Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Help, we zitten in een relatiecrisis!

Wat nu?

Elke relatie kent crisisperioden... Of je nu al decennia lang met je partner samen bent of nog maar kort. Je kunt er sterker uitkomen, maar dat vereist wel inzet. We geven jullie een aantal tips.

Elke relatie kent crisisperioden... Of je nu al decennia lang met je partner samen bent of nog maar kort. Je kunt er sterker uitkomen, maar dat vereist wel inzet. We geven jullie een aantal tips.

Zit jij in een relatiecrisis?

Het is niet meteen zorgwekkend als je relatie onder druk komt te staan. Echter is de vraag wat de reden is dat het niet meer tussen jullie botert.

Je relatie zit op een dood spoor. Daarom weet je niet hoe je hieruit moet komen. Je gaat je dingen afvragen als:

  • Passen we nog wel bij elkaar?
  • Waarom begrijpt de ander mij niet?
  • Hoe komt het dat we nog maar weinig met elkaar praten?
  • Onze relatie is saai geworden, waarom vind ik dat?

Dit soort vragen worden vaak niet met elkaar besproken. En dat is gevaarlijk. Want als je stopt met communiceren, stopt ook het vertrouwen. Daardoor groeien jullie verder uit elkaar en je raad het al… Er ontstaat een relatiecrisis.

Hoe kom je uit een relatiecrisis?

Jullie willen zo snel mogelijk uit die crisis komen. Daarom geven we een paar tips.

1. Communiceer met elkaar

Bespreek met de ander waar je mee zit. Luister naar elkaar zonder elkaar iets te verwijten. Als je de ander niet begrijpt, vraag dan wat hij of zij bedoelt.

2. Haal geen oude koeien uit de sloot

Laat het verleden rusten en richt je op de toekomst. Met je vinger naar de ander wijzen doet jullie relatie niet goed. Bespreek met elkaar hoe jullie vanaf nu met elkaar willen omgaan.

3. Een relatie heb je samen

Je hebt elkaar nodig om te werken aan jullie relatie. Betrek de ander in dat proces. Geef niet automatisch de ander de schuld, maar sta ook stil bij jezelf. Vraag jezelf af wat jouw aandeel is in het geheel. Én wat je zelf kunt doen om de relatie te verbeteren. Heb het hier vervolgens over met je partner.

4. Bespreek met elkaar wat jullie verwachtingen zijn

Om een goede match te zijn én te blijven, is het belangrijk dat jullie dezelfde verwachtingen hebben van de relatie. Soms loopt een relatie niet goed omdat de verwachtingen niet matchen. Dit leidt vaak tot frustratie, boosheid en onbegrip. Spreek daarom jullie verwachtingen uit naar elkaar.

5. Praat over je gevoelens

Als je jouw gevoel deelt, geeft dat aan dat je je openstelt voor de ander. Dat kan zowel fysiek als emotioneel. Beide uitingen zijn een belangrijke voedingsbodem voor jullie relatie. Hoe leuk is het om van de ander te horen dat je er leuk uitziet vandaag? Of dat je een bedankje krijgt omdat je de kinderen even hebt meegenomen waardoor de ander even rustig kon werken? Hoe heerlijk is een vluchtige kus op je wang? Echt, het zijn de kleine dingen die ertoe doen.

Wat als de relatie toch niet meer blijkt te werken?

Het lukt niet iedereen om sterker uit een relatiecrisis te komen. Soms is de kloof onoverbrugbaar, of misschien heeft de ander je zó gekwetst dat het vertrouwen volledig weg is. Dan komt er een moeilijk besluit. Jullie willen scheiden. Als de kogel definitief door de kerk is, stel de scheiding dan niet uit. Hoe langer je wacht met het maken van heldere afspraken, hoe groter de kans op een vechtscheiding. En dat wil niemand.

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie de scheiding graag in goed overleg regelen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. We nemen jullie aan de hand mee. Samen zorgen we ervoor dat we alle stappen in het scheidingstraject goed doorlopen. Zo kijken jullie later terug op duidelijke afspraken over de kinderen, de woning, het pensioen, het vermogen en de schulden, de onderneming, de alimentatie en de verdeling van de boedel. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen