Koophuis: uitkopen of niet? Wij helpen | Scheiden met aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden en een koophuis

Uitkopen of blijven wonen?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie en koophuis? Gaan jullie het verkopen of blijft één van jullie erin wonen? Hoe dan ook, hier moeten jullie goede afspraken over maken. Van het bepalen van de waarde van het huis, tot hoe om te gaan met overwaarde en restschuld.

Bepaal de waarde van het huis

Jullie gaan scheiden en jullie weten wat er met het koophuis gaat gebeuren? Dan moet je de marktwaarde vast laten stellen. Dit kan met een taxatierapport of de WOZ-waarde. Jullie kunnen deze waarde ook in onderling overleg vaststellen. Maar, let op dat je de waarde niet te hoog of te laag inschat, daarover moet dan mogelijk schenkbelasting betaald worden.

Als het huis in tussentijd meer waard is geworden (overwaarde) of juist minder (restschuld), dan moeten jullie dit verdelen. Hoe je dat doet hangt af van:

  • Jullie persoonlijke situatie.
  • Het eventuele eigen geld dat jullie hebben geïnvesteerd in de woning.
  • Hoe het eigendom van de woning is verdeeld (de eigendomsverhouding).

De eigendomsverhouding

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen vóór 1 januari 2018 of zijn jullie een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder voorwaarden vóór 1 januari 2018? Dan zijn jullie in principe ieder voor een gelijk aandeel eigenaar van de woning. Heeft één van jullie eigen geld geïnvesteerd in de woning? Daar moet in de verdeling rekening mee gehouden worden. Deze investering kan door de marktontwikkeling meer of minder waard zijn geworden.

In dit artikel gaan we ervan uit de jullie ieder voor vijftig procent eigenaar zijn van de woning en dat er geen privévermogen is geïnvesteerd. Als dit niet voor jullie situatie geldt, neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een gratis kennismakingsgesprek.

Het koophuis moet worden verkocht

Als het niet lukt na het scheiden het koophuis te houden, of jullie willen het simpelweg niet, dan kunnen jullie ervoor kiezen de woning te verkopen. Een verkopend makelaar kan samen met jullie het minimum bod bepalen waarvoor jullie de woning willen verkopen. Als de woning verkocht wordt, dan heeft in principe ieder recht op de helft van de overwaarde. Als er sprake is van een restschuld, dan moeten jullie deze in principe in gelijke verhouding aflossen.

Eén van de twee koopt het huis

Als jullie tijdens of na het scheiden hebben vastgesteld wat het koophuis waard is én wat de mogelijke fiscale gevolgen zijn, nemen we deze afspraak op in het convenant of in de vaststellingsovereenkomst.

De hypotheekverstrekker beoordeelt of degene die het huis koopt, dit ook wel echt kán. Dit kan de hypotheekverstrekker pas doen als de rechtbank de beschikking heeft afgegeven en de scheiding is ingeschreven. Wij werken samen met onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij toetsen vooraf goed of zo’n overname wel mogelijk is. Zo voorkomen jullie verrassingen achteraf.

De volgende situaties kunnen zich voordoen:

  • Er is sprake van een overwaarde. Degene die de woning overneemt moet zijn of haar ex-partner uitkopen. De ex-partner heeft recht op de helft van de overwaarde.
  • Er is geen sprake van overwaarde of restschuld. De waarde van het koophuis is gelijk aan de hypotheek. Er is geen winst en geen verlies. Degene die het huis koopt, hoeft de ex-partner niet uit te kopen.
  • Er is sprake van een restschuld. De waarde van het koophuis is lager dan de hypotheek. Degene die het huis niét koopt, moet de helft van de restschuld betalen aan de partner die het huis koopt.

De woningoverdracht

De woningoverdacht van het koophuis vindt plaats bij de notaris. Bij verkoop wordt een akte van levering opgesteld. In die akte staat formeel en juridisch vast dat het eigendom van de ene naar de andere eigenaar overgaat. Als er nog een hypotheek op het huis zit, dan wordt de hypotheek meestal ingelost. Is er een restschuld en kan deze niet worden afgelost? Dan blijft er een restschuld over die afbetaald moet worden.

Om het koophuis op jouw naam te krijgen is ook een notaris nodig. De notaris stelt een akte van verdeling op. Degene die de woning verlaat, wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek. Uit de akte van verdeling blijkt onder andere wie er verantwoordelijk is voor de woning en voor de betaling van de hypotheek. Bij een woningovername hoef je doorgaans geen overdrachtsbelasting te betalen.

Gratis kennismakingsgesprek

Het regelen van een scheiding houdt meer in dan het maken van afspraken over jullie woning. In zo’n traject zijn bovendien verschillende deskundigen nodig. Willen jullie weten wie wanneer ingeschakeld moet worden en wat de fiscale- en juridische gevolgen van jullie afspraken zijn? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

 

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen