Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden met schulden

Dit is wat je moet weten

Bij een scheiding worden niet alleen afspraken gemaakt over de gezamenlijke bezittingen. Wanneer jullie samen een schuld hebben – bijvoorbeeld in de vorm van een lening – is het van belang deze ook na de scheiding af te lossen. Dit kan op drie manieren.

  1. Jullie betalen de bestaande schuld tijdens het scheidingstraject in één keer af met liquide middelen die voor handen zijn.
  2. De schuld wordt gesplitst tussen jullie en lossen dus ook beiden af.
  3. De schuld wordt aan één van jullie toebedeeld. Die persoon neemt de volledige aflossing voor zijn of haar rekening.

Aansprakelijkheid bij schulden

Wanneer jullie besluiten de schuld te splitsen, zijn jullie alsnog beiden aansprakelijk voor de volledige schuld. Ook het gedeelte dat je niet af hoeft te lossen. De enige uitzondering hierop is als de geldverstrekker (of schuldeiser) bereid is om er twee separate leningen van te maken.

Besluiten jullie de schuld aan één van beiden toe te bedelen? Dan blijven jullie ook dan beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de schuldeiser. Dat wil zeggen dat je dus ook een BKR-registratie behoudt.

Ben je hoofdelijk aansprakelijk voor een schuld en deze schuld is BKR geregistreerd? Dan kan dat gevolgen hebben voor je leencapaciteit. Wil je na de scheiding bijvoorbeeld een woning kopen? Dan heeft die BKR registratie gevolgen voor de hoogte van de hypotheek. Wil je een nieuw krediet opnemen? Dan is dat misschien niet mogelijk.

Als je ontslagen wilt worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de schuld kan dit alleen via de kredietverstrekker. Hier wordt echter niet altijd medewerking aan verleend.

Hulp nodig bij scheiden met schulden?

Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is namelijk al lastig genoeg. Wij helpen jullie graag.

Gerelateerde artikelen