Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Scheiding regelen

Wij helpen.

Een scheiding regelen kan op meerdere manieren. Je kan online de scheiding regelen, via een advocaat of via een mediator. Hoe weet je nu waar je voor moet kiezen? Dit hangt af van een aantal factoren. Hoe snel wil je de scheiding geregeld hebben, hoeveel geld kan en wil je daaraan uitgeven, hoe complex is jullie situatie, ben je zelf juridisch, fiscaal en rekenkundig onderlegd, willen jullie de scheiding in goed overleg regelen of kunnen jullie niet meer met elkaar praten, etc.

Scheiding regelen met een mediator

Als jullie de scheiding willen regelen met een mediator betekent dit dat jullie in goed overleg de scheiding willen regelen. Let er wel op dat jullie een gekwalificeerde (MfN geregistreerde) mediator kiezen. Mediator is in Nederland een vrij beroep. Iedereen mag zich hier mediator noemen. Een mediator is een conflictbemiddelaar. Om een scheiding te kunnen begeleiden heb je ook vakinhoudelijke kennis nodig. Deze kennis is onontbeerlijk om jullie goed te kunnen helpen in het scheidingstraject.

De mediators van Scheiden met Aandacht zijn geregistreerde MfN mediators. De mediator neemt jullie aan de hand en bespreekt alle onderwerpen. Als jullie dan een keuze maken wijst onze mediator jullie op de consequenties. Deze consequenties kunnen fiscaal, juridisch, sociaal emotioneel of financieel van aard zijn. Als de consequenties van de te maken keuzes voor jullie duidelijk zijn dan kunnen jullie een weloverwogen beslissing maken. Het is namelijk van belang dat jullie houdbare afspraken maken tijdens het scheidingsbemiddelingstraject, zodat er geen verrassingen achteraf zijn. Samen met de mediator van Scheiden met Aandacht maken jullie afspraken over alles wat van jullie samen is.

Scheiden is al lastig genoeg Wij helpen.

Scheiding regelen met een mediator: de voor- en nadelen

De voordelen en nadelen van het scheiden via een mediator zijn:

  • Het bespaart tijd; jullie bepalen zelf wat jullie willen afspreken; jullie maken afspraken waar jullie met een goed gevoel op kunnen terugkijken (duurzame afspraken)
  • De mediator is onafhankelijk en onpartijdig en is er voor jullie beiden; de mediator kan geen beslissing afdwingen;
  • Mediator is een vrij beroep dus let erop dat jullie een gekwalificeerde mediator kiezen

Wat het inhoudt om een scheiding te regelen

Een scheiding regelen doe je niet even snel. Jullie zitten in een emotionele rollercoaster en dan dienen er allerlei zaken te worden geregeld. Zaken waarover je eerder nooit over hebt nagedacht. Je hebt duizend en één vragen en weet niet waar te beginnen.  Een mediator kan jullie in deze lastige periode bijstaan.

Als jullie uit elkaar gaan wordt eerst jullie situatie geïnventariseerd. Wat is jullie huwelijkse staat, hebben jullie al ooit op papier gezet hoe jullie willen omgaan met zaken in het geval jullie uit elkaar gaan?

Om inzicht te krijgen in jullie situatie vraagt de mediator allemaal documenten en gegevens bij jullie op van bezittingen en schulden die jullie samen hebben. Jullie gaan afspraken met elkaar maken over hoe je met de verschillende zaken wilt omgaan. Er wordt bepaald wie wat krijgt toebedeeld en wat daarvan de consequentie is.

Verder maken jullie afspraken over: het opgebouwde ouderdomspensioen gedurende de huwelijkse periode en het gereserveerde partnerpensioen; de woning (overnemen; onverdeeld laten of verkoop); de betaling van de vaste lasten; hebben jullie een koopwoning wie krijgt dan het rentevoordeel in welk geval; de inboedel; alle andere vermogensbestanddelen; partneralimentatie; de huisdieren, als jullie kinderen hebben over de kinderen en eventueel andere zaken waar jullie afspraken over willen maken.

Een scheiding regelen samen met een mediator

Er wordt in goed overleg afspraken gemaakt over alles wat van jullie samen is. Vervolgens worden deze afspraken door de mediator in een convenant en ouderschapsplan vastgelegd. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap, dan zal een advocaat het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Deze advocaat hoeven jullie niet zelf te zoeken. Scheiden met Aandacht werkt met een advocaat samen, die dit voor jullie kan verzorgen. Als de rechter een positieve beslissing heeft genomen dan volgt de beschikking. Vervolgens geven jullie aan akkoord te gaan met de echtscheiding, door een handtekening te zetten onder de Akte van Berusting. De laatste stap is het inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente. Dit verzorgen wij ook voor jullie. Pas dan is de echtscheiding definitief.

Scheiden zonder mediator, een goede keuze?

Er zijn verschillende manieren om te scheiden. Is scheiden zonder mediator een goede keuze? In het geval jullie niet in goed overleg de scheiding willen of kunnen regelen is scheiden zonder mediator een goede keuze. In dat geval biedt de hulp van een advocaat uitkomst. Ieder van jullie kan zich laten begeleiden door een advocaat.

Scheiden kan tegenwoordig ook online. Wanneer kan je online scheiden?
Als er sprake is van een eenvoudige situatie: Jullie hebben geen koopwoning, geen kinderen en er is geen onderneming waar rekening mee hoeft worden gehouden.  Als deze zaken wel een rol spelen is het van belang dat jullie fiscaal, juridisch en rekenkundig zijn onderlegd. De praktijk is nogal weerbarstig. Wij van Scheiden met Aandacht maken het nogal eens mee dat partijen elkaar in goede harmonie van alles hebben gegund, waardoor ze een enorme belastingaanslag voor schenkbelasting ontvangen. Wij kunnen jullie wijzen op deze valkuilen. Indien jullie alles zelf gaan doen zijn de gevolgen niet altijd te overzien.

Als jullie zelf invloed willen hebben op de te maken afspraken met elkaar dan is scheiden onder begeleiding van een mediator de beste keuze. Om te scheiden met behulp van een mediator dient er bereidheid zijn van beide partners om in goed overleg de scheiding te regelen. Dit leidt tot houdbare afspraken waar jullie dan met een goed gevoel op kunnen terugkijken. Hebben jullie kinderen dan biedt dit tevens een goede basis voor jullie ouderrelatie.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden en/of onze werkwijze? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen