Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Voorkom een loyaliteitsconflict

Wij helpen.

Een scheiding heeft veel impact op het leven van kinderen. Zij zijn ongewild het slachtoffer van deze keuze. In onze praktijk erkennen veel ouders zich schuldig te voelen en bang te zijn voor de consequenties ervan bij hun kinderen. Dat is begrijpelijk, want het komt maar al te vaak voor dat kinderen in een echtscheidingssituatie ontsporen. In lang niet alle gevallen is dat zo. Als ouder hebben jullie hier een grote invloed op. Jullie hebben voor de kinderen een voorbeeldfunctie. De kinderen kunnen veel van jullie leren. Als jullie in deze moeilijke tijd er toch het beste van proberen te maken, zien de kinderen dit en zullen dat in hun latere leven ook doen. Helemaal voorkomen dat de kinderen ergens last van hebben zal moeilijk zijn. Opgroeien gaat niet altijd over rozen. Jullie kunnen er veel aan doen om de situatie zo draaglijk mogelijk te maken voor de kinderen.

6 Tips om een loyaliteitsconflict te voorkomen

Hieronder geven we 6 tips om te voorkomen dat jullie kind(eren) in een loyaliteitsconflict terecht kunnen komen.

Tip 1: Laat je kind van beide ouders houden

Een kind wilt niet kiezen. Ook al ben je nog zo boos op je (ex)partner laat je kind niet kiezen tussen jullie. Geef je kind de ruimte om ook van de andere ouder te houden.
Dit kun je onder andere stimuleren door op de slaapkamer van je kind enkele foto’s van je (ex)partner met je kind op te hangen of neer te zetten.

Tip 2: Los conflicten op

Probeer zoveel als mogelijk ruzies te voorkomen. Als er ruzies zijn probeer ze dan met je (ex-)partner op te lossen. Laat blijken aan de kinderen dat de ruzie is beslecht. Probeer langdurige ruzies te voorkomen. Geef hierin het goede voorbeeld.

Tip 3: Betrek je kind niet in de strijd

Als jullie ruzie maken en jullie betrekken je kind er bij, dan dwingen jullie je kind tussen jullie in te gaan staan. Jullie kind wordt dan verscheurd. Jullie kind heeft recht op beide ouders. Laat je kind niet onderdeel zijn van jullie ruzie en laat je kind niet kiezen voor één van jullie. Praat niet slecht over de andere ouder waar je kind bij is. Je kind houdt immers ook van de andere ouder.

Tip 4: Stel je niet op als slachtoffer

Als je je als slachtoffer opstelt, dan heeft je kind de neiging om voor jou op te komen. Dit kan een manier zijn om je kind aan je te binden, maar hierdoor verslechtert de band met de andere ouder. Als kinderen ouder worden, kan de loyaliteit  van een kind veranderen. Kleine kinderen hebben empathie voor de ‘zielige’ ouder, maar dat kan in een keer veranderen als ze ouder zijn. Juist om die reden kan een kind zich dan van die ‘zielige’ ouder afkeren.

Tip 5: Zorg voor eenduidige afspraken

Maak afspraken met je (ex) partner waar jullie je beiden aan houden. Afspraken die niet op meerdere manieren voor uitleg vatbaar zijn. Dit voorkomt onduidelijkheden bij je kind. Tegenstrijdige berichten creëren een onveilig gevoel bij je kind.

Tip 6: Gun de liefde van de andere ouder

Gun je kind de liefde van de andere ouder. Je kind heeft behoefte aan twee ouders.
Als je kind bij de andere ouder is geweest, vraag hem of haar dan ook hoe het is geweest. Wat hij of zij heeft gedaan en vraag hier ook op door. Toon oprechte interesse. Je kind zal dan ervaren dat hij of zij van de andere ouder mag houden en dat dat een liefde is die niet over hoeft te zijn, omdat jullie geen partners meer van elkaar zijn.

 

Kennismakingsgesprek

De mediators van Scheiden met Aandacht hebben bij het maken van afspraken over de kinderen aandacht voor onder andere het loyaliteitsconflict. Willen jullie hierover meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

 

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen