Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden en een koophuis

Uitkopen of blijven wonen?

Scheiden en een koophuis. Gaan jullie het verkopen of blijft één van jullie in het huis wonen? Hoe dan ook, er moeten goede afspraken gemaakt worden. Van waardebepaling tot hoe om te gaan met overwaarde en restschuld.

Bepaal de waarde van het huis

Gaan jullie scheiden en weten jullie wat er met het koophuis gaat gebeuren? Dan moet je de marktwaarde vast laten stellen. Dit kan met een taxatierapport of de WOZ-waarde. Het is tevens mogelijk om deze waarde in onderling overleg vast te stellen. Let er wel op dat je de waarde niet te hoog of te laag inschat. Daarover moet mogelijk schenkbelasting betaald worden.

Als het huis in de tussentijd meer waard is (overwaarde) of juist minder (restschuld), dan moeten jullie dit verdelen. Hoe je dit verdeelt, hangt af van:

  • Jullie persoonlijke situatie;
  • Het eventuele eigen geld dat jullie hebben geïnvesteerd in de woning;
  • Hoe het eigendom van de woning is verdeeld (de eigendomsverhouding).

De eigendomsverhouding

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen óf een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder voorwaarden vóór 1 januari 2018? Dan zijn jullie in principe allebei voor een gelijk aandeel eigenaar van de woning. Heeft één van jullie eigen geld geïnvesteerd in de woning? Dan moet daar in de verdeling rekening mee worden gehouden. Deze investering kan door marktontwikkeling namelijk meer of juist minder waard zijn geworden.

We gaan er even vanuit dat jullie allebei voor 50% eigenaar zijn van de woning en dat er dus geen privévermogen is geïnvesteerd. Geldt dit niet voor jullie situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Het koophuis moet worden verkocht

Lukt het na het scheiden niet om het koophuis te houden? Of willen jullie dat simpelweg niet? Dan kunnen jullie ervoor kiezen de woning te verkopen. Een verkopend makelaar bepaalt samen met jullie het minimum bod. Als de woning wordt verkocht, dan hebben jullie allebei recht op de helft van de overwaarde. Is er sprake van een restschuld? Dan moeten jullie deze in gelijke verhouding aflossen.

Eén van de twee koopt het huis

Na het scheiden stellen jullie vast wat het koophuis waard is én wat de mogelijke fiscale gevolgen zijn. Deze afspraak nemen we op in het convenant of in de vaststellingsovereenkomst. De hypotheekverstrekker beoordeelt of degene die het huis koopt, dit ook wel echt kán. Dit kan de hypotheekverstrekker pas doen als de rechtbank de beschikking heeft afgegeven en de scheiding is ingeschreven. Wij werken samen met onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij toetsen vooraf goed of zo’n overname wel mogelijk is. Dit voorkomt verrassingen achteraf.

De volgende situaties kunnen zich voordoen:

  1. Er is sprake van een overwaarde. Degene die de woning overneemt, moet zijn of haar ex-partner uitkopen. De ex-partner heeft dan recht op de helft van de overwaarde.
  2. Er is sprake van een restschuld. De waarde van het koophuis is lager dan de hypotheek. Degene die het huis niet koopt, moet dan de helft van de restschuld betalen aan de partner die het huis koopt.
  3. Er is géén sprake van overwaarde of restschuld. De waarde van het koophuis is gelijk aan de hypotheek. Er is geen winst, maar ook geen verlies. Degene die het huis koopt, hoeft de ex-partner dan ook niet uit te kopen.

Scheiden en een koophuis: de woningoverdracht

De woningoverdracht van het koophuis vindt plaats bij de notaris. Bij verkoop wordt een akte van levering opgesteld. In die akte staat formeel en juridisch vast dat het eigendom van de ene naar de andere eigenaar overgaat. Zit er nog een hypotheek op het huis? Dan wordt de hypotheek meestal ingelost. Is er een restschuld en kan deze niet worden afgelost? Dan blijft er een restschuld over die afbetaald moet worden.

Om het koophuis op je naam te krijgen, is óók een notaris nodig. De notaris stelt dan een akte van verdeling op. Degene die de woning verlaat, wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. Uit de akte van verdeling blijkt onder andere wie er verantwoordelijk is voor de woning én voor de betaling van de hypotheek. Bij een woningovername hoef je doorgaans geen overdrachtsbelasting te betalen.

Gratis kennismakingsgesprek

Scheiden met een koophuis kan ooit lastig zijn. Het regelen van een scheiding houdt bovendien meer in dan afspraken maken over jullie woning. In zo’n traject zijn verschillende deskundigen nodig. Willen jullie bijvoorbeeld weten wie wanneer ingeschakeld moet worden? Of wat de fiscale en juridische gevolgen van jullie afspraken zijn? Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

 

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen