Hulp bij de scheiding verwerken | Scheiden met Aandacht   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Een scheiding verwerken is niet makkelijk

Wij helpen.

Een scheiding verwerken is niet makkelijk. Het is één van de meest heftige, emotionele gebeurtenissen die er bestaan. Het is daarom niet vreemd om je hierin te laten begeleiden door een deskundige. Wij werken samen met diverse specialisten. Zo ook Gerdi Kreutz in Heerlen.

Maak kennis met Gerdi Kreutz

Ik ben Gerdi Kreutz, psychosociaal therapeut, pedagoog, integratief kinder- en jeugdtherapeut van Psycho Zuid: praktijk voor persoonsgerichte psychosociale therapie. Al vele jaren werk ik ook met kinderen en ouders die met een scheiding te maken hebben.

Verwerken scheiding en mijn werkwijze

Kenmerkend voor mijn werkwijze is een persoonlijke, motiverende aanpak die ik combineer met gedegen vakkennis, liefde en humor. Er is ruimte voor verdriet, maar waar mogelijk ook voor een lach. Ik ben breed georiënteerd en veelzijdig. Ik werk op een integratieve manier, vanuit verschillende verklarings- en behandelmethoden. Mijn kernkwaliteiten: authentiek, empathisch, integer, respectvol, zonder oordeel en verbindend, zet ik hierbij in. Maar de mens blijft ten alle tijden centraal staan!

Verwerken scheiding en de rollen die daarbij komen kijken

In een huwelijk heb je als ouder twee rollen: de rol van partner en de rol van ouder. Door een scheiding verandert dat. Je bent ex-partner maar blijft medeouder. Dit vraagt om een goede communicatie. Voor kinderen is het belangrijk dat ouders goed samenwerken. Dat zorgt ervoor dat kinderen zich sneller aanpassen aan de situatie.

Natuurlijk hebben ouders het beste voor met hun kind(eren). Maar in de periode rond de scheiding hebben ze veel aan hun hoofd. Het is begrijpelijk dat zij dan wat minder oog hebben voor de situatie en de gevoelens van hun kind(eren). Echter, voor de kinderen is het van belang dat zij zo min mogelijk last van de scheiding hebben. Het is aan de ouders om hiervoor te zorgen. Dat kan door de hulp in te schakelen van een kinder- en jeugdtherapeut en/of relatietherapeut.

Kindertherapie: hulp bij de scheiding verwerken

In mijn begeleiding staat het kind centraal. Ik bied kinderen een veilige plek waar ze zich kunnen uiten en zichzelf mogen zijn. Ik help kinderen om via praten en spelen op een creatieve manier tot het eigenlijke probleem te komen en aan te pakken. Hierbij maak ik gebruik van allerlei hulpmiddelen zoals speelgoed, spelletjes, knuffels, eventueel meegebracht materiaal van het kind en allerlei interventietechnieken.

Ook ouders krijgen een rol

Om het kind optimaal te kunnen helpen, sluit ik volledig aan bij de communicatievorm van hen. Ze kunnen praten, maar sommigen zwijgen liever. Ze kunnen spelen, sommigen lezen liever een boekje. Ze willen in therapie gaan, sommigen ook niet. Ieder kind heeft recht op een speciale, op zijn behoefte toegespitste benadering. Ouders krijgen een actieve rol toebedeeld in het therapeutisch proces van hun kind. Het succes van de therapie hangt af van de steun van de omgeving, de mogelijkheden en motivatie van het kind.

Tijdens de relatietherapie krijg je de mogelijkheid om datgene wat jou of je partner werkelijk dwarszit met elkaar te bespreken. Ik zorg daarbij voor een setting waarin ruimte is voor beiden.

Scheiding verwerken met een relatietherapeut

Een echtscheiding is een ingrijpend proces dat meestal veel emoties oproept. Voordat de scheiding rond is, moeten jullie onder meer afspreken hoe jullie de gezamenlijke bezittingen verdelen en wat er gebeurt met de woning. Als jullie samen kinderen hebben is het belangrijk afspraken te maken hoe daarmee om te gaan. In deze fase is het belangrijk dat jullie als ex-partners goed met elkaar omgaan. Zo regelen jullie alle zaken goed en gaan jullie op een prettige manier uit elkaar. Een relatietherapeut kan jullie in deze situatie begeleiden.

De scheiding verwerken met een beetje hulp

Tijdens de relatietherapie krijg je de mogelijkheid om datgene wat jou of je partner werkelijk dwarszit met elkaar te bespreken. Ik zorg daarbij voor een setting waarin ruimte is voor beiden. Daardoor voelen jullie je allebei gehoord. Tussen jullie ontstaat ruimte en je kunt samen tot de kern komen van wat er mis is in jullie relatie.

Relatietherapie geeft je inzicht in de problemen en patronen die er in jullie relatie zijn geslopen. Er zijn drie basispatronen te herkennen in de ex-partnerrelatie die van invloed zijn op het onderlinge contact én daarmee doorwerkt in het ouderschap. Ouders zitten gevangen in deze patronen en daardoor komen de onderlinge ex-relatielijnen steeds meer onder druk te staan. Dát is niet goed voor jullie kind(eren) en ook niet voor jezelf. Wanneer je dit gegeven combineert met een overprikkeld stresssysteem, zorgt dat voor gespannen onderlinge verhoudingen. Daardoor komen de kinderen meer en meer in de knel te zitten.

Herken communicatiepatronen

Het leren herkennen van de verschillende communicatiepatronen maakt dat je inzicht krijgt in de oorsprong en de impact van de patronen. Ook krijgen jullie praktische handvatten aangereikt om de onderlinge communicatie anders vorm te gaan geven. Jullie krijgen meer inzicht in jezelf en dat maakt je sterker voor jouw toekomst.

 

 

Het leren herkennen van de verschillende communicatiepatronen maakt dat je inzicht krijgt in de oorsprong en de impact van de patronen

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden en/of onze samenwerking met kinder- en jeugdtherapeuten? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen