Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden met kinderen

Dit moet je weten

Scheiden met kinderen in beeld is extra moeilijk. Samen blijven jullie verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van de kinderen. Het is dus van essentieel belang om contact te houden. En dat is niet makkelijk als je besloten hebt om te scheiden.

Wanneer mensen besluiten om te scheiden zijn ze vooral op elkaar gericht vanuit de partnerrol. Jullie hebben issues als partners waar jullie niet uitkwamen. Dit leidt uiteindelijk tot een scheiding. Het is belangrijk te waken voor deze partner issues. Neem ze niet mee in je onderlinge contat over de kinderen. Er is een ontwikkeling nodig van partner naar collega ouder. Als deze ontwikkeling goed gaat, kost het je minder moeite om uit de partnerrol te stappen. Jullie gaan elkaar dan zien als collega ouders en hiernaar handelen.

De uitdaging van scheiden met kinderen

Het komt ook voor dat mensen na de scheiding in de partnerrol blijven hangen. Ze nemen de negatieve communicatiepatronen mee in hun gesprekken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor de kinderen is dit heel vervelend. Ondanks de scheiding blijven zij ruzie maken.

Voorkom dat je kinderen in een loyaliteitsconflict terecht komen en denken dat ze partij tussen jullie moeten kiezen.

Kinderen en een scheiding

Ook de kinderen gaan door een rouwproces bij de scheiding van hun ouders. Zij zien het verdriet, de pijn en woede van de scheiding bij hun ouders, maar hebben zelf ook emoties die loskomen.

Voorkom dat je kinderen in een loyaliteitsconflict terecht komen en denken dat ze partij tussen jullie moeten kiezen. Jullie kinderen zijn voorgekomen uit jullie beiden en als de ene ouder de andere veroordeelt kan dat door het kind worden uitgelegd dat je ook een deel van hem of haar afwijst.

Overleven tijdens een scheiding met kinderen

Ouders zijn tijdens de scheiding bezig met hun eigen gevoel en “overleven”. De kinderen kunnen hierop reageren door hun eigen problemen voor zich te houden. Papa en mama hebben het namelijk al zo moeilijk. Zij willen niet tot last zijn. Ben alert op de signalen die je kinderen afgeven en durf het gesprek met ze aan te gaan over hoe zij de scheiding ervaren. Vind je dit moeilijk? Dan zijn er therapeuten die je kinderen kunnen begeleiden tijdens en na de scheiding.

Jullie krijgen hulp bij de scheiding van een mediator, advocaat of voor de emotionele verwerking van de scheiding hulp van een therapeut. De kinderen hebben ook recht op een goede verwerking van de scheiding zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot stabiele volwassenen die in staat zijn om zelf gezonde relaties aan te gaan.

Scheiden met Kinderen | Scheiden met Aandacht

Het recht op de kinderen

Ouders die tijdens het huwelijk beiden het ouderlijk gezag hebben over de kinderen behouden het ouderlijk gezag ook na de scheiding. Hierin verandert niets. Jullie gaan afspraken maken over hoe jullie de zorg van de kinderen gaan verdelen en hoe jullie de opvoeding gaan vormgeven. De afspraken die jullie over de kinderen maken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Is één van de ouders hoofdverzorger van de kinderen en is er een omgangsregeling voor de andere ouder afgesproken, dan spreekt men van een omgangsregeling. Dragen beide ouders evenveel zorg voor de kinderen, dan is er sprake van een co-ouderschap.

Scheiden met kinderen en de gevolgen

Voor de ontwikkeling van de kinderen is het van groot belang dat de ouders na de scheiding op een stabiele wijze het ouderschap invullen. Lukt dat niet op een natuurlijke manier? Dan kunnen jullie de hulp van een relatietherapeut inschakelen om de onderlinge communicatie te verbeteren.

Er zijn in de toekomst van jullie kinderen nog vele momenten waarop jullie aanwezigheid als ouders gewenst is. Denk aan een diploma-uitreiking, bruiloft of de geboorte van kleinkinderen. Hoe fijn is het als je er dan samen voor je kinderen kunt zijn?

Kennismakingsgesprek

Heb je na het lezen van het blog nog vragen over scheiden neem dan gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.

    Gerelateerde artikelen