Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Psychische problemen bij een kind na de scheiding

Hoe ga je daarmee om?

Jaarlijks maken bijna 70.000 thuiswonende kinderen een scheiding mee. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van gescheiden ouders twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van psychische problemen. We vertellen je meer.

Psychische problemen bij een kind na de scheiding

Wat kinderen tijdens én na de scheiding meemaken, speelt een grote rol in de verwerking van de scheiding. Kinderen ontwikkelen soms angsten. Denk bijvoorbeeld aan verlatingsangst, eenzaamheid of het gevoel om in de steek gelaten te worden. Gelukkig ontwikkelt niet elk kind psychische problemen na de scheiding.

Wat doe je aan psychische problemen bij een kind na de scheiding?

De manier waarop een scheiding verloopt, heeft veel invloed op de kinderen en hun emoties. Elk scheidingstraject verloopt natuurlijk anders. Regel je als ouders alles zoveel mogelijk in harmonie? En geef je de kinderen een stem bij het maken van afspraken? Dan is het risico klein dat ze later door de scheiding problemen ervaren. Zij putten daar immers kracht uit én leren ervan. Ouders zijn namelijk het voorbeeld voor de kinderen. Zij zien dat hun ouders er alles aan doen om het goed te regelen, ondanks de moeilijke situatie.

Ervaren de kinderen veel ruzie en/of huiselijk geweld? Dan is de kans op het ontwikkelen van psychische problemen het grootst. De kinderen die dit meemaken hebben meestal geen positief wereldbeeld, weinig zelfvertrouwen, geen vertrouwen in anderen, hechtingsproblemen én voelen zich vaak onveilig en onrustig.

Kindercoach bij scheiding

Wij werken samen met verschillende kindercoaches en therapeuten die kinderen tijdens het scheidingstraject begeleiden. Of dit wel nodig is? We horen vaak van ouders dat het best goed gaat met de kinderen. Echter zijn het meesters in het verbergen van hun emoties voor de ouders. Kinderen voelen goed aan dat hun ouders veel verdriet en pijn hebben. Daarom vallen ze hun ouders meestal niet lastig met hun eigen gevoelens.

Veel ouders hebben hulp nodig bij het regelen van de scheiding. Zij hebben door hun samenwerking met ons een vertrouwenspersoon. Kinderen hebben ook recht op een vertrouwenspersoon. Dit kan een juf of meester zijn, een goede vriend of vriendin of een professionele begeleider. Zorgverzekeraars vergoeden vaak professionele begeleiders. Betaalt de verzekeraar niets? Dan vergoeden wij het eerste gesprek met jullie kind(eren) bij een aangesloten kindertherapeute of kindercoach. Eén ding is zeker: bij ons staat het belang van de kinderen voorop.

Volwassen kind met psychische problemen

Het is mogelijk dat de scheiding bij kinderen op latere leeftijd tot psychische problemen leidt. Dit heeft verschillende oorzaken.

  • Ten eerste is het mogelijk dat de scheidingsmelding richting het kind niet (goed) heeft plaatsgevonden.
  • Ook is het mogelijk dat er langdurige spanningen en ruzies waren thuis.
  • Er zijn dingen gehoord die niet voor kinderoortjes zijn bestemd.
  • De ouders dwingen hun kind om te kiezen tussen hun.
  • Tot slot: fysiek of emotioneel geweld.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie het belang van de kinderen voorop zetten? Probeer dan in goed overleg de scheiding te regelen. Natuurlijk onder begeleiding van ons. Wij hebben aandacht voor jullie én de kinderen.

Willen jullie meer informatie over psychische problemen bij een kind na de scheiding? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek. Wij helpen. Scheiden is namelijk al lastig genoeg.

 

Gerelateerde artikelen