Je gaat scheiden en je hebt een kind in de leeftijd van zes tot negen jaar. Dat heeft, net als bij een kleuter (zie een ander blog van ons), veel impact. Hoe een kind de scheiding verwerkt hangt af van de leeftijd. In dit blog bespreken we hoe kinderen in deze leeftijd in het algemeen reageren en geven we tips voor (voorlees)boeken die je kunnen helpen in het begeleiden van je kind.
De eigenschappen van een kind (zes tot negen jaar)
Elk kind heeft natuurlijk zijn eigen, typische karakter en maakt zijn eigen ontwikkeling door. Maar als je gaat scheiden en je gaat het een kind in die leeftijd vertellen, dan zijn er toch enkele algemene reacties te verwachten. Een kind in die leeftijd:
- Kan waarnemingen ordenen en op elkaar betrekken, zodat er logische conclusies uit afgeleid kunnen worden.
- Is in staat een relatie te leggen tussen oorzaak en gevolg in het scheidingsproces. Het kind denkt na over de gevolgen voor zichzelf en voor het hele gezin. Het gaat dan vaak om praktische zaken zoals: wie brengt mij nu naar school?
- Reageert vooral verdrietig. Een kind is dan hangerig en huilerig, het kan ineens in huilen uitbarsten om de scheiding.
- Verlangt naar de andere ouder die het huis heeft verlaten. Het kind is snel geneigd te geloven dat het is afgewezen door de ouder die is weggegaan. Dit besef om afgewezen te worden leidt tot een verminderd gevoel van eigenwaarde, depressie en het achteruitgaan van schoolprestaties. Het kind piekert veel over zijn ouders en probeert de scheiding te verhinderen en het gezin weer bij elkaar te brengen. Dat merk je aan uitspraken als: ‘waarom maken jullie het niet gewoon weer goed?’.
- Heeft vaak medelijden met de ouder die alleen is. Het kind kan het zich meestal niet voorstellen dat zijn vader of moeder dat helemaal niet erg vindt.
Een jongen reageert vaak anders dan een meisje
Jongens van deze leeftijd zijn vaak meer van streek dan meisjes. Als de vader de woning heeft verlaten, kunnen de jongens hun vader hevig missen.
Zo kun je helpen
Een paar tips die je kunnen helpen om je kind te begeleiden tijdens de scheiding.
- Luister naar je kind.
- Geef je kind een (voorlees)boek over het onderwerp scheiden. Lees het boek eerst zelf, zodat je weet wat erin staat en je beter op de behoefte van je kind kan inspelen. Door het lezen van een boek over scheiden went je kind spelenderwijs aan het idee van een nieuwe woon- en omgangssituatie. Boeken bevatten vaak illustraties en soms ook vragen die ervoor zorgen dat je dat makkelijker het gesprek met je kind kunt aangaan. In de boeken komen onderwerpen naar voren als angst, verdriet, onzekerheid, schuldgevoel en andere emoties. Boeken werken therapeutisch en geven je als ouder inzicht in de belevingswereld van je kind. Ga erover in gesprek.
- Bereid je kind voor op veranderingen.
- Geef je kind een stem. Moet er een nieuwe kamer worden ingericht? Betrek je kind er dan bij. Heb je een zorgverdeling afgesproken? Vraag je kind wat hij of zij ervan vindt of vraag na een tijdje hoe het bevalt.
- Help je kind een planning te maken welke spullen hij of zij nodig heeft in welke woning.
- Maak een schema voor je kind zodat hij of zij weet waar hij of zij die dag is of door wie hij of zij wordt opgehaald.
- In elk huis andere huisregels? Dat is niet erg. Een kind kan daar prima mee omgaan. Als je maar duidelijk aangeeft wat de regels zijn.
- Maak geen ruzie in het bijzijn van je kind.
(Voor)leesboeken voor kinderen
Onderstaande boeken zijn gericht op kinderen in de leeftijd van zes tot negen jaar en helpen je het gesprek met je kind aan te gaan.
- Papa en mama wonen apart (Annemiek van der Steen en Jolanda van Dam)
- Ik ben Noor- mijn papa en mama gaan scheiden (Marjon Veldman)
- Van alles twee (Martine Delfos)
- Thuis bij allebe’ (Mike van Dam)
Boek met tips voor ouders
Heb je als ouder ook behoefte om een boek te lezen over dit onderwerp? Dan is het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ van Marsha Pinedo en Petra Vollinga, aan te bevelen. Hierin staan veel tips van kinderen voor ouders in een scheidingssituatie. Dit boek helpt je te leren kijken door de ogen van je kind.
Samenwerking met kindertherapeuten
Heeft jullie kind misschien behoefte aan professionelere ondersteuning? Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek in (zie hieronder). We werken nauw samen met diverse kindertherapeuten.
Gratis kennismakingsgesprek
Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie het begeleiden van kinderen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.