Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden en zwanger

Wij helpen.

Als je wilt scheiden als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of samenwoont en je bent zwanger dan is dat niet makkelijk. Er zullen allerlei vragen in je opkomen: Heeft de vader ook het gezag over het kind? Moeten we al afspraken maken over de zorgverdeling van ons ongeboren kindje? Wat spreken we samen af over de zorgverdeling? Waar moeten we dan allemaal rekening mee houden? Is het wel goed voor zo’n klein kindje om op verschillende adressen te slapen en te wonen? Zo zijn er vast nog meer vragen waar jullie graag een antwoord op willen hebben.

Scheiden terwijl je zwanger bent

Als je gaat scheiden terwijl je zwanger bent, kan dat familierechtelijke gevolgen hebben. Als je bevalt als je nog getrouwd bent of bevalt tijdens het geregistreerd partnerschap dan krijgt de vader automatisch het gezag.

Als de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente of als het geregistreerd partnerschap al is ontbonden en je bevalt dan van jullie kindje, dan heeft de vader niet automatisch een familierechterlijke betrekking met het kind. Dit kan alsnog geregeld worden doordat de vader het kind alsnog erkent. Hiermee heeft de vader nog geen gezag over het kind.

Willen jullie weten hoe dat moet? Plan een gratis kennismakingsgesprek, wij helpen!

In het geval jullie samenwonen maakt het niet zoveel uit of je bent bevallen voordat de samenleving is beëindigd of niet. Bij samenwoners moet de vader het kind eerst erkennen en moeten jullie samen het gezag aanvragen.

Willen jullie weten hoe dat moet? Plan een gratis kennismakingsgesprek, wij helpen!

Scheiding tijdens zwangerschap

Als jullie uit elkaar gaan tijdens de zwangerschap betekent dit, dat jullie al voordat het kindje is geboren afspraken moeten maken hoe jullie de zorg gaan verdelen. Het is belangrijk dat jullie beiden een band met jullie baby opbouwen. Een baby kan nog niet praten en zeggen wat hij of zij prettig vindt. Bij het maken van een zorgverdeling voor een kind in de leeftijd van 0-2 jaar oud spelen hele andere zaken een rol dan bij een kind dat wat ouder is. Als ouders gaan scheiden met kinderen die ouder zijn, heeft de vader en de moeder al een band opgebouwd met hen. Is het kindje nog niet geboren en de ouders wonen niet meer samen in één huis dan is een band met elkaar opbouwen niet zo eenvoudig. Het hechtingsproces loopt dan een risico.

Willen jullie weten hoe jullie ervoor kunnen zorgen beiden toch een band op te bouwen met jullie kind? Plan een gratis kennismakingsgesprek, wij helpen!

Scheiden met kinderen

Als jullie kinderen hebben en gaan scheiden komt er veel op jullie af. Er zullen afspraken moeten worden gemaakt over de zorgverdeling, de verdeling van de kosten van de kinderen, hoe jullie elkaar gaan informeren over de kinderen en wat de hoofd woon- en verblijfplaats wordt van hen. Het is best lastig om tot afspraken te komen want niet in alle gevallen weet je waar je na de scheiding gaat wonen, wanneer je exacte werktijden zijn, etcetera. Wij helpen jullie met het opstellen van een ouderschapsplan.

Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.

Scheiding en risico’s voor kinderen

Een scheiding brengt ook risico’s voor de kinderen met zich mee. Hoe moet je jullie kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan? Dat is best lastig. Als ouder wil je natuurlijk dat jullie kinderen zo min mogelijk last van jullie scheiding ondervinden. Helemaal kan je dit niet voorkomen. Maar met de juiste aanpak en inzet van jullie als ouder kunnen jullie wel voorkomen dat ze zich bijvoorbeeld schuldig voelen, angstig zijn, geen goede band met de andere ouder opbouwen of hoop blijven houden dat jullie weer bij elkaar komen. Het is in eerste instantie erg belangrijk dat er een goede scheidingsmelding plaatsvindt. Dat is het moment dat jullie de kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Dat is meteen het moment dat de rouwverwerking bij de kinderen van start gaat. Hierbij moeten jullie rekening houden met: de leeftijd (ontwikkeling) van de kinderen, het moment waarop de scheidingsmelding wordt gedaan en wat jullie de kinderen vertellen. Het is belangrijk dat de scheidingsmelding samen wordt gedaan. Als de scheidingsmelding niet of niet goed wordt gedaan kunnen de kinderen hier blijvend schade van ondervinden.

Wij helpen jullie daarbij. Wij geven jullie met tips hoe jullie het aan jullie kinderen kunnen vertellen.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden terwijl je zwanger bent? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen