Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Wat zijn mijn rechten na de scheiding?

Alles op een rij

Ben je getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan en ga je uit elkaar? In dat geval heb je bepaalde plichten en rechten na de scheiding. We zetten de belangrijkste op een rij!

Recht op partneralimentatie

Tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap heb je een zorg- en onderhoudsplicht. Deze plicht is er ook nog ná de scheiding. Degene die het minst verdient heeft recht op alimentatie. Dit is echter alleen het geval wanneer diegene niet in staat is om in zijn of haar levenshoud te voorzien. Om de hoogte van dit bedrag te bepalen, gaan we uit van de levensstandaard tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Het is ook mogelijk dat de alimentatieplicht vervalt. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer degene die alimentatie ontvangt gaat trouwen of samenwonen. In dat geval vervallen de rechten na de scheiding.

Het recht om kinderen te zien

Eén van de andere rechten na de scheiding, is het recht om de kinderen te zien. Er zijn echter vier (uitzonderlijke) omstandigheden waarbij dit recht wordt ontnomen. Dit is het geval wanneer het:

  • Kind 12 jaar of ouder is en gegronde bezwaren heeft;
  • Niet goed is voor de geestelijke en/of lichamelijke ontwikkeling van het kind (met medische onderbouwing);
  • Omgangsrecht in conflict komt met zwaarwegende belangen;
  • Blijkt dat de ouder niet in staat is of ongeschikt blijft voor de omgang met het kind.

Recht op ouderdomspensioen na de scheiding

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Jullie hebben dan recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen van de ander. Dit is gedurende de huwelijkse periode. Als jullie voorwaarden hebben opgesteld, dan is het mogelijk dat hierover een afwijkende afspraak is gemaakt.

Afspraken wijzigen

Wanneer jullie de afspraken over de rechten na de scheiding willen wijzigen, dan mag dit altijd. Het is echter wél noodzakelijk dat jullie het hier samen over eens zijn.

Bezittingen en schulden

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Of een geregistreerd partnerschap aangegaan zónder partnerschapsvoorwaarden? Ieder van jullie heeft recht op de helft van de bezittingen van de ander. Let op: dit geldt óók voor schulden.

Gratis kennismakingsgesprek

Meer weten over je rechten na de scheiding? Of meer informatie over scheiden zelf? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen