Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Rechtsbijstand bij scheiden

5 feiten

Aan een scheiding wil je niet veel geld uitgeven. Logisch. Helaas komen er wel kosten bij kijken. Wij zoeken voor je uit wat de goedkoopste manier van scheiden is voor jullie. Wellicht komen jullie in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit noemen we ook wel een toevoeging. Als dit het geval is, vragen we deze voor jullie aan.

Rechtsbijstandsverzekering of Raad voor Rechtsbijstand?

Er bestaan twee vormen van rechtsbijstand bij scheiden. Er is rechtsbijstand mogelijk vanuit een rechtsbijstandverzekering of vanuit de overheid. Hebben jullie een rechtsbijstandverzekering? Dan kunnen jullie onze nota indienen bij jullie verzekeraar. Niet de juiste verzekering? Dan is het mogelijk op grond van jullie verzamelinkomen en vermogen in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand vanuit de overheid.

5 feiten over rechtsbijstand bij een scheiding

  1. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt niet altijd de kosten van scheidingsbemiddeling.
  2. Er zijn ook gevallen waarbij de rechtsbijstandsverzekering slechts een gedeelte vergoed.
  3. Er zijn verzekeraars die eisen dat je minimaal een bepaalde periode verzekerd moet zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
  4. Je mag meestal zelf een mediator kiezen, mits deze aan de eisen voldoet die in de voorwaarden zijn beschreven.
  5. Ben je niet verzekerd voor mediaton? Dan is het mogelijk om kans te maken op een tegemoetkoming gesubsidieerd vanuit de overheid.

Voorwaarden gesubsidieerde rechtsbijstand bij scheiden

Wil je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand bij een scheiding? Dan mag je verzamelinkomen en je vermogen niet te hoog zijn. Daarnaast mag er na de scheiding niet meer dan de helft van het heffingsvrije vermogen aan jou worden toebedeeld. Wij staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand als High Trust. We zijn daarom bevoegd een toevoeging voor jullie aan te vragen. We informeren jullie hier al bij de kennismaking over. Let op, niet alle mediators zijn bevoegd om een dergelijke aanvraag te doen.

Rechtsbijstand scheiden: hoe kom ik daarvoor in aanmerking?

Een toevoeging – oftewel rechtsbijstand bij een scheiding – is een tegemoetkoming voor de kosten voor mediaton. De Raad toetst twee keer of jullie daarvoor in aanmerking komen. De eerste toetsing vindt plaats bij de aanvang van de mediaton. De tweede toetsing wordt na de scheiding uitgevoerd. Komen jullie niet in aanmerking voor de toevoeging? Dan geldt het standaard (uur)tarief.

De eerste toetsing rechtsbijstand bij scheiden

Bij de eerste toetsing kijkt de Raad voor Rechtsbijstand naar de hoogte van jullie verzamelinkomen en vermogen van twee jaar geleden. Ieder wordt daarbij apart beoordeeld. Kom je in aanmerking voor een toevoeging? Dan betaal je een eigen bijdrage van € 58,- of € 115,- (2022).

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap dat wordt ontbonden? Dan zijn er ook griffierechten verschuldigd. Griffierechten zijn de administratiekosten van de rechtbank. Als de toevoeging wordt toegekend gelden de lage griffierechten van € 43,- (2022) per persoon.

De tweede toetsing rechtsbijstand bij scheiden

De tweede toetsing vindt plaats als de scheiding is gerealiseerd. Er wordt per persoon gekeken of er resultaat is uit de scheiding. Er is sprake van resultaat als je meer dan de helft van het heffingsvrije vermogen van € 15.873,50 (2022) toebedeeld hebt gekregen. In dat geval wordt de toevoeging ingetrokken en betaal je alsnog het standaard tarief. Het lage griffierecht blijft wel van toepassing.

Wat als de toevoeging wordt ingetrokken bij één persoon? In dat geval moet die persoon de helft van het standaard tarief betalen. De andere persoon betaalt de eigen bijdrage die eerder is vastgesteld en het lage griffierecht.

Gratis kennismakingsgesprek

Benieuwd of jullie in aanmerking komen voor rechtsbijstand bij scheiden? Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.