Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De scheiding regelen: dit komt erbij kijken

Wij helpen.

Een scheiding regelen kan op meerdere manieren. Online, via een advocaat of via een mediator. Maar hoe weet je waarvoor je moet kiezen? Dat hangt af van een aantal factoren. Hoe snel je de scheiding geregeld wilt hebben of hoe complex de situatie is bijvoorbeeld. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Wat het inhoudt om een scheiding te regelen

Een scheiding regelen doe je niet even snel. Jullie zitten in een emotionele rollercoaster en dan dienen er allerlei zaken te worden geregeld. Zaken waarover je eerder nooit over hebt nagedacht. Waar begin je dan?

Een mediator staat jullie bij. Allereerst wordt de situatie geïnventariseerd. Zo bekijkt zij hoe jullie huwelijkse staat is en of er al ooit iets op papier is gezet over hoe jullie om willen gaan met bepaalde zaken in geval van een scheiding.

Om inzicht te krijgen in jullie situatie vraagt de mediator documenten en gegevens bij jullie op van bezittingen en schulden die jullie samen hebben. Jullie gaan afspraken met elkaar maken over hoe je met de verschillende zaken wilt omgaan. Er wordt bepaald wie wat krijgt toebedeeld en wat daarvan de consequentie is.

Daarnaast maken jullie afspraken over:

  • De betaling van de vaste lasten
  • Het opgebouwde ouderdomspensioen gedurende de huwelijkse periode en het gereserveerde partnerpensioen
  • De woning (overnemen, onverdeeld laten of verkopen)
  • Rentevoordeel (in geval van een koopwoning)
  • Partneralimentatie
  • Kinderalimentatie
  • Alle andere zaken waar jullie afspraken over willen maken

De mediators van Scheiden met Aandacht zijn geregistreerde MfN mediators. De mediator neemt jullie aan de hand en bespreekt alle onderwerpen.

Scheiding regelen met een mediator

Een scheiding regelen met een mediator houdt in dat jullie in goed overleg samen de juiste afspraken willen maken. Let er bij de keuze van een mediator altijd op dat diegene een MfN geregistreerd is. Mediator is in Nederland een vrij beroep. Een mediator is een conflictbemiddelaar. Om een scheiding te begeleiden is er vakinhoudelijke kennis nodig. Deze kennis is onmisbaar om het scheidingstraject goed te laten verlopen.

De mediators bij Scheiden met Aandacht zijn MfN geregistreerd. We nemen jullie aan de hand mee en bespreken alle onderwerpen. We zijn open en eerlijk. Ook over de consequenties die een scheiding met zich meebrengt. Deze consequenties kunnen fiscaal, juridisch, sociaal emotioneel of financieel van aard zijn. Als de consequenties van de te maken keuzes voor jullie duidelijk zijn dan kunnen jullie een weloverwogen beslissing maken. Het is namelijk van belang dat jullie houdbare afspraken maken tijdens het scheidingstraject, zodat er geen verrassingen achteraf zijn.

De voordelen van een scheiding regelen met een mediator zijn:

  • Het bespaart tijd. Jullie bepalen namelijk zelf wat jullie willen afspreken en hoe snel dat verloopt.
  • Een mediator is afhankelijk en onpartijdig. We zijn er voor jullie beiden en dwingen nooit een beslissing af.

De afspraken zijn gemaakt, wat nu?

Er wordt in goed overleg afspraken gemaakt over alles wat van jullie samen is. Vervolgens worden deze afspraken door de mediator in een convenant en ouderschapsplan vastgelegd. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan dient een advocaat het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Deze advocaat hoeven jullie niet zelf te zoeken. Scheiden met Aandacht werkt met een advocaat samen die dit voor jullie kan verzorgen.

Als de rechter een positieve beslissing heeft genomen volgt de beschikking. Vervolgens geven jullie aan akkoord te gaan met de echtscheiding door een handtekening te zetten onder de Akte van Berusting. De laatste stap is het inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente. Dit verzorgen wij ook voor jullie. Pas dan is de echtscheiding definitief.

Scheiden zonder mediator, een goede keuze?

Is scheiden zonder een mediator een goede keuze? In het geval jullie niet in goed overleg willen of kunnen regelen is scheiden zonder mediator een goede keuze. In dat geval biedt de hulp van een advocaat uitkomst. Ieder van jullie kan zich laten begeleiden door een advocaat.

Scheiden kan tegenwoordig ook online. Als jullie geen koopwoning hebben, geen kinderen of een onderneming om rekening mee te houden is dit een goede optie. Mocht één van deze zaken wel aan de orde zijn, houd er dan rekening mee dat het belangrijk is fiscaal, juridisch en rekenkundig onderlegd te zijn.

Wij maken het regelmatig mee dat partijen elkaar in goede harmonie alles hebben gegund, waardoor ze een enorme belastingaanslag voor schenkbelasting ontvangen. Een mediator wijst je op dit soort valkuilen. Wanneer je alles zelf regelt zijn de gevolgen niet altijd te overzien.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden en/of onze werkwijze? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.