een onderneming hebt, wil je dat de afspraken goed worden vastgelegd. Wij beschikken over de juiste kennis en ervaring. We helpen jullie op een goede manier en hebben aandacht voor beide situaties.

Gerelateerde artikelen