Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

6 tips om de feestdagen na een scheiding goed door te komen

Wij helpen.

De maand december is een tijd van gezelligheid, saamhorigheid en tradities. Na een scheiding kan dat in één keer helemaal anders zijn. Niets is meer zoals het was. De kinderen gaan de ene kerstdag naar de één en de andere kerstdag naar de ander. Samen ontbijten en dineren zit er vaak niet meer in. Bij een scheiding neem je afscheid van oude gewoonten, ex-geliefden en schoonouders. Het valt niet altijd mee een nieuwe weg te vinden om de feestdagen vorm te geven die voor iedereen werkt.

6 tips om de feestdagen door te komen

#1: bereid de kerst goed voor

Laat niets aan het toeval over. Overleg met je ex-partner wie op welke dagen voor de kinderen zorgt. Maak hierbij concrete afspraken over wie bijvoorbeeld de kinderen brengt en haalt en op welke tijden. Maak deze afspraken ruim op tijd zodat jullie er geen ruzie over krijgen vlak vóór of tijdens de feestdagen.

#2: zorg voor rust en regelmaat

Voor kinderen is het belangrijk dat er zoveel mogelijk aansluiting is bij de normale zorgverdeling. Probeer te voorkomen dat er veel wisselmomenten zijn en er vaak gereisd moet worden in een paar dagen.

#3: geef de kinderen een stem

Bespreek jullie plannen tijdig met de kinderen. Wellicht hebben zij ook ideeën waar jullie rekening mee kunnen houden.

#4: gun je kind ook de andere ouder

Kinderen houden van jullie allebei en willen bij jullie beiden zijn. Jullie zijn dan niet meer elkaars partner, maar jullie blijven ouders. Probeer elkaar zoveel als mogelijk als ouder te zien en niet als ex-geliefde. Stimuleer de band van de kinderen met je ex-partner. Als jij geeft, geeft de ander ook weer gemakkelijker iets terug. Besef dat jullie beiden de belangrijkste personen in de wereld zijn voor de kinderen. Schaad jij je ex-partner, dan schaad je ook de kinderen.

#5: blijf met elkaar communiceren

In de kerstperiode hebben jullie het waarschijnlijk zelf erg druk. De kinderen hebben veel activiteiten op school en hun clubjes. Dit vereist een goede planning en afstemming. Informeer elkaar over de aanstaande activiteiten. Stem met elkaar af wie wat doet voor de kinderen. Het is voor kinderen fijn als ze merken dat jullie er beiden voor hen zijn en dat jullie alles goed met elkaar hebben afgestemd. Dat geeft hen rust en een veilig gevoel.

#6: richt je op de toekomst

Als jullie zijn gescheiden, dan komen er vaak allerlei herinneringen boven met de feestdagen. Mooie en minder mooie momenten passeren de revue. Het kan verdrietig en blij maken. Het helpt om nieuwe tradities te introduceren. Nieuwe situaties creëren weer nieuwe herinneringen waar jullie fijn op kunnen terugkijken. Het legt de nadruk op nu en niet op het verleden. Het geeft weer nieuwe energie. Dit geldt niet alleen voor de kinderen maar ook voor jou. Het geeft je weer houvast voor de toekomst en geeft je kracht om een nieuwe weg in te slaan. Het leren loslaten is een proces van vallen en opstaan.

Kennismakingsgesprek

Willen jullie meer informatie over scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.