Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden met huwelijkse voorwaarden

Dit houdt het in

Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan staat in de voorwaarden beschreven hoe de goederen en het vermogen tussen jullie verdeeld moeten worden bij een scheiding. We vertellen je er alles over. Lees je mee?

Scheiden en huwelijkse voorwaarden

In de huwelijkse voorwaarden staat vaak beschreven welke goederen en/of zaken tot het privévermogen behoren én welke gemeenschappelijk zijn. Daarnaast staat er vaak een verplichting in opgenomen om elk jaar met elkaar ‘af te rekenen’ ten aanzien van het overgespaarde vermogen. Overgespaard vermogen bouw je jaarlijks op als je meer inkomsten had dan uitgaven. In de praktijk vergeten echter veel mensen om jaarlijks met elkaar af te rekenen. Het is hierdoor mogelijk dat jullie het vermogen door de helft verdelen.

Een mediationtraject

Huwelijkse voorwaarden zijn soms erg ingewikkeld. Wij nemen deze graag samen met jullie door tijdens het traject met één van onze mediators. Op basis daarvan maken jullie afspraak over de verdeling van goederen en de vermogensbestanddelen. De gemaakte afspraken leggen wij vervolgens voor jullie vast in het scheidingsconvenant.

Pensioen bij scheiden met huwelijkse voorwaarden

In de Wet verevening pensioenrechten staat beschreven dat de opgebouwde ouderdomspensioenrechten tijdens de huwelijkse periode door de helft verdeeld moeten worden bij een scheiding. Tenzij jullie daarover iets anders hebben afgesproken. Bijvoorbeeld in de huwelijkse voorwaarden of het scheidingsconvenant.

Een andere verdeling van het ouderdomspensioen

Willen jullie graag een andere verdeling van het ouderdomspensioen? Dan is het mogelijk om dit op te nemen in het scheidingsconvenant. Denk bijvoorbeeld aan een procentuele verdeling óf een verrekening met de waarde van ander vermogen. Daarnaast is een afwijkend opbouwpercentage of een conversie mogelijk. Wij helpen jullie graag bij het bepalen van de juiste verdeling van het pensioen. Indien gewenst sluit er ook een pensioenadviseur aan.

Nabestaandenpensioen bij scheiden huwelijkse voorwaarden

Het nabestaandenpensioen is een uitkering aan de partner van de persoon die is overleden. Als jullie gaan scheiden en er sprake is van een reservering nabestaandenpensioen, dan wordt het nabestaandenpensioen omgezet in een bijzonder nabestaanden partnerpensioen. Behalve als er sprake is van een beschikbare premieregeling óf als jullie in de huwelijkse voorwaarden andere afspraken hebben gemaakt.

Als de persoon die het nabestaandenpensioen heeft opgebouwd overlijdt, dan wordt er aan de ex-partner een uitkering betaald. Het is ook mogelijk dat jullie afstand doen van de rechten op bijzonder nabestaandenpensioen.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden? En willen jullie meer informatie over scheiden met huwelijkse voorwaarden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Wij staan voor jullie klaar. Scheiden is namelijk al lastig genoeg.

Gerelateerde artikelen