Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Wie krijgt kinderbijslag na een scheiding?

Wat is eigenlijk kinderbijslag? Wie heeft er na de scheiding recht op en wanneer ontvangt je het? De mediator van Scheiden met Aandacht legt uit wat de mogelijkheden zijn.

Wie krijgt kinderbijslag na een scheiding?

Kinderbijslag is een bijdrage voor de kosten van kinderen tot 18 jaar. De kinderbijslag wordt door de Sociale Verzekeringsbank per kwartaal betaald. Na een scheiding krijgt niet iedere ouder automatisch kinderbijslag. Het ontvangen van kinderbijslag hangt af van:

  • De leeftijd van het kind;
  • De hoofd- woon en verblijfplaats van het kind;
  • Of het kind wel of niet naar school gaat.

Scheiden en kinderbijslag

De ouder waar het kind de meeste tijd verblijft, ontvangt de kinderbijslag tot het kind 18 jaar wordt. Heel soms stopt de ontvangst van de kinderbijslag. Als je kind namelijk stopt met school, kan het zijn dat je geen kinderbijslag meer ontvangt. De Sociale Verzekeringsbank beoordeelt jullie situatie en bepaalt of je het wel of niet krijgt.

Kinderbijslag na scheiding

Bij een scheiding maken jullie afspraken over de zorgverdeling. De ouder waar het kind staat ingeschreven en die het meeste voor het kind zorgt, ontvangt de kinderbijslag. Bij een co-ouderschap (elke ouder heeft gemiddeld minimaal 3 dagen de zorg voor jullie kind of elke ouder heeft om de week de zorg heeft voor jullie kind) zullen jullie samen moeten afspreken wie de kinderbijslag ontvangt.

Wie krijgt kinderbijslag na scheiding

De mediator van Scheiden met Aandacht legt in het scheidingsbemiddelingstraject uit wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de ontvangst van de kinderbijslag. Wie de kinderbijslag aanvraagt, ontvangt ook het kindgebondenbudget. Als er sprake is van een co-ouderschap mogen jullie zelf bepalen wie de kinderbijslag aanvraagt. Degene die de kinderbijslag aanvraagt, ontvangt ook het kindgebonden budget. De mediator van Scheiden met Aandacht rekent uit welke afspraak voor jullie financieel het gunstigste is. De ouder met het laagste toetsingsinkomen ontvangt het meeste kindgebondenbudget. Hebben jullie meerdere kinderen? Dan is het wellicht financieel gunstig, dat elke ouder voor minimaal één kind de kinderbijslag aanvraagt en voor dat kind het kindgebondenbudget ontvangt.

Na de scheiding is jullie situatie gewijzigd. Een wijziging in jullie situatie moet je doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) door in te loggen met je DigiD op Mijn SVB.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden of uit elkaar en willen jullie daarbij goed worden begeleid? Voor jullie, maar ook voor de kinderen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is namelijk al lastig genoeg. Wij helpen jullie graag.

Gerelateerde artikelen