Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

The Nothing Box

Wij helpen.

In de praktijk merken wij dat vrouwen en mannen elkaar vaak niet begrijpen. Dit levert bij beiden veel irritatie, frustratie en ergernis op. Zijn mannen dan zoveel anders dan vrouwen? Het antwoord is ja, er zijn zeker grote verschillen. Een verschil zit in de werking van de hersenen oftewel het brein. Het brein van de man werkt heel anders dan dat van de vrouw. De uitleg die hieronder wordt gegeven is een vereenvoudigde versie van de wetenschappelijke onderbouwing om het voor iedereen, die dit leest, begrijpelijk te maken. Een relatie hebben is niet het enige, deze moet je ook onderhouden. Tijdens de relatie leer je elkaar steeds beter kennen. Dat wil niet zeggen dat je elkaar dan ook begrijpt. Als je elkaar niet begrijpt kan dat leiden tot ergernissen, boosheid, verdriet en erger nog uiteindelijk tot een scheiding. Een scheiding is het laatste wat jullie willen. Deze blog kan jullie helpen elkaar beter te leren te begrijpen en mogelijk handvatten te geven hoe met de ander in bepaalde situaties om te gaan.

Scheiden is lastig genoeg Wij helpen.

Het brein van de man

In het brein van de man zitten verschillende ‘dozen’. De mannen hebben een doos voor de auto, voor hun moeder, voor hun kinderen, voor hun vrouw, voor de hond, voor hun werk etc. Mannen hebben overal ‘dozen’ voor. Het belangrijkste kenmerk is dat de ‘dozen’ elkaar niet aanraken. De ‘dozen’ staan dus niet met elkaar in verbinding. Als een man dus bijvoorbeeld praat over de auto dan opent hij alleen die ‘doos’ en spreekt alleen over wat er in die doos zit. De conclusie is dat het brein van de man heel eenvoudig werkt.

Het brein van de vrouw

In het brein van de vrouw is alles met elkaar verbonden. Zo is het onderwerp de moeder verbonden met de auto en met de echtgenoot en met de kinderen en met het werk en met alle andere onderwerpen, die in het hoofd van de vrouw omgaan. Zie het als een soort elektriciteitsnetwerk waarin er continu afstemming plaatsvindt tussen alle onderwerpen, die in het hoofd rondgaan. Als zich een gebeurtenis voordoet dan heeft de vrouw daar ook een emotie bij. Door dat er een emotie aan een gebeurtenis is gekoppeld onthouden vrouwen altijd alles. Vrouwen zijn daarom vaak langer boos op iemand want ze vergeten het voorval niet. De conclusie is dat het brein van de vrouw best complex is.

 

Een vrouw onthoudt alles beter, omdat ze een gebeurtenis verbindt aan de emotie die ze er destijds bij had. Vrouwen zijn daarom vaak langer boos op iemand. Een man onthoudt een gebeurtenis vaak niet omdat er geen emotie aan is gekoppeld. Het interesseert een man niet en dus onthoudt hij het ook niet. Een man kan ruzie hebben met iemand maar als het goed is gemaakt is alles vergeten en vergeven.

Een man houdt zich dus maar met 1 ding tegelijk bezig. Wellicht herkennen vrouwen, dat hun man voor de tv zit en voor niets anders oog heeft. Dat vindt hij heerlijk. Terwijl vrouwen multitasken. Zo hebben de mannen waarschijnlijk ervaren dat hun vrouw aan het koken is, terwijl ze de luier van hun kind verschoont, de was vouwt en telefoneert. Het is best lastig om al deze zaken te combineren en goed uit te voeren.

De Nothing Box

Een man kan ook aan niets denken. Daarom wordt er wel gezegd dat de man een ‘Nothing Box’ heeft. Een vrouw kan dat niet. Bij haar staat alles in verbinding en er is altijd hersenactiviteit. Daarom begrijpen vrouwen mannen ook niet. Het irriteert vrouwen dan ook dat mannen niets kunnen doen. Het verklaart ook waarom mannen anders omgaan met stress.

 

Als een man gestrest is dan wil hij niets doen (‘Nothing Box’). Het laatste wat een man dan wil doen is erover praten. Een vrouw wordt daar helemaal gek van. Die ziet een gestreste man, die ze wil helpen door met hem het gesprek aan te gaan. Ze vraagt waar hij aan denkt of hoe het met hem is. Een man kan ontploffen als zijn vrouw hem op zo’n moment niet met rust laat.

Als een vrouw gestrest is wil ze er over praten. Kan ze dat niet dan ‘ontploft’ haar hoofd zo ongeveer. Een man wil dan een oplossing bieden. In de meeste gevallen kan hij dat echter niet en dat leidt bij de man tot boosheid. Terwijl de vrouw gewoon haar verhaal wil doen en alleen wil dat de man naar haar luistert.

Wellicht herkennen jullie deze beschreven verschillen en kan het jullie helpen in de omgang met elkaar.

Kennismakingsgesprek

Hebben jullie vragen over scheiden of willen jullie een gratis kennismakingsgesprek inplannen, neem dan contact op met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen