Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Hoe bereken je alimentatie volgens de tremanormen?

Wij helpen.

Als je gaat scheiden, maak je met elkaar afspraken over de alimentatie. Maar hoe bereken je de hoogte van de alimentatie? En hoe zit het met tremanormen? Daarom is er een werkgroep met deskundigen gekomen. Deze werkgroep heeft een rapport met richtlijnen opgesteld die je als basis kunt gebruiken om de alimentatie te berekenen.

Het rapport rondom tremanormen en alimentatie

In het rapport van de werkgroep staan richtlijnen waarmee je de alimentatie kunt berekenen. Dan gaat het om zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. Die richtlijnen hebben niet de status van een wet, daarom mag je ervan afwijken. Komen jullie hier zelf niet uit, dan maakt de rechter een berekening conform deze richtlijnen, ook wel de tremanormen genoemd.

Het uitleggen van de tremanormen is nog best moeilijk. Het is daarom verstandig hulp in te schakelen van een deskundige mediator.

Alimentaties berekenen volgens de tremanormen

Als je de partneralimentatie volgens de tremanormen berekent, bepaal je eerst de behoefte. Dat is het inkomen dat jullie nodig hebben om op hetzelfde niveau door te leven als dat jullie gewend zijn op het moment dat jullie uit elkaar gaan.

Daarna kijk je of degene die het meeste verdient, wel de draagkracht heeft om partneralimentatie te betalen. Het is hierbij niet de bedoeling dat degene die alimentatie betaalt, daarna minder overhoudt dan degene die het ontvangt. Dan noemen we een jus-vergelijking.

Volgens de tremanormen heb je behoefte als je niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dan heb je simpelweg onvoldoende financiële middelen en je kan hier niet zomaar verandering in brengen. Het blijkt dat die behoefte afhangt van je persoonlijke situatie. Deze moeten we dus per geval bekijken.

Alimentatie voor de kinderen

Kinderen hebben altijd behoefte aan alimentatie. Zij zijn financieel afhankelijk van hun ouders. De behoefte van de kinderen zijn de kosten die de ouders uit hun eigen middelen moeten betalen. Dat is inclusief het eventueel te ontvangen kindgebonden budget. Deze kosten, ook wel behoefte genoemd, moeten ouders verdelen op basis van hun eigen draagkracht.

Maar, je hoeft als ouder natuurlijk ook niet méér alimentatie te betalen dan waar de kinderen behoefte aan hebben. Je kunt ook nooit meer betalen dan dat je kunt dragen. Ook het berekenen van de kinderalimentatie volgens de tremanormen is dus maatwerk.

Gratis kennismakingsgesprek

Tremanormen en alimentatie, al met met best ingewikkeld allemaal. We helpen jullie graag bij deze berekening. Ook als jullie al eerder een berekening hebben gemaakt, maar die willen wijzigen. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen