Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Maak van een echtscheiding geen vechtscheiding

Wij helpen.

Een scheiding heeft grote impact op jullie leven. Dat geldt ook voor de kinderen. Zij kozen niet voor een scheiding en toch moeten ze dealen met een heleboel veranderingen. Een verhuizing, andere school, nieuwe partners, stiefbroers of -zussen. Een vechtscheiding is het laatste wat zij kunnen gebruiken.

De vechtscheiding komt steeds minder vaak voor

We zien steeds minder vechtscheidingen in Nederland. Gelukkig zijn mensen zich ervan bewust dat de gang naar een rechter veel negatieve energie kost. Ze zoeken naar passende hulp en staan daarvoor open.

Het stranden van een relatie kan onderdeel zijn van het leven. Het is niets om je voor te schamen. Vroeger was dat anders. Er heerste een taboe op scheidingen. Al maanden verspreidt de overheid bewustwordingscampagnes. En dat helpt! Het aantal vechtscheidingen of conflictscheidingen is ontzettend afgenomen.

Ex-partners die een vechtscheiding voorkwamen zich minder vaak zorgen maken: 20% versus 11%.

Co-ouderschap doet zijn intrede

In plaats van een vechtscheiding, gaan mensen met elkaar in gesprek. Bij de zorgverdeling van de kinderen wordt voornamelijk gekozen voor co-ouderschap (34%). In 2011 was dit nog maar 25%. Het komt bijna niet meer voor dat ouders een minimale ouderschapsregeling overeenkomen. Een heel klein percentage van 3% kiest voor birdnesting. Dat betekent dat de kinderen een vast woonverblijf hebben maar dat de ouders komen en gaan.

Zorgen na de scheiding

Als mensen uit elkaar gaan, gaat dit gepaard met zorgen. Stellen zonder kinderen maken zich vooral zorgen over de eenzaamheid na de scheiding.

  • 33% maakt zich zorgen over de financiën na de scheiding
  • 35% is bang dat de kinderen last van de scheiding krijgen
  • 46% van de vrouwen maakt zich zorgen over de nieuwe woonsituatie
  • Mannen maken zich vooral zorgen om het sociaal-emotionele welzijn van de kinderen, 36%
  • 30% van de mannen maakt zich zorgen om de huisvesting

Opvallend is dat ex-partners die een vechtscheiding voorkwamen zich minder vaak zorgen maken: 20% versus 11%.

Geen vechtscheiding, scheiden in goed overleg

Dat ex-partners zonder vechtscheiding zich minder zorgen maken is een interessant geweten. Wellicht komt dit omdat er ruimte is om alles te bespreken en elkaar ook te helpen zaken mogelijk te maken. Daarnaast begeleidt een mediator hen bij alle zaken waar onzekerheid over is of zorgen over kunnen zijn.

Ook wij helpen jullie bij zaken waar onzekerheid over is. Onze mediators brengen alle zaken in beeld en uiteindelijk gemaakte afspraken worden zorgvuldig besproken. Uiteraard uit belang van jullie beiden.

Kennismakingsgesprek

Wil je graag meer informatie over scheiden en/of onze werkwijze? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.