Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden of niet?

Maak de juiste keuze

Je relatie is veranderd en het is niet meer wat je had gehoopt. Is dat een reden om te gaan scheiden of niet? Jouw leven ontwikkelt zich en dat van je partner ook. In sommige fases kun je elkaar (even) kwijtraken.

Er zijn verschillende redenen waarom je elkaar kwijt kunt raken. Zo hebben kinderen een grote impact op een relatie. Aangezien jullie aandacht vooral naar hen gaat. Het is zoeken naar een goede balans in je relatie. Als het even niet goed gaat, ga je niet meteen uit elkaar. Scheiden doe je immers niet zomaar. Wil je een scheiding doorzetten? Dan moet je daarvan zijn overtuigd. In de fase die aan je besluit voorafgaat, onderzoek je of de relatie nog een kans heeft.

Scheiden of niet? Stel jezelf een aantal vragen

Om een beeld te krijgen wat je het beste kunt doen als je twijfelt, is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Je bent ongelukkig in je relatie. Wanneer is dit gevoel ontstaan?
  • Op welke momenten ben je ongelukkig
  • Wat is de oorzaak van je ongelukkige gevoelens?
  • Ben je in staat dat ongelukkige gevoel te veranderen?
  • Kun je beter bij elkaar blijven voor de kinderen?

Op welke momenten ben je ongelukkig?

Scheiden doe je niet zomaar. In het leven is het normaal dat goede periodes worden afgewisseld met slechtere periodes. Voordat je definitief gaat scheiden is het goed om na te gaan waardoor je ongelukkig bent. Soms komt het door het huwelijk, maar het kan ook door jezelf zijn. Als jij zelf een moeilijke periode doormaakt omdat er bijvoorbeeld iets op het werk speelt, het met je kinderen niet goed gaat of met je gezondheid, dan heeft dit zijn weerslag op jullie relatie.

Ben je in staat dat ongelukkige gevoel te veranderen?

Ga na wanneer jij jezelf gelukkig voelt. Probeer te visualiseren hoe het is om alleen te zijn en of je dan wel in staat bent gelukkig te zijn. Probeer met elkaar te communiceren over jullie gevoelens. Wees eerlijk tegen elkaar. Het is niet alleen goed om van elkaar te weten wat jullie gevoelens zijn, maar ook of je hulp nodig hebt van de ander of begrip.

Wellicht komen jullie er samen achter waarom het niet zo goed tussen jullie loopt. Bespreek de mogelijkheden om dichter bij elkaar te komen. Geef beiden tijdens het gesprek aan wat de verwachtingen zijn van de relatie en van elkaar.

Komen jullie er samen niet uit? Zoek dan hulp. Een onafhankelijke derde is neutraal. Denk aan een relatietherapeut die jullie inzicht geeft in de wijze waarin jullie met elkaar omgaan (patronen). Hij of zij houdt jullie tevens een spiegel voor. Hierdoor krijgen jullie meer inzicht en dat inzicht geeft wellicht mogelijkheden aan de relatie te werken. Soms leidt de therapie tot het inzicht dat scheiden de beste optie is. Het voordeel daarvan is dat jullie een bewuste keuze maken.

Kun je beter bij elkaar blijven voor de kinderen?

Veel ouders voelen het als een egoïstische keuze te gaan scheiden. De kinderen hebben hier immers niet voor gekozen. Is er in jullie relatie sprake van veel ruzies en spanningen dan krijgen de kinderen dit mee. Kinderen hebben behoefte aan een veilige en stabiele thuisbasis. Zij lijden in zo’n situatie met jullie mee.

Besluiten jullie de scheiding door te zetten, geef de kinderen dan wel het gevoel dat jullie er alles aan gedaan hebben de relatie te redden. Bespreek met de kinderen dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding.

Een scheiding heeft een grote impact op kinderen. De meeste ouders zijn bang dat de scheiding alleen maar negatieve gevolgen heeft voor hen. Dit hoeft niet zo te zijn. Als jullie laten zien er in een zeer moeilijke periode in jullie leven alles aan doen om er het beste van te maken, elkaar als ouder van alles gunnen, leren de kinderen hier ook veel van. Jullie zijn immers hun grote voorbeeld.

Kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie hierover graag meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze deskundige mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen