Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe ga je om met overwaarde van het huis na de scheiding?

Wij helpen.

Bij een scheiding komt het regelmatig voor dat één van beide partners in de echtelijke woning wil blijven wonen. Dit wordt vaak gedaan om de kinderen in hun vertrouwde omgeving te houden. Soms wordt het gedaan omdat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om te verhuizen naar een andere woning. Maar wat doe je bij overwaarde van het huis na de scheiding?

Overwaarde huis na scheiding berekenen

Staat het huis op naam van jullie allebei? Dan hebben jullie allebei net zo veel recht op de overwaarde van het huis na de scheiding. Wanneer één partner het huis overneemt, dient de andere partner te worden uitgekocht. Dit betekent dus dat de ex-partner het deel van de overwaarde ontvangt. Daar heb je immers recht op.

Hoe wordt de overwaarde van het huis na de scheiding vastgesteld? Dit wordt gedaan door de marktwaarde van het huis te verminderen met de hypotheek. Deze marktwaarde wordt vaak gelijkgesteld aan de WOZ waarde. Ook is het mogelijk dat een taxateur een taxatierapport of waardebepaling maakt.

Aan een hypotheek zijn vaak spaarverzekeringen, belegginsdepots of bankspaarrekeningen gekoppeld. Deze kunnen worden aangewend om (een deel van) de uitkoop te financieren. Het restant aan uitkoopbedrag kan vanuit een spaarrekening óf met een verhoging van de hypotheek worden gefinancierd.

"Aan het overnemen van de hypotheek hangen andere voorwaarden dan wanneer je een nieuw huis gaat kopen. Hypotheekverstrekkers maken gebruik van soepelere financieringsvoorwaarden."

Het overnemen van de hypotheek

Aan het overnemen van de hypotheek hangen andere voorwaarden dan wanneer je een nieuw huis koopt. Hypotheekverstrekkers maken namelijk gebruik van soepelere financieringsvoorwaarden. Woningbehoud wordt door veel hypotheekverstrekkers gestimuleerd. Mits de hypotheeklasten betaalbaar blijven voor de partner die het huis en dus de hypotheek overneemt.

Bij het overnemen van het huis en de hypotheek, wordt het volledige eigendom van het huis overgenomen. Daarnaast wordt de andere partner ontslagen van de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. In veel gevallen dient de hypotheek te worden aangepast. Een deel van het huis (vaak 50%) wordt namelijk van de ex-partner gekocht. Er wordt in dat geval door de overnemende partner een nieuwe hypotheek afgesloten. Hiervoor is een aflossingsverplichting van toepassing. Vanaf 2013 geldt dit voor alle nieuwe hypotheken.

Op zoek naar een nieuwe woning

De overwaarde van het huis na de scheiding is bepaald. En dus gaat de vertrekkende partner op zoek naar een eigen woonruimte. Maar wat zijn de mogelijkheden? Een koopwoning, sociale huurwoning óf een huis via een particuliere verhuurder… De mogelijkheden hangen af van je financiële situatie na de scheiding.

 

Nieuwe wetgeving

Per januari 2020 is er nieuwe wetgeving met betrekking tot partneralimentatie. De termijn waarin partneralimentatie wordt betaald, is nu korter dan voorheen. Hypotheekverstrekkers hebben daarom hun acceptatieregels voor het verstrekken van hypotheken aangepast. Als je partneralimentatie moet betalen, vermindert dit het bedrag wat je maximaal aan hypotheek krijgt.

Het ontvangen van partneralimentatie zorgt daarentegen niet altijd tot een hogere hypotheek. In sommige gevallen wordt partneralimentatie meegerekend bij de bepaling van de maximale hypotheek. In andere gevallen wordt partneralimentatie niet gezien als inkomen. En dus wordt het niet meegenomen in de berekening voor de hypotheekverstrekking.

 

Financiële situatie

Je financiële situatie na de scheiding is óók van invloed bij het verkrijgen van een huurwoning. Voor een huis via particuliere verhuur wordt vaak 4 keer de huur als bruto maandsalaris gevraagd.

Wil je voor een sociale huurwoning in aanmerking komen? In veel gemeentes geldt een lange inschrijfduur. Je kunt in uitzonderlijke situaties beroep doen op urgentie. Denk hierbij aan situaties waarbij er zorg is voor minderjarige kinderen. Bij toekenning van urgentie krijg je binnen 6 maanden een woning aangeboden. Wordt deze woning geweigerd? Dan komt ook de urgentie te vervallen. Elke woningstichting kent hierin andere voorwaarden. Informeer bij de betreffende woningstichtingen in jouw woonplaats.

Overwaarde of restschuld van het huis na de scheiding?

Als er geen mogelijkheden zijn om het huis over te nemen, wordt het huis in de meeste gevallen verkocht. Er zijn gevallen waar er geen overwaarde van het huis na de scheiding is, maar juist een restschuld. In dit soort situaties zijn de verkoopopbrengst én gekoppelde financiële producten onvoldoende om de hypotheek af te lossen.

Als ex-partners samen verantwoordelijk zijn voor deze restschuld, moeten er goede afspraken worden gemaakt over hoe de restschuld wordt afbetaald. Het komt wel eens voor dat beide partners nog jarenlang bezig zijn om de restschuld af te lossen. Bij Scheiden met Aandacht verwijzen we jullie graag door naar financiële echtscheidingsexperts.

Kennismakingsgesprek omtrent overwaarde huis na scheiding

Gaan jullie scheiden? En ben je benieuwd naar meer informatie omtrent de overwaarde van het huis na de scheiding? Plan dan een persoonlijk kennismakingsgesprek in. Onze deskundige mediators staan voor je klaar!

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.