Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden en kinderen

Scheiden en kinderen, hoe vertel je het nieuws?

Wij helpen.

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan komt er een moment waarop jullie dit aan ze moeten vertellen. Het is logisch dat jullie daar enorm tegenop zien, niet precies weten wat jullie gaan zeggen en op welke manier. Elk kind reageert anders, dat maakt het lastig. We geven jullie graag een aantal handvatten om jullie vooruit te helpen.

Scheiden en kinderen | Scheiden met Aandacht

Onze tips om de scheiding aan de kinderen te vertellen

We zetten een aantal tips voor jullie op een rij.

  • Kinderen voelen vaak al aan dat er iets aan de hand is. Om te voorkomen dat ze zelf gaan invullen wat er is en hierdoor angstig worden, raden wij aan het zo snel mogelijk te vertellen. Op die manier geven jullie hen de gelegenheid aan het idee te wennen en voorkomen jullie dat ze het van iemand anders te horen krijgen.
  • Vertel het samen aan de kinderen. Bespreek van tevoren wie wat zegt. Op deze manier ervaren de kinderen het als een gezamenlijke boodschap en hebben de kinderen niet het gevoel een keuze te moeten maken tussen één van jullie. Vermijd woorden als ‘we houden niet meer van elkaar’. Met name jongere kinderen kunnen dan het gevoel krijgen dat ‘houden van’ iets is wat over kan gaan en dat er dus ook een moment komt waarop jullie niet meer van hen ho
  • Vertel het op een plek waar jullie kinderen zich veilig voelen en zich eventueel terug kunnen trekken. Bij voorkeur thuis in de woonkamer of keuken.
  • Een goede timing om het nieuws te brengen is in een weekend, op een zaterdag of zondagochtend. Vertel het ze niet vlak voor het slapengaan. Zo hebben de kinderen de ruimte om er met jullie over te praten.
  • Vertel in hoofdlijnen waarom jullie gaan scheiden. Geef bijvoorbeeld aan dat jullie te veel ruzie maken, elkaar verdrietig maken of niet meer verliefd zijn op elkaar. Treed hierbij niet teveel in details. Op die manier begrijpen ze het beter en krijgen ze niet het gevoel dat het hun schuld is. Vertel wel dat jullie altijd van de kinderen blijven houden en dat dit nooit Het is ook belangrijk om te vertellen dat jullie samen voor de kinderen blijven zorgen. Ook als éen van jullie straks in een ander huis woont.
  • Stem je taalgebruik af op de leeftijd en de ontwikkeling van jullie kinderen. Het is van belang dat ze het verhaal goed kunnen volgen en de keuze begrijpen.
  • Wees duidelijk en geef de kinderen geen valse hoop. Geef ook aan welke dingen nog onduidelijk zijn en dat jullie hierop terugkomen zodra jullie hierin een beslissing hebben genomen.

Het is vooraf niet in te schatten hoe kinderen reageren op het nieuws van een scheiding. Of ze nu boos zijn of verdrietig, probeer altijd begripvol te reageren. Geef hen de ruimte en neem hen serieus.

De reactie van de kinderen op een scheiding

Het kan ook voorkomen dat jullie kinderen er niet direct over willen praten. Respecteer dit dan en kom er op een later moment op terug. De meeste vragen komen pas een dag of een paar dagen later.

Informeer leerkrachten

Om ervoor te zorgen dat jullie kinderen ook op school worden opgevangen is het goed om leerkrachten te laten weten dat jullie het de kinderen hebben verteld. Zij kunnen er dan begrip voor opbrengen dat jullie kinderen misschien ander gedrag vertonen.

Willen jullie graag meer informatie en tips? Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Gerelateerde artikelen