Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De scheiding verwerken, hoe doe je dat?

Wij helpen.

Een scheiding verwerken is niet gemakkelijk. Het is één van de meest heftige en emotionele gebeurtenissen die er bestaan. Het is daarom niet vreemd om je hierin te laten begeleiden door een deskundige. Wij werken samen met diverse specialisten. Zo ook Gerdi Kreutz.

Maak kennis met Gerdi Kreutz

“Mijn naam is Gerdi Kreutz. Ik ben psychosociaal therapeut, pedagoog en integratief kinder- en jeugdtherapeut. Dit doe ik voor Psycho Zuid: een praktijk voor persoonsgerichte, psychosociale therapie. Ik werk al jaren met kinderen en ouders die met een scheiding te maken hebben.”

Werkwijze bij een scheiding verwerken

“Kenmerkend voor mijn werkwijze is een persoonlijke, motiverende aanpak. Dit combineer ik met gedegen vakkennis, liefde en humor. Er is ruimte voor verdriet, maar waar mogelijk óók voor een lach. Ik ben breed georiënteerd en veelzijdig. Daarnaast werk ik op een integratieve manier, vanuit verschillende verklarings- en behandelmethoden. Hiervoor zet ik mijn kernkwaliteiten in: authentiek, empathisch, integer, respectvol, zonder oordeel én verbindend. De mens blijft te allen tijde centraal staan!”

De rollen bij het verwerken van de scheiding

“In een huwelijk heb je als ouder twee rollen. De rol van partner én de rol van ouder. Door een scheiding verandert dat. Je wordt een ex-partner maar blijft natuurlijk ouder. Dit vraagt om goede communicatie. Voor kinderen is het belangrijk dat ouders goed samenwerken. Dit zorgt er namelijk voor dat kinderen zich sneller aanpassen naar de situatie.

Natuurlijk hebben ouders het beste voor met hun kind(eren). In de periode rond de scheiding hebben ze echter veel aan hun hoofd. Het is begrijpelijk dat ouders minder oog hebben voor de situatie. Echter, voor de kinderen is het van belang om zo min mogelijk last van de scheiding te hebben. Het is aan de ouders om hiervoor te zorgen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door de hulp van een kinder- en jeugdtherapeut in te schakelen.”

Verwerken scheiding | Scheiden met Aandacht

Kindertherapie: hulp bij de scheiding verwerken

“In mijn begeleiding staat het kind centraal. Ik bied kinderen een veilige plek waar ze zichzelf mogen zijn. Ik help kinderen op een creatieve manier tot het eigenlijke probleem te komen én dit aan te pakken. Hierbij maak ik gebruik van allerlei hulpmiddelen zoals speelgoed, spelletjes, knuffels, eventueel meegebracht materiaal van het kind én allerlei interventietechnieken.

Om een kind optimaal te helpen, sluit ik volledig aan bij de communicatievorm van hem of haar. Sommige kinderen praten, maar sommigen zwijgen liever. Andere kinderen willen spelen of juist een boekje lezen. Ieder kind heeft recht op een speciale benadering, toegespitst op zijn of haar behoefte. Ouders krijgen een actieve rol in het therapeutisch proces van hun kind. Het succes hangt af van de omgeving, de mogelijkheden en de motivatie van het kind.”

Scheiding verwerken met een relatietherapeut

“Een echtscheiding is een ingrijpend proces dat meestal veel emoties oproept. Voordat de scheiding rond is, moeten jullie veel afspraken maken. Bijvoorbeeld over gezamenlijke bezittingen. Als jullie samen kinderen hebben, is het belangrijk om afspraken te maken hoe daarmee om te gaan. In deze fase is het belangrijk dat jullie als ex-partners goed met elkaar omgaan. Zo gaan jullie op een prettige manier uit elkaar en regelen jullie alle zaken goed. Een relatietherapeut begeleidt jullie in deze situatie.

Tijdens de relatietherapie krijg je de mogelijkheid om datgene wat jou of je partner werkelijk dwarszit met elkaar te bespreken. Ik zorg daarbij voor een setting waarin ruimte is voor beiden. Hierdoor voelen jullie je allebei gehoord. Tussen jullie ontstaat ruimte en je komt samen tot de kern van wat er mis is in jullie relatie.”

 

Relatietherapie in de praktijk

“Relatietherapie geeft je inzicht in de problemen en patronen die in jullie relatie zijn geslopen. Hierin zijn 3 basispatronen te herkennen die van invloed zijn op het onderlinge contact én het ouderschap. Ouders zitten gevangen in deze patronen. Hierdoor komen de onderlinge ex-relatielijnen steeds meer onder druk te staan. Dit is niet goed voor jullie kinderen, maar ook niet voor jullie zelf. Wanneer je dit combineert met een overprikkeld stresssysteem, zorgt dat voor gespannen onderlinge verhoudingen. Daardoor komen de kinderen meer en meer in de knel te zitten.

Het leren herkennen van de verschillende communicatiepatronen geeft je inzicht in de oorsprong én de impact van de patronen. Tevens krijgen jullie praktische handvaten aangereikt om de onderlinge communicatie anders vorm te gaan geven. Met andere woorden: jullie krijgen meer inzicht in jullie zelf. En dat maakt jullie sterker voor de toekomst.”

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden? Of meer weten over onze samenwerking met kinder- en jeugdtherapeuten? Plan dan een persoonlijk kennismakingsgesprek in. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.