Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

We houden van elkaar maar het werkt niet, wat nu?

Wij helpen.

Soms kun je enorm veel van elkaar houden, maar op de een of andere manier werkt het niet. Je durft de knoop nog niet door te hakken, want een scheiding is wel erg definitief. En wat als je achteraf enorm veel spijt krijgt? Nee, dan geef je liever de relatie nog een kans. Herkenbaar?

12 signalen waaruit blijkt dat je relatie over is

Wij beschrijven hieronder de 12 signalen waaruit doorgaans blijkt dat de relatie over is. Op die manier kunnen jullie voor jezelf bepalen of de relatie het waard is om voor te vechten of jullie de relatie beter kunnen beëindigen. Uiteindelijk maken jullie een keuze in het belang van jullie eigen geluk en gezondheid.

Signaal 1: Je hebt de hoop opgegeven

In een relatie kun je voor een hoop hete vuren staan, zoals een familielid die komt te overlijden, een partner of kind die ernstig ziek worden, als één van jullie te maken krijgt met een burn-out of financiële problemen. Deze hete vuren hoeven niet per definitie het einde van je relatie te betekenen. Houd je hoop, dan kunnen deze hete vuren gezamenlijk overwonnen worden en kunnen jullie er sterker uitkomen. Soms met hulp. Als je de hoop hebt opgegeven, dan wordt dit erg moeilijk.

Signaal 2: De intimiteit is (volledig) weg

Het verschil tussen goede vrienden en een goede partner zit hem in de intimiteit.

Signaal 3: Je irriteert je volop aan de ‘slechte’ gewoontes van jouw partner

Niemand is perfect en iedereen vergeet wel eens het dopje op de tandpasta te draaien, laat zijn of haar was wel eens slingeren, of laat vieze vaat op het aanrecht staan. De een eet luidruchtig en de ander heeft weer een slechte afdronk of snurkt enorm. Het is dan heel makkelijk om dit soort gedrag persoonlijk op te vatten en te denken dat de ander dit expres doet. Zo simpel ligt het vaak echter niet. Als het jou niet lukt om deze eigenschappen van de ander te accepteren of om te buigen naar iets positiefs, zoals hij is rommelig en laat af en toe een sok slingeren, maar hij of zij helpt mij wel op andere momenten mee, dan is het een signaal.

Signaal 4: Jullie doen geen leuke dingen meer samen

In je relatie maak je verbinding als koppel door ervaringen samen op te doen en herinneringen te maken. Als jullie of een van jullie hier geen behoefte meer aan heeft, kan dit een signaal zijn.

Signaal 5: Je bent gestopt met het tonen van initiatief, de ander waardeert het toch niet

Een goede relatie is wederkerig. In een goede relatie heb je dingen voor elkaar over en kun je enthousiasme opbrengen als de ander iets voorstelt, dat jij wellicht minder leuk vindt. Je weet immers dat de ander ook dingen voor jou over heeft, toch?

Signaal 6: Je ziet de ander niet meer als vader of moeder van je kinderen

Stel je fantaseert hoe je relatie of gezinsleven er over een paar jaar uit ziet. Als daar kinderen bij horen en je de ander niet meer als vader of moeder ziet, weet je genoeg.
Want bij een kinderwens is het enorm belangrijk dat je op één lijn ligt.

Signaal 7: Je ziet jullie niet meer samen oud worden

Als je liever een betekenisvolle en langdurige relatie wilt, besef je dan goed dat een relatie enkel voor de lol, de seks, of om simpelweg niet alleen te hoeven zijn, geen goed idee is!

Signaal 8: Je vertrouwt de ander niet meer

Stel dat de ander jouw vertrouwen enorm heeft beschaamd, door bijvoorbeeld vreemd te gaan of op een ander vlak tegen je te liegen, stel je zelf dan de vraag of je het de ander kunt vergeven. Als dat niet lukt, zal er ook nooit meer een gemeenschappelijke basis van vertrouwen komen.

Signaal 9: Jullie doen niets liefs meer voor elkaar

Een klein briefje met de woorden ‘ik hou van jou’ onder het kussen of het organiseren van een romantisch dinertje voor twee of een bosje bloemen of een ontbijt op bed of gewoon een kopje koffie of thee. Het zijn de kleine dingen waarmee je partner zegt van je te houden en waardoor jij je geliefd en gewaardeerd voelt. Doen jullie niets meer voor elkaar, dan is dit ook een signaal.

Signaal 10: Je wilt weer graag vrijgezel zijn

Als je daarover fantaseert of droomt, weet je eigenlijk al genoeg. Je fantaseert immers over hoe het leven er zonder de ander uit zal zien.

Signaal 11: Je verveelt je

Soms zijn jullie zo uit elkaar gegroeid dat jullie weinig tot niets meer gemeenschappelijk hebben. Als je je verveelt, ga je vaak op zoek naar prikkels van buitenaf. En dan is het meestal beter om de relatie te beëindigen voordat jij je partner gaat kwetsen.

Signaal 12: Je zoekt constant ruzie

Als je aan jezelf merkt dat je ruzie begint te zoeken en dat eigenlijk helemaal niet erg vindt, de ruzies eigenlijk nergens om gaan en dat het meer ruzies zijn om het ruzie maken zelf, dan weet je dat het tijd is om je relatie te beëindigen.

Scheiden of blijven?

Als je ondanks al deze signalen toch graag aan je relatie wilt werken, dan verwijzen wij je graag door naar een van de relatietherapeuten waar wij mee samenwerken. Het zal geen gemakkelijke weg zijn, maar als je beide wil, dan is niets onmogelijk.

Besluiten jullie dat de relatie over is, maar willen jullie de zaken graag op een goede manier regelen voor elkaar en vinden jullie het fijn om daarbij onze hulp te krijgen?

Kennismakingsgesprek

Willen jullie meer informatie over scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.    Gerelateerde artikelen