Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden, hoe doe je dat?

8 tips

De laatste tijd kost de relatie je meer energie dan dat goed voor je is. Je bent ongelukkig met je partner. En je verwacht niet dat hier nog verandering in komt. Na lang wikken en wegen is het duidelijk: je wil scheiden.

Jij wilt scheiden, maar je partner is zich hier nog niet bewust van. Hoe vertel je dit aan je partner, je kinderen, je omgeving? Wij geven je acht tips.

Tip 1: vertel het persoonlijk

Een scheiding is emotioneel en heeft veel impact. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Dat is het vaak extra moeilijk om aan je partner te vertellen dat je niet meer verder wil samen. Misschien heb je dit moment ook al een hele tijd voor je uitgeschoven? Misschien ben je zó bang voor de reactie van de ander, dat je het haast durft om het persoonlijk te vertellen. Toch moet je die confrontatie aan. Vertel het zeker niét via een brief, e-mail of app. Hierdoor zal je partner zich boos en gekwetst voelen. Dat maakt het extra ingewikkeld om het scheidingstraject op een goede manier in gang te zetten. Stap over de drempel en ga het persoonlijk aan.

Tip 2: kies je moment zorgvuldig

Er wordt weleens gezegd dat de manier waarop je het brengt, de basis is van hoe rest van de scheiding verloopt. Kies het moment waarop je het gaat vertellen dan ook zorgvuldig uit. Een paar tips:

  • Floep het er niet uit tijdens een ruzie (logisch zul je denken, maar het gebeurt nog maar al te vaak).
  • Als er kinderen zijn, voer het gesprek dan op een moment dat zij niet thuis zijn.
  • Let op de agenda van je partner. Het is wel zo fijn als je partner niet vlak na dit gesprek verplichtingen heeft van bijvoorbeeld het werk, vrienden of familie.
  • Denk ook aan het tijdstip. Wanneer het hoge woord er pas ’s avonds laat uitkomt, is het voor je partner ingewikkelder om steun te vragen bij familie of vrienden.

Tip 3: wees duidelijk

Zeker als de scheiding voor je partner onverwacht komt, ben je geneigd de boodschap te verzachten. Je gaat om de hete brei heen draaien. ‘Ik weet het niet precies, maar  daardoor voel ik me de laatste tijd denk ik misschien een beetje minder happy, om het zo maar te zeggen’. Je partner kan hierdoor denken dat het nog goedkomt. Wil je scheiden, dan is het belangrijk hier duidelijk over te zijn, zonder je hard en gevoelloos op te stellen.

Tip 4: geef ruimte

Begin met de slechte boodschap. ‘Ik moet je iets vertellen, ik heb er heel lang over nagedacht en ik weet nu zeker dat ik wil stoppen met onze relatie’. Geef je partner vervolgens de ruimte die hij of zij nodig heeft om deze boodschap te verwerken en de eerste emoties te uiten. Hoe moeilijk het is, probeer hier niet inhoudelijk op te reageren.

Tip 5: geef uitleg

Als de eerste klap verwerkt is, is het belangrijk om je partner goed uit te leggen waarom je wil scheiden. Neem je partner mee in de overwegingen die je hebt gemaakt. Vertel waar het voor jou mis is gegaan en waarom je ervan overtuigd bent dat het niet meer mogelijk is om de relatie te redden. Sta stil bij hoe moeilijk en pijnlijk het is voor je partner, maar benadruk dat je besluit vaststaat. Het definitieve van je besluit is voor de ander noodzakelijk om je besluit te kunnen accepteren en open te staan voor de scheiding.

Tip 6: houd het bij jezelf en wees eerlijk

Praat vanuit je eigen gevoel. Probeer de ander geen verwijten te maken. ‘Ik heb het gevoel dat…’ of ‘ik ervaar dat …’ klinkt beter dan ‘jij bent altijd zo… en daarom wil ik scheiden’. Denk vooraf dus goed na over wat je wil zeggen en hoe je dit wil formuleren. En, stick to the plan: je wil scheiden. Dat is iets anders dan kritiek geven. Je wil uitleggen waarom jij denkt dat jullie beter uit elkaar kunnen gaan. Noem dus zeker  ook de dingen die je zelf niet goed hebt gedaan. Wees eerlijk. Ook als er eventueel een ander in het spel is. Anders komt dit later alsnog op tafel en leidt dit gegarandeerd tot nog meer boosheid, wantrouwen en verwijten. Dit staat het verwerkingsproces in de weg. En het maakt het lastiger communiceren, wat nodig is om alles goed te kunnen regelen.

Tip 7: wees voorbereid op de reactie van de ander

Het is belangrijk je te realiseren dat je partner op allerlei manieren kan gaan reageren. Boos, verdrietig, of luidruchtig met schreeuwen en huilen. Misschien wel vol ongeloof of ontkenning. De kans is in elk geval klein dat je partner meteen heel begripvol zal zijn. Zeker als hij of zij de scheiding niet ziet aankomen, zal de schrik groot zijn. Geef je partner de tijd de eerste emoties te verwerken. Pas dan ontstaat er bij je partner mogelijk ruimte voor begrip voor jouw perspectief. Ga niet in op verwijten die je partner alle emotie maakt. Probeer de ander wel te erkennen in zijn of haar emotie en  het verdriet te delen die deze keuze met zich meebrengt.

Tip 8: wees geduldig

Als je partner te emotioneel is om rustig met elkaar in gesprek te kunnen, dan kun je beter voorstellen het gesprek op een later moment voort te zetten. Sowieso is het goed om niet te snel te willen doorschakelen naar het regelen van allerlei praktische zaken. Wees geduldig. Zet je partner niet onder druk om tot concrete afspraken te komen over hoe het nu verder moet. Gun elkaar daarin de rust en ruimte. Ook dat zal het verdere scheidingstraject ten goede komen en de kans op een pijnlijke vechtscheiding voorkomen.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie graag meer informatie hierover? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Gerelateerde artikelen