Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Online scheiden

Wij helpen.

Jullie gaan scheiden en willen dit samen regelen. Omdat jullie exact weten wat jullie willen afspreken over het huis, de inboedel, alle andere vermogensbestanddelen, de kinderen en het pensioen, is een traject met advocaten of een mediator niet nodig. Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk en snel je scheiding online regelen. Jullie kunnen online een convenant en ouderschapsplan downloaden. Jullie zetten de door jullie gemaakte afspraken zelf op papier. Een voorwaarde voor online scheiden is wel dat jullie een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Hiervoor hebben jullie een advocaat nodig.

Scheiden is lastig genoeg Wij helpen.

De voordelen van online scheiden

  • Een scheiding is snel geregeld, omdat jullie het eens zijn met elkaar en snel tot afspraken kunnen komen.
  • De kosten zijn beperkt omdat er geen begeleiding nodig is door een advocaat of mediator bij het maken van afspraken.
  • Jullie maken in goed overleg duurzame afspraken. Deze afspraken leggen een goede basis voor de toekomst.

De nadelen van online scheiden

Snel scheiden betekent niet altijd goed scheiden. Goedkoop is soms ook duurkoop. Op de korte termijn klinkt het allemaal prachtig. Op de lange termijn kan online scheiden nadelige gevolgen voor jullie hebben, omdat jullie de consequenties van de gemaakte afspraken niet kunnen overzien. Bovendien is waarschijnlijk onduidelijk waar jullie afspraken over moeten maken. Op internet kunnen jullie een convenant en ouderschapsplan downloaden. Dat zijn standaardconvenanten en standaard ouderschapsplannen, die niet op jullie situatie zijn toegesneden. Er bestaat dan ook een grote kans, dat jullie zaken vergeten te benoemen en daar dus geen afspraken over maken.

Niet in alle gevallen is het makkelijk om de afspraken goed vast te leggen. Het vereist immers wel enige kennis van zaken om houdbare afspraken te maken, waarvan jullie ook nog eens de consequenties kunnen overzien. Zijn jullie fiscaal en juridisch niet goed onderlegd, dan is het gevaar groot, dat jullie de gevolgen van deze gemaakte afspraken niet kunnen overzien. In Nederland mag je met elkaar afspreken wat jullie willen. Dat is op zich heel fijn. Alleen weet niet iedereen, dat de fiscus over jullie schouders meekijkt en snappen de meeste mensen niet precies wat de juridische of fiscale gevolgen zijn van de gemaakte afspraken. In sommige gevallen betekent dit dat mensen na de scheiding schenkbelasting moeten betalen of dat zij door de gemaakte afspraken over de woning, de woning niet kunnen behouden. Zo kunnen we nog talloze gevolgen van afspraken benoemen, die niet positief uitvallen als de afspraken niet goed zijn opgenomen in het convenant en/of ouderschapsplan.

De meesten weten bovendien niet zo goed, waarover afspraken gemaakt moeten worden. Dat is ook logisch omdat de meeste mensen maar één keer in hun leven met een scheiding te maken krijgen. Dus de mogelijkheden zijn niet bekend en ook de consequenties van de mogelijkheden zijn niet altijd duidelijk.

Voor wie is online scheiden geschikt

Online scheiden kan goed als jullie situatie eenvoudig is. In het geval jullie bijvoorbeeld een huurwoning hebben. In dat geval is online scheiden een goede optie. Hebben jullie ook kinderen dan wordt het al iets lastiger. Door de kinderen zijn jullie als ouder voor jullie hele verdere leven met elkaar verbonden. Het is dan ook juist in dat geval van belang, dat jullie houdbare afspraken maken waarvan jullie de gevolgen kunnen overzien. Door nu goede afspraken te maken, kunnen jullie als ouder later ook goed door één deur. Die afspraken vormen namelijk de basis voor een goede ouderrelatie.

Bij een online scheiding is er geen mediator of advocaat die kritische vragen stelt aan jullie. Dat kan op termijn voor problemen zorgen, omdat je samen snel  tot afspraken bent gekomen, zonder de gevolgen daarvan te overzien.

In de meeste gevallen is bij een online scheiding toch extra begeleiding nodig. Die extra begeleiding kan je wel aanvragen maar kost geld. Het lijkt in het begin heel goedkoop maar als het moeilijk wordt en jullie schakelen extra expertise in dan blijken de kosten hoger dan van tevoren ingeschat.

De conclusie is dat online scheiden een goede optie is in een eenvoudige situatie, jullie juridisch en fiscaal zijn onderlegd, jullie in goed overleg afspraken kunnen vastleggen en dat jullie het samen eens zijn over die afspraken.

Kennismakingsgesprek

Hebben jullie vragen over scheiden of willen jullie een gratis kennismakingsgesprek inplannen, neem dan contact op met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen