Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Ik ben zwanger en ik ga scheiden. Wat nu?

Wij helpen.

Scheiden en zwanger? Dat kan familierechtelijke gevolgen hebben. We kunnen ons voorstellen dat je met een heleboel vragen rondloopt. Daarom zetten we alvast een aantal zaken voor je op een rij in dit blogbericht.

Als je wilt scheiden als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of samenwoont en je bent zwanger dan is dat niet makkelijk.

  • Heeft de vader ook het gezag over het kind?
  • Moeten we al afspraken maken over de zorgverdeling van ons ongeboren kindje?
  • Wat spreken we samen af over de zorgverdeling?
  • Waar moeten we dan allemaal rekening mee houden?
  • Is het wel goed voor zo’n klein kindje om op verschillende adressen te slapen en te wonen?

Zo zijn er vast nog meer vragen waar jullie graag een antwoord op willen hebben.

Scheiden en zwanger zijn, wat houdt dat in?

Als je gaat scheiden terwijl je zwanger bent, kan dat familierechtelijke gevolgen hebben. Als je bevalt als je nog getrouwd bent of bevalt tijdens het geregistreerd partnerschap dan krijgt de vader automatisch het gezag.

Als de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente of als het geregistreerd partnerschap al is ontbonden en je bevalt dan van jullie kindje, dan heeft de vader niet automatisch een familierechtelijke betrekking met het kind. Dit kan alsnog geregeld worden doordat de vader het kind erkent. Hiermee heeft de vader nog geen gezag over het kind.

In het geval jullie samenwonen maakt het niet zoveel uit of je bent bevallen voordat de samenleving is beëindigd of niet. Bij samenwoners moet de vader het kind eerst erkennen en moeten jullie samen het gezag aanvragen.

Scheiden en zwanger | Scheiden met Aandacht

Scheiden en zwanger, hoe regel je dat?

Als jullie uit elkaar gaan tijdens de zwangerschap betekent dit dat jullie al voordat het kindje is geboren afspraken moeten maken hoe jullie de zorg gaan verdelen. Het is belangrijk dat jullie beiden een band met jullie baby opbouwen. Een baby kan nog niet praten en zeggen wat hij of zij prettig vindt.

Bij het maken van een zorgverdeling voor een kind in de leeftijd van 0-2 jaar oud spelen hele andere zaken een rol dan bij een kind dat wat ouder is. Als ouders gaan scheiden met kinderen die ouder zijn, heeft de vader en de moeder al een band opgebouwd met hen. Is het kindje nog niet geboren en de ouders wonen niet meer samen in één huis dan is een band met elkaar opbouwen niet zo eenvoudig. Het hechtingsproces loopt dan een risico.

Willen jullie weten hoe jullie ervoor kunnen zorgen beiden toch een band op te bouwen met jullie kind? Plan een gratis kennismakingsgesprek, wij helpen.

Scheiden met kinderen

Als er al kinderen in beeld zijn, is het belangrijk om afspraken te maken over de zorgverdeling, de kosten voor de kinderen, de woon- en verblijfplaats en de manier waarop jullie informatie met elkaar delen.

Het is best lastig om tot afspraken te komen want niet in alle gevallen weet je waar je na de scheiding gaat wonen of wanneer je exacte werktijden zijn. Wij helpen jullie met het opstellen van een ouderschapsplan.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden terwijl je zwanger bent? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.