Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Samenlevingscontract ontbinden? Alles wat je moet weten

Jullie gaat uit elkaar. Dat besluit staat vast. Er is geen sprake van een huwelijk, maar wél van een samenlevingscontract. Dat moet dus ontbonden worden. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? Hoe kun je een samenlevingscontract ontbinden? En welke andere zaken moeten jullie regelen? Wij vertellen jullie alles.

Een samenlevingscontract ontbinden

Er zijn verschillende manieren om een samenlevingscontract te ontbinden. Vaak staat in het contract wanneer dit het geval is. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

  • Er is een schriftelijke opzegging van één van de partijen. Deze opzegging vindt plaats bij aangetekend schrijven, gericht aan de ander. In sommige gevallen is er echter wel een opzegtermijn.
  • Bij het overlijden van één van de partijen.
  • Als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  • De partijen hebben zelf in goed overleg de overeenkomst beëindigd. Ze zijn alvast begonnen om hun gezamenlijke vermogen te verdelen. Dit kan namelijk zonder schriftelijke opzegging.

Moeten we naar de notaris als we een samenlevingscontract ontbinden?

Als we een samenlevingscontract willen beëindigen, moeten we dan eigenlijk naar de notaris? Het antwoord is simpel: nee, dat is niet nodig. Jullie kunnen het samenlevingscontract dus zelf ontbinden. Lees jullie contract goed door en kijk wat jullie hierover hebben afgesproken.

Waar moeten jullie nog meer aan denken?

Het is natuurlijk fijn dat jullie zelf de het samenlevingscontract zelf kunnen ontbinden. Maar bij sommige onderwerpen is extra hulp en advies welkom. Een aantal voorbeelden:

  • Hebben jullie bijvoorbeeld gemeenschappelijke bezittingen en schulden? Dan dienen deze te worden verdeeld. Wij helpen om hier heldere afspraken over te maken. Zo krijgen jullie achteraf geen discussie. We weten ook hoe je het beste omgaat met de verdeling van complexe bezittingen. Denk aan een lijfrente of een gezamenlijke onderneming. Die afspraken leggen we dan vast in een vaststellingsovereenkomst.
  • Zijn er gezamenlijke kinderen? En hebben jullie beiden het gezag? Dan zijn ook hier goede goede afspraken nodig. Deze afspraken nemen we op in het ouderschapsplan. Wij weten wat er minimaal in zo’n plan hoort te staan. Denk aan het berekenen van de kinderalimentatie volgens de Tremanormen.
  • Hebben jullie een testament? In dat geval is het wél verstandig contact op te nemen met de notaris. Hij of zij vertelt wat de gevolgen zijn van de ontbinding van het samenlevingscontract. Misschien dient het testament te worden aangepast.
  • Zijn jullie in het bezit van een gezamenlijke woning? Dan zijn ook hier afspraken nodig. Die leggen we vast in een vaststellingsovereenkomst. Bij de verdeling van een koopwoning is het verstandig ook een makelaar in te schakelen. Die helpt bij de taxatie of de verkoop. Neemt één van jullie het huis over en hebben jullie een hypotheek? Dan dienen jullie ook een hypotheekadviseur in te schakelen. Wij werken nauw samen met hypotheekadviseurs. Zij zijn gespecialiseerd in scheidingen. Werken jullie liever met een eigen hypotheekadviseur? Geen probleem, dan werken we hiermee samen.

Gratis kennismakingsgesprek

Tot slot, als jullie het scheidingscontract ontbinden, hebben jullie misschien nog vragen. Meer informatie nodig? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.