Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Ontdek de rouwcurve bij een scheiding

Wij helpen.

Scheiden wordt ook wel gezien als een afscheid. Je neemt afscheid van elkaar als partners en van gezamenlijke tradities. Je sluit een bepaalde en soms lange periode in je leven af om je te richten op de toekomst. Hoewel elk afscheid persoonlijk en uniek is, verloopt het vaak in fasen.

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang rouw duurt bij een scheiding. Mensen lopen in een verschillend tempo de verschillende fasen door.

De fasen in de rouwcurve bij een scheiding

De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross ontwikkelde een 5 fasen rouwmodel. Dit model laat zien hoe mensen in fasen traumatische of ingrijpende ervaringen verwerken.

Ontkenning

Als je van je partner te horen krijgt dat hij of zij wilt scheiden, maak je meestal een fase van ontkenning door. De welbekende donderslag bij heldere hemel. In deze fase ben je vaak in shock en vol ongeloof. Je vraagt je af waarom de ander wilt scheiden? Welke signalen je over het hoofd hebt gezien? Aan het einde van deze fase ga je op zoek naar de waarheid, feiten en eventueel de schuldigen.

Boosheid

Als je eenmaal weet dat er geen weg meer terug is, dient de volgende fase zich aan. Je voelt je boos en niet begrepen. Je voelt misschien wel jaloezie en wrok. Je hebt de neiging de schuld bij de ander neer te leggen en maakt veel verwijten naar de ander toe. Alles en iedereen lijkt schuldig. Het is lastig om kritisch naar jezelf te kijken. Het is een reactie op de oneerlijkheid van je verlies. Verlies kan ook het afscheid nemen van je geliefde zijn, je toekomstplannen, het traditionele gezinsleven.

Onderhandelen

In deze fase ontvlucht je de werkelijkheid. Door het stellen van doelen, verzacht je het slechte nieuws. Er breekt een fase aan waarin je onderhandelt met de ander je je beloftes doet. Je belooft een beter persoon te worden.

Depressie

Je voelt je machteloos en de waarheid dringt tot je door. Je sluit je af voor je omgeving en trekt je terug. Je bent apathisch. Je beseft je dat je helemaal niets kunt doen om het besluit te veranderen. Sommigen grijpen in deze fase naar alcohol, medicijnen of drugs om de pijn te verzachten.

Aanvaarding en acceptatie

Pas als je zeker weet dat er geen andere weg is dan uit elkaar te gaan, kun je de scheiding aanvaarden. Je kunt je verdriet beter accepteren. Je hebt het een plekje gegeven. Je hebt weer energie om nieuwe dingen op te pakken.

Hoe lang duurt rouw bij scheiding | Scheiden met Aandacht

Kennismakingsgesprek

Hebben jullie vragen over scheiden of willen jullie een gratis kennismakingsgesprek inplannen? Neem dan contact op met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen