Je gaat scheiden en hebt een kleuter. Wij helpen | Scheiden met aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Je gaat scheiden en je hebt een kleuter

Hoe gaat je kind reageren?

Je gaat scheiden en je hebt een kleuter. Dat heeft dat veel impact, want je kind is nog maar klein. Maar het kan op die leeftijd toch al veel vragen hebben. Vaak zijn die vragen vooral praktisch van aard, bijvoorbeeld over waar hij of zij na de scheiding gaat wonen. En of hij of zij wel naar dezelfde school kan gaan en met dezelfde vriendjes en vriendinnetjes kan blijven spelen. Hoe kun je hiermee het beste omgaan?

Ga in gesprek met je kleuter

Alles wat veilig en vertrouwd voelt is voor je kleuter in één keer onzeker. Een kind in die leeftijd heeft namelijk vaak het gevoel de oorzaak te zijn van de scheiding. Als je gaat scheiden met een kleuter, dan is het belangrijk hierover te praten. Lees bijvoorbeeld een boek met je kind dat gaat over kinderen in een scheidingssituatie. Dat kan helpen om het gesprek aan te gaan. Dat is een manier om erachter te komen waar je kind mee zit of waar het behoefte aan heeft.

Hoe een kind de scheiding verwerkt, verschilt per levensfase. We maken onderscheid in de volgende leeftijden, kinderen van:

 1. nul tot vier jaar
 2. vier tot zes jaar
 3. zes tot negen jaar
 4. negen tot twaalf jaar

In dit blog gaan we in op de leeftijdsgroep van vier tot zes jaar. We geven ook tips voor zes boeken die voor deze leeftijd geschikt zijn. In andere blogs behandelen we de andere leeftijden. Hopelijk helpt het om met je kind in gesprek te gaan en de hulp te bieden die je kind nodig heeft.

De eigenschappen van een kleuter

Elke kleuter heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken. Toch kun je enkele generieke eigenschappen toekennen die passen bij een doornee kind tussen de vier en zes jaar. Een kleuter:

 • Denkt intuïtief.
 • Vindt wat die vindt en staat minder open voor de ideeën van een ander.
 • Is heel erg beïnvloedbaar en laten zich makkelijk misleiden door de uiterlijke schijn van dingen.
 • Denkt vaak de oorzaak te zijn van de scheiding, omdat de kleuter niet alles kan overzien en begrijpen.
 • Heeft vaak last van verlatingsangst.
 • Ziet het gezinsleven als iets vanzelfsprekends.

Algemene reacties van een kleuter op een scheiding

Als je gaat scheiden en je gaat het je kleuter vertellen, dan kun je vooral boosheid en verdriet verwachten. Misschien dat je kind ook vaker huilt en veeleisend wordt. Maar er zijn meer reacties mogelijk, zoals driftbuien, bij jou in bed willen slapen, in bed plassen of anders gaan slapen of eten. Soms vertoont een kleuter als eerste schok op het bericht regressiegedrag zoals duimen, om een fopspeen vragen en gevoerd willen worden.

Verschil tussen jongen en meisje

Jongens reageren vaak anders op de scheiding dan meisjes. Jongens worden bijvoorbeeld vaak drukker, geprikkelder en rustelozer. Ze spelen minder goed met vriendjes en zijn geneigd vaker alleen te zitten en op school gooien ze sneller de boel in de war. Sommige meisjes in deze leeftijd zijn ook boos, net als jongens. Maar meisjes kunnen zich ook ontpoppen als kleine volwassenen. Ze doen overdreven hun best op school, gehoorzamen en lezen andere kinderen de les of geven een standje, alsof ze ouder of juf zijn.

Voorleesboeken voor kleuters

Zoals in het begin van dit blog aangegeven, kan het helpen om samen met je kleuter een boek over scheiding te lezen. Onderstaande boeken zijn gericht op de leeftijd van vier tot zes jaar en helpen je het gesprek met je kleuter aan te gaan.

 • Kamil, de groene kameleon  (Danielle Steggink)
 • Sloompje Slak, het gebroken huis (Claudia Hass)
 • Van alles twee (Martine Delfos)
 • Papa woont in een ander huis (Fabrega)
 • Papa en mama wonen apart (Jolanda van Dam)
 • Thuis bij allebei (Mike van Dam)

Samenwerking met kindertherapeuten

Denk je dat jullie kind behoefte heeft aan professionelere hulp? Plan dan een gratis kennismakingssprek in (zie hieronder), dan bespreken we dit. We werken samen met verschillende kindertherapeuten, die jullie kind kunnen ondersteunen.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie hierover? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.  Gerelateerde artikelen