Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden met kinderen? Dit moet je weten

Wij helpen.

Uit elkaar gaan als je kinderen hebt is extra moeilijk. Je blijft namelijk samen verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van jullie kinderen. Hiervoor is het noodzakelijk om contact met elkaar te blijven onderhouden en dat kan best lastig zijn als je besloten hebt om te gaan scheiden en elkaar wellicht het liefst nooit meer zou zien. Als mensen besluiten om te gaan scheiden zijn ze vooral op elkaar gericht vanuit de partnerrol. Je hebt issues als partners waar je niet meer uitkomt en dat leidt tot de scheiding. Waar je voor moet waken is dat je deze partner issues meeneemt in je onderlinge contact over de kinderen. Er is een ontwikkeling nodig van partner naar collega ouder. Als deze ontwikkeling voorspoedig gaat, kost het de ex-partners weinig moeite om uit de partnerrol te stappen en elkaar als collega ouders te gaan zien en hiernaar te handelen. Soms echter blijven mensen, na de scheiding, in de partnerrol hangen. Zij nemen dan de negatieve communicatie patronen, die ze in de relatie hadden, mee in hun communicatie over de zorg en opvoeding van de kinderen. Niet alleen voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen is dit heel vervelend, omdat ondanks dat de ouders zijn gescheiden en niet meer onder één dak wonen, ze ruzie blijven maken.

Kinderen en scheiding

Ook de kinderen gaan door een rouwproces bij de scheiding van hun ouders. Zij zien het verdriet, de pijn en woede van de scheiding bij hun ouders, maar hebben zelf ook emoties die loskomen.

Voorkom dat je kinderen in een loyaliteitsconflict terecht komen en denken dat ze partij tussen jullie moeten kiezen, doordat er slecht over de andere ouder wordt gesproken. Jullie kinderen zijn voorgekomen uit jullie beiden en als de ene ouder de andere veroordeelt kan dat door het kind worden uitgelegd dat je ook een deel van hem of haar afwijst.

Ouders zijn tijdens de scheiding bezig met hun eigen gevoel en “overleven”. De kinderen kunnen hierop reageren door hun eigen problemen voor zich te houden. Papa en mama hebben het namelijk al zo moeilijk. Zij willen niet tot last zijn. Ben alert op de signalen, die je kinderen afgeven en durf het gesprek met ze aan te gaan over hoe zij de scheiding ervaren. Vind je dit moeilijk, dan zijn er therapeuten, die je kinderen kunnen begeleiden tijdens en na de scheiding. Jullie krijgen hulp bij de scheiding van een mediator, advocaat of voor de emotionele verwerking van de scheiding hulp van een therapeut. Jullie kinderen hebben ook recht op een goede verwerking van de scheiding, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot stabiele volwassenen, die in staat zijn om zelf gezonde relaties aan te gaan.

Wie heeft recht op het kind bij scheiding?

Ouders die tijdens het huwelijk beiden het ouderlijk gezag hebben over de kinderen, behouden het ouderlijk gezag ook na de scheiding. Hierin verandert niets. Jullie gaan afspraken maken over hoe jullie de zorg van de kinderen gaan verdelen en hoe jullie de opvoeding gaan vormgeven. De afspraken, die jullie over de kinderen maken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Is één van de ouders hoofdverzorger van de kinderen en is er een omgangsregeling voor de andere ouder afgesproken, dan spreekt men van een omgangsregeling. Dragen beide ouders evenveel zorg voor de kinderen, dan is er sprake van een co-ouderschap.

Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.

Scheiden kinderen gevolgen

Voor de ontwikkeling van de kinderen is het van groot belang, dat de ouders na de scheiding op een stabiele wijze het ouderschap invullen. Lukt dat niet op een natuurlijke manier, dan kunnen jullie de hulp van een relatietherapeut inschakelen om de onderlinge communicatie te verbeteren.

Er zijn in de toekomst van jullie kinderen nog vele momenten waarop jullie aanwezigheid als ouders  gewenst is. Te denken valt hierbij aan een diploma uitreiking, bruiloft, geboorte van kleinkinderen etc.. Hoe fijn is het als je er dan samen voor je kinderen kunt zijn, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de manier waarop jullie met elkaar omgaan.

 

Kennismakingsgesprek

Heb je na het lezen van het blog nog vragen over scheiden neem dan gerust contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen