Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiden van tafel en bed

Wij helpen.

Er zijn verschillende manieren om te scheiden. Het is mogelijk om te scheiden met een scheiding, een scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed. Voor alle vormen van scheiden geldt dat er een verzoekschrift ingediend hoort te worden bij de Rechtbank.

Verschillende scheidingsvormen

Er zitten duidelijke verschillen tussen manieren van scheiden.

Een echtscheiding

Bij een echtscheiding wordt het huwelijk officieel beëindigd. Dit verbreekt alle juridische banden tussen jullie.

Een scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed zijn jullie uit elkaar, maar blijven jullie volgens de wet getrouwd. Er dienen wel dezelfde zaken geregeld te worden als een reguliere echtscheiding. Denk hierbij aan het verdelen van jullie vermogen, de woning, het pensioen en het opstellen van een ouderschapsplan als jullie nog minderjarige kinderen hebben.

Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als jullie vanuit jullie geloofsovertuiging niet mogen scheiden of als jullie om financiële redenen geen echtscheiding willen.

Ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

Bij ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed eindigt jullie huwelijk definitief. Dit verbreekt alle juridische banden.

Wil slechts één van beiden het huwelijk definitief laten ontbinden? Dan dienen jullie minstens drie jaar gescheiden te zijn van tafel en bed.

Bij een scheiding van tafel en bed zijn jullie uit elkaar, maar blijven jullie volgens de wet getrouwd. Er dienen wel dezelfde zaken geregeld te worden als een reguliere echtscheiding.

Wat zijn de kosten voor een scheiding?

De kosten van een scheiding zijn afhankelijk van jullie persoonlijke situatie en de manier waarop jullie willen scheiden. In sommige gevallen vergoedt de overheid een deel van de kosten. Het hangt af van jullie inkomen en vermogen of jullie hier recht op hebben.

Eigen bijdrage

Voor welke scheidingsvorm jullie ook kiezen, er is altijd een betaling van een eigen bijdrage van toepassing. Tijdens een kennismakingsgesprek bekijken we samen bekijken voor welke vergoedingen jullie eventueel in aanmerking komen. Zodra er sprake is van bepaalde vergoedingen dienen we de aanvragen zo snel mogelijk in bij de Raad voor Rechtsbijstand. Scheiden met de hulp van Scheiden met Aandacht kan vanaf een eigen bijdrage van € 55,- per persoon (2020).

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over welke scheiding het beste past bij jullie situatie en meer informatie over de kosten? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.