Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden en kinderbijslag

Hoe zit dat precies?

Kinderbijslag is een financiële bijdrage jullie ouders krijgen van de overheid om bij te dragen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van jullie kinderen tot 18 jaar. In Nederland wordt de kinderbijslag uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de hoogte van het bedrag hangt af van de leeftijd van het kind.

Kinderbijslag is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten van opvoeding en verzorging van kinderen. Het is dus niet bedoeld om alle kosten te dekken, maar om ouders te helpen bij het opbrengen van de kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen.

Wie heeft recht op kinderbijslag bij de scheiding?

Na een scheiding krijgt niet iedere ouder automatisch kinderbijslag. Dit hangt af van een aantal zaken:

  • De leeftijd van het kind
  • De hoofd woon- en verblijfplaats van het kind
  • Of het kind wel of niet naar school gaat

In de meeste gevallen krijgt de ouder waar het kind de meeste tijd doorbrengt de kinderbijslag. Stopt je kind met school? Dan verandert de situatie. Je hebt dan namelijk meestal geen recht op kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank beoordeelt elke situatie afhankelijk. Uiteindelijk maken zij de definitieve beslissing of je wel of geen bijslag krijgt.

Kinderbijslag berekenen en aanvragen

Elke situatie is anders. Daarom leggen wij jullie graag de mogelijkheden met betrekking tot kinderbijslag aan jullie uit. Goed om te weten is dat degene die kinderbijslag ontvangt, ook het kindgebondenbudget krijgt.

Wanneer er sprake is van co-ouderschap, mogen jullie zelf bepalen wie de kinderbijslag aanvraagt. Om jullie te helpen rekenen wij uit welke afspraken voor jullie het meest gunstig zijn. De ouder met het laagste toetsingsinkomen ontvangt logischerwijs het meeste kindgebondenbudget.

Hebben jullie meerdere kinderen? Dan is het wellicht financieel gunstig dat elke ouder voor minimaal één kind de kinderbijslag aanvraagt. En dus automatisch het kindgebondenbudget ontvangt.

Melding maken bij de Sociale Verzekeringsbank

Zodra de scheiding rond is, is jullie situatie gewijzigd. Die wijziging dienen jullie door te geven bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit doe je door in te loggen met je DigiD op Mijn SVB.

Meer weten over scheiden en kinderbijslag?

Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen jullie graag.

Gerelateerde artikelen