Wat als vrienden scheiden? Wij helpen | Scheiden met Aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Wat als vrienden scheiden?

Wij helpen.

Aan je beste vriend(in) merk je al een tijdje dat de relatie niet helemaal lekker gaat. En inderdaad, het nieuws komt dat ze gaan scheiden. Jij vangt al langer signalen op dat het niet goed gaat. Maar het kan zijn dat het voor je vriend(in) wél als een verrassing komt. Je wil je vriend(in) bijstaan in deze lastige tijd. 4 tips die je hierbij kunnen helpen.

Wat als vrienden scheiden? 4 tips

  1. Help met zoeken naar een deskundige mediator

Luister naar je vriend of vriendin zonder oordeel en geef geen ongevraagd advies. Hou opmerkingen als ‘dat werd eens tijd’ of ‘fijn dat je eindelijk inziet dat hij of zij niet goed voor je is’ voor je. Geef de steun die nodig is. Ga uit van zijn of haar eigen kracht.  Ga niet op de stoel van mediator of advocaat zitten, maar help met zoeken naar een deskundige mediator.  Zij weten om te gaan met de momenten dat de communicatie moeizaam verloopt, door emoties, onbegrip en wantrouwen, angst en onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen. Een mediator helpt om in goed overleg te blijven om de nodige afspraken te maken.

  1. Deel geen nare verhalen

Iedere scheiding is anders. Misschien heb je zelf ervaring met een hele nare scheiding, of zit een collega of kennis er middenin. Het is verleidelijk om die verhalen te delen. Toch is dat beter van niet. Je beste vriend of vriendin heeft al genoeg aan ‘t hoofd. Bovendien bezorgen dat soort verhalen vaak alleen nog maar een slechter gevoel. Dat wil je natuurlijk niet.

  1. Vang je beste vriend of vriend ook op ná de scheiding

Ben er niet alleen voor je vriend of vriendin tijdens de scheiding, maar ook daarna. Als er kinderen zijn, is een scheiding vaak nog moeilijker. Op de momenten dat de kinderen bij de ex-partner zijn, kan je vriend of vriendin zich extra ellendig en alleen voelen. Je kunt het gemis niet wegnemen, maar je kunt wel de aandacht van het verdriet afleiden. Ga eens lekker samen een stuk wandelen, houd een film- of gameavond of ga iets anders actiefs doen. Zeker het eerste jaar na de scheiding, waarin elk moment een eerste keer is, is vaak een moeilijke periode voor gescheiden ouders.

  1. Laat je niet negatief uit over de ex-partner

Zelfs als je vriend of vriend(in) aan jou bevestiging vraagt, zeg niet wat voor een verschrikkelijke persoon de ex-partner is. Als ze toch ooit nog een keer bij elkaar komen, dan kan jij je met goed fatsoen niet meer bij hen vertonen. Dan is de vriendschap voorgoed beschadigd. Als je vriend of vriendin een misstap heeft begaan waardoor ze gaan scheiden, probeer dan ook niet met de vinger te wijzen. Vaak is er een hele geschiedenis aan gebeurtenissen vooraf gegaan. Laat de schuldvraag rusten. Die is niet belangrijk en het antwoord op die vraag verandert de situatie niet.

Kennismakingsgesprek

Denk je dat Scheiden met Aandacht een goede mediator is voor je beste vriend of vriendin? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je vriend of vriendin goede en houdbare afspraken te maken met de ex-partner. Belangrijk, zeker als er kinderen in het spel zijn. Laat je vriend of vriendin noemen dat hij of zij door jou is doorverwezen en wij zorgen voor een passende attentie.

Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen