Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Ga je scheiden van een narcist?

Deze tips helpen je

Uit elkaar gaan is geen gemakkelijke opgave. Heb je in jouw relatie te maken met een narcist? Dan is er wellicht een andere aanpak nodig. Een duidelijke scheidingsmelding is de eerste stap. We geven je de juiste handvatten.

Scheiden is niet makkelijk. Wij helpen je met de juiste tips en adviezen.

Een duidelijke scheidingsmelding

Je bent er zeker van: jij wilt scheiden van een narcist. Begin dan met de scheidingsmelding. Geef duidelijk aan wat de reden is dat je wilt scheiden. Vertel vervolgens dat je besluit vaststaan en ga de discussie niet aan. Scheiden van een narcist kan moeilijk zijn. Het kan voorkomen dat hij of zij je probeert te manipuleren, chanteren of zelfs bedreigen.

Tips bij het scheiden van een narcist

Zodra je de scheidingsmelding hebt gedaan liggen er uitdagingen op de loer. We geven je een aantal tips.

 • Vertel nog niet aan anderen dat je wilt gaan scheiden. Je wilt voorkomen dat je toekomstig ex-partner al weet van je plannen.
 • Probeer het geld bij elkaar te sparen om een scheiding te betalen. Zoek alvast andere woonruimte.
 • Heb je nog geen werk? Probeer dan een baan te zoeken zodat je financieel onafhankelijk bent.
 • Zorg goed voor jezelf. Je hebt energie en kracht nodig tijdens het scheidingsproces.
 • Realiseer dat er echt verkeerde mensen zijn. Een narcist kan kwaadaardig zijn en jou ten koste van de kinderen ten val proberen te brengen.
 • Laat je niet overhalen. Een narcist is manipulatief en probeert je altijd terug te halen naar het web waar jij juist uit wilt.
 • Geef niet direct antwoord op een vraag waar jij geen antwoord op wilt geven. Speel de onnozele en vraag waarom de ander dat wilt weten. Dat geeft je bedenktijd om een antwoord te geven.
 • Beheers je emoties tijdens de scheiding. Een narcist wil je graag afschilderen als labiel. Aangezien een mediator of advocaat niet weet dat je partner narcist is, lijkt het dan net of jij de gek bent.
 • Hoe krijg je iets gedaan van de narcist bij een scheiding? Een narcist wil alleen maar frustreren. Zet je in voor de dingen die echt belangrijk zijn. Wees duidelijk naar de ander. Vraag om duidelijke concrete antwoorden. Probeert de ander je om de tuin te leiden? Blijf dan bij wat je hebt gevraagd. Leg behaalde resultaten direct vast zodat er niet op teruggekomen kan worden.
 • Zeg nooit in het openbaar dat je partner een narcist is. Het kan tegen je spreken tijdens de scheiding. Narcisme is door anderen namelijk niet direct zichtbaar. Je maakt je door het te zeggen ongeloofwaardig.
 • Ga er nooit vanuit dat de informatie die je van een narcist krijgt waarheid is. Voor een narcist betekent scheiden het lijden van gezichtsverlies.
 • Ga geen conflicten aan met de narcist in het scheidingsproces. Met een narcist een discussie voeren is totaal zinloos.

Wees fit en sterk

Leven met een narcist is vreselijk, maar scheiden van een narcist is nog erger. Realiseer je dat een narcist alles wil hebben. De kinderen, jouw geluk, de woning, de huisdieren, jouw geld, jouw pensioen en je vrienden. Wees dus fit en sterk en houd rekening met al de benoemde punten in dit artikel. Er is nog een hele grote hobbel te nemen. Weet dat wij aandacht hebben voor narcisme. Dat maakt dat we jullie optimaal begeleiden tijdens een scheidingstraject.

Kennismakingsgesprek

Hebben jullie vragen over scheiden of willen jullie een gratis kennismakingsgesprek inplannen, neem dan contact op met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.