Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Je gaat scheiden en je hebt een kleuter

Hoe gaat je kind reageren?

Je gaat scheiden en je hebt een kleuter. Dat heeft dat veel impact, want je kind is nog maar klein. Ondanks de leeftijd heeft je kleuter wellicht toch al veel vragen. Deze vragen zijn vaak vooral praktisch van aard. Denk aan vragen zoals: "waar ga ik na de scheiding wonen?", "blijf ik wel naar dezelfde school gaan?" en "blijf ik mijn vriendjes en vriendinnetjes zien?". Vragen waarop het antwoord vaak lastig is. Daarom helpen wij hoe hiermee om te gaan.

Ga in gesprek met je kleuter

Alles wat veilig en vertrouwd voelt, is voor je kleuter in één klap onzeker. Een kind van deze leeftijd heeft namelijk vaak het gevoel de oorzaak te zijn van de scheiding. Wanneer je gaat scheiden, is het belangrijk hierover te praten met je kleuter. Lees bijvoorbeeld een boek dat gaat over kinderen in een scheidingssituatie. Dit helpt je namelijk het gesprek aan te gaan. Een goede manier om erachter te komen waar je kleuter mee zit of waar hij of zij behoefte aan heeft.

Hoe een kind de scheiding verwerkt, verschilt per levensfase. We maken onderscheid in de volgende leeftijden:

 1. Nul tot vier jaar
 2. Vier tot zes jaar
 3. Zes tot negen jaar
 4. Negen tot twaalf jaar

In dit blogbericht gaan we in op de leeftijdsgroep van vier tot zes jaar. We geven tevens tips voor zes boeken die geschikt zijn voor deze leeftijd. In andere blogs behandelen we de andere leeftijden. Hopelijk helpt het om met je kind in gesprek te gaan en de hulp te bieden die je kleuter nodig heeft.

De eigenschappen van een kleuter

Elke kleuter heeft natuurlijk persoonlijke kenmerken. Desondanks zijn er enkele generieke eigenschappen die passen bij een doorsnee kind tussen de vier en zes jaar. Een kleuter:

 • Denkt intuïtief
 • Vindt wat hij of zij vindt en staat minder open voor de ideeën van een ander
 • Is heel erg beïnvloedbaar en laat zich makkelijk misleiden door de uiterlijke schijn van dingen
 • Denkt vaak de oorzaak te zijn van de scheiding omdat de hij of zij niet alles begrijpt en ziet
 • Heeft vaak last van verlatingsangst
 • Ziet het gezinsleven als iets vanzelfsprekends

Algemene reacties van een kleuter op een scheiding

Als je gaat scheiden en vertelt het je kleuter, verwacht dan vooral boosheid en verdriet. Misschien dat je kind ook vaker huilt en veeleisend wordt. Er zijn echter meer reacties mogelijk, zoals driftbuien, bij jou in bed willen slapen, in bed plassen of anders gaan slapen of eten. Soms vertoont een kleuter als eerste schok op het bericht regressiegedrag. Denk aan duimen, om een fopspeen vragen en gevoerd willen worden.

Verschillen in reacties

Jongens reageren vaak anders op de scheiding dan meisjes. Jongens worden bijvoorbeeld vaak drukker, geprikkelder en rustelozer. Ze spelen minder goed met vriendjes en zijn geneigd vaker alleen te zitten. Daarnaast gooien ze op school de boel sneller in de war. Sommige meisjes in deze leeftijd zijn ook boos, net als jongens. Meisjes kunnen zich echter ook ontpoppen als kleine volwassenen. Ze doen overdreven hun best op school, gehoorzamen en lezen andere kinderen de les of geven een standje, alsof ze ouder of juf zijn.

Voorleesboeken voor kleuters

Zoals in het begin van dit blogbericht aangegeven, is het nuttig om samen met je kleuter een boek over scheiden te lezen. Onderstaande boeken zijn gericht op de leeftijd van vier tot zes jaar en helpen je het gesprek met je kleuter aan te gaan.

 • Kamil, de groene kameleon  (Danielle Steggink)
 • Sloompje Slak, het gebroken huis (Claudia Hass)
 • Van alles twee (Martine Delfos)
 • Papa woont in een ander huis (Fabrega)
 • Papa en mama wonen apart (Jolanda van Dam)
 • Thuis bij allebei (Mike van Dam)

Samenwerking met kindertherapeuten

Heeft jullie kind behoefte aan professionele hulp? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in om dit te bespreken. We werken samen met verschillende kindertherapeuten die jullie kind kunnen ondersteunen.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie over scheiden en een kleuter? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

  Gerelateerde artikelen