Wat is alimentatie? Wij helpen | Scheiden met Aandacht.   

Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Wat is alimentatie?

En hoe zit dat bij mij?

Alimentatie is eigenlijk een onderhoudsplicht. Er zijn twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. In dit blog leggen we beide soorten uit.

Alimentatie voor de kinderen

Hebben jullie kinderen? Dan heeft de ouder die het kind niet verzorgt, een alimentatieplicht voor kinderen. Diegene stort dan geld voor de kinderen op de rekening van de andere ouder. Wanneer jullie allebei evenveel zorgen voor de kinderen, zijn er twee opties:

  1. Bepaal samen wie van de ouders verantwoordelijk wordt voor de uitgaven van de kinderen.
  2. Open samen één kinderrekening waar jullie beiden geld op storten.

Van de rekening kunnen jullie bijvoorbeeld kleding, cadeau ’s, hobby’s en andere benodigdheden voor de kinderen kopen.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen voor de kinderen?

Ten eerste moeten jullie de kosten voor de kinderen bepalen. Vaak is het niet duidelijk hoeveel dat precies is.  Uit onderzoek blijkt dat de uitgaven voor kinderen samenhangen met:

  1. Het netto besteedbare inkomen.
  2. Hoeveel kinderen er in het gezin wonen.
  3. Hoe oud de kinderen zijn.

Op basis van dit onderzoek zijn de Tremanormen ontstaan.

Wanneer jullie zelf goed hebben bijgehouden wat jullie aan de kinderen uitgeven, dat is dit ook een prima uitgangspunt. In alle andere gevallen helpen wij jullie dit uit te rekenen. Ook wij maken gebruik van de Trematabel.

Wat de kinderen per maand kosten, wordt ook wel de behoefte van de kinderen, of het eigen aandeel van de ouders genoemd. Het gaat om de kosten die je als ouders van eigen middelen moet betalen. Deze kosten worden verdeeld naar draagkracht.

Zo wordt de kinderalimentatie berekend

De berekening van hoe je de kosten voor de kinderen verdeeld is een forfaitaire berekening (een soort fiscale vuistregel). 70 procent van wat je overhoudt ná minimale kosten voor het eigen levensonderhoud is voor kinderalimentatie. Kinderalimentatie gaat vóór partneralimentatie.

We maken mee dat scheidende ouders schrikken van het bedrag dat uit die berekening komt. Dat begrijpen we. Tijdens het samenzijn werden de kosten naar evenredigheid van de inkomens gedeeld. Omdat je gaat scheiden, komen die kosten nu onder een vergrootglas terecht. Hierdoor kom je erachter hoeveel de kinderen daadwerkelijk kosten.

Wat is alimentatie? | Scheiden met Aandacht

Hoe zit het met de partneralimentatie?

De berekening van de partneralimentatie is géén forfaitaire berekening. Je gaat uit van de minimale kosten voor levensonderhoud, de werkelijk te verwachten woonlasten en de werkelijke ziektekosten.

Van wat hierna overblijft is 60 procent voor de kinder- en partneralimentatie. Van deze 60 procent draagkracht betaal je de kinderalimentatie. Daarna moet blijken of er nog draagkracht over is voor de partneralimentatie. Als er daarna te weinig geld overblijft voor de alimentatieplichtige, hoeft diegene geen partneralimentatie te betalen.

Het kan ook voorkomen dat de alimentatieplichtige na betaling van de partneralimentatie minder geld overhoudt dan de alimentatiegerechtigde. Dat is niet de bedoeling. De hoogte van de alimentatie wordt dan naar beneden bijgesteld tot jullie beiden evenveel onder aan de streep overhouden. Dat noemen we de jus-vergelijking.

Zo wordt de partneralimentatie berekend

De partneralimentatie wordt als volgt berekend: van het geld dat overblijft na aftrek van de minimale kosten voor levensonderhoud, de werkelijke woonlasten en de werkelijke ziektekosten, is 60 procent voor de kinder- en partneralimentatie. De 40 procent die dan nog overblijft is voor jezelf.

Gratis kennismakingsgesprek

Het uitrekenen van de kinderalimentatie en partneralimentatie is best lastig. Wij helpen jullie hierbij. In die berekening nemen we de inkomstenbelasting mee en bijbehorende heffingskortingen. We houden ook rekening met bijvoorbeeld een kindgebonden budget. Als je dit ontvangt, wordt je draagkracht groter en moet je naar verhouding meer bijdragen aan de kinderen. Niet alléén je inkomen is dus bepalend.

Zijn jullie van plan te scheiden en willen jullie hierover graag meer informatie? Of willen jullie concreet meer informatie over alimentatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen