Partneralimentatie
Als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden en jullie inkomens behoorlijk van elkaar verschillen, dan kan het zijn dat er sprake is van partneralimentatie. Per 1 januari 2020 geldt een nieuwe partneralimentatiewetgeving.
Jullie persoonlijke budgetplan wordt uitgebreid besproken. Zo krijgen jullie inzicht in de financiële situatie.
De toeslagen waar jullie recht op hebben worden zorgvuldig in kaart gebracht en aangevraagd.
Er wordt een professionele berekening gemaakt conform de wettelijke TREMA norm.
Partneralimentatie
Wij helpen.

Scheiden voor of na 1 januari 2020
Wanneer je gescheiden bent vóór 1 januari 2020 verandert er niets omtrent partneralimentatie. De afspraken die jullie hebben gemaakt blijven gewoon staan. Ga je na 1 januari 2020 scheiden? Dan gelden er wel andere regels. De duur van de partneralimentatie wordt namelijk flink ingekort. Eerder had je recht op maximaal 12 jaar partneralimentatie. Vanaf 1 januari 2020 is dit teruggebracht naar 5 jaar.
De oude alimentatieregeling
De oude alimentatieregel was gedateerd. De wet was opgesteld in een tijd waarin eigenlijk alleen de man werkte en de vrouw financieel afhankelijk was van hun man. Ondertussen is dit compleet veranderd. De meeste vrouwen hebben een baan en zijn financieel onafhankelijk. Op basis van deze verandering besloot de overheid de regeling aan te passen.
Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?
De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de hoogte van jullie inkomens. Op basis daarvan worden ook de behoeften bepaald. Dit wil zeggen het geld dat jullie nodig hebben om op hetzelfde welzijnsniveau als tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap door te leven. Is dit niet het geval? En heeft degene met meer inkomen draagkracht voor de betaling van partneralimentatie? Dan heeft de ander recht op partneralimentatie.
De draagkracht is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de woonlasten. Deze worden forfaitair bepaald. Zijn er ook kinderen in beeld? Dan is er sprake van kinderalimentatie. De kinderalimentatie verlaagt de draagkracht voor de betaling van partneralimentatie.
Zonder alimentatieberekening is het onmogelijk om te zeggen wat iemand aan partneralimentatie gaat ontvangen. Het maken van een alimentatieberekening is maatwerk. Daar helpen we jullie bij.

Scheiden is
lastig genoeg.
Wij helpen.
Willen jullie later graag terugkijken op duidelijke afspraken over de kinderen, de woning, het pensioen, het vermogen en de schulden, de onderneming, de alimentatie en de verdeling van de boedel? Afspraken die in de praktijk uitvoerbaar zijn? Neem dan contact op met ons.

Berekening financiële draagkracht
Wij helpen.
Nieuwe regels alimentatie per 1 januari 2023
Per 1 januari 2023 is er een nieuwe aanbeveling van kracht omtrent alimentatienormen. Tot eind 2022 week de berekening van kinderalimentatie af van die van partneralimentatie. Inmiddels is er een vergelijkbare manier van berekenen.
Woonbudget
Per 1 januari 2023 rekenen we verplicht met een woonbudget van 30% van het netto besteedbare inkomen. Van dit woonbudget worden alle woonkosten betaald. In beginsel berekenen we de parnteralimentatie met deze forfaitaire woonlast.
Bijzondere situaties
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als de persoon die alimentatie moet betalen hogere woonkosten heeft dan het vaste bedrag, houdt hij of zij minder geld over na het betalen van de alimentatie. Het is toegestaan om meer uit te geven aan woonkosten, maar als dat onnodig of verwijtbaar is, houden we toch rekening met het vaste woonbudget. Met andere woorden, de alimentatie wordt berekend alsof er met het vaste woonbudget wordt geleefd. Het is een keuze om meer uit te geven aan wonen. Als de hogere woonlasten niet vermijdbaar en niet verwijtbaar zijn, kunnen we wel rekening houden met de werkelijke kosten.
Het kan ook zijn dat de werkelijke woonkosten lager zijn dan het vaste woonbudget. In dat geval is er meer ruimte om partneralimentatie te betalen. We houden hier alleen rekening mee als de lagere woonlasten blijvend zijn.
Jus-vergelijking
Het is niet de bedoeling dat de alimentatiebetaler na betaling van de eerste levensbehoeften minder overhoudt dan de alimentatieontvanger. Tot eind 2022 gold de jusvergelijking. Inmiddels kijken we naar wat partijen daadwerkelijk te besteden hebben. Dat bedrag hoort gelijk te zijn nadat de alimentatie is betaald. We houden daarbij rekening met de volgende bijzondere kosten: kosten die niet verwijtbaar en niet vermijdbaar zijn én kosten van de kinderen (voor zover die niet uit het kindgebonden budget worden vergoed).

Uitzonderingen op de nieuwe regelgeving rondom partneralimentatie
Er zijn uitzonderingen opgenomen in de wetgeving. De maximum van 5 jaar partneralimentatie kan door de volgende omstandigheden langer zijn:
- Je kunt partneralimentatie ontvangen tot het jongste kind 12 is geworden. Er wordt namelijk verondersteld dat je wanneer het jongste kind 12 is, je niet meer thuis hoeft te blijven voor hem of haar
- Er is ook een uitzondering voor mensen die minstens 15 jaar getrouwd zijn en binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken. In dit geval is het mogelijk partneralimentatie te ontvangen tot de AOW in gaat
Ook mensen van 50 jaar en ouder die al 15 jaar getrouwd zijn maken langer aanspraak op partneralimentatie (tot 10 jaar). Deze uitzondering komt in 2027 te vervallen. De regeling is bedacht omdat het voor ouderen lastig kan zijn om een baan te vinden als zij al lange tijd thuis zitten.

Onze werkwijze en stappenplan
- Persoonlijk gesprek met een onafhankelijke en onpartijdige MfN-register echtscheidingsmediator met de accreditatie familiemediation
- Uitleg over het scheidingstraject en het vaste lage all-in tarief
- Beoordeling of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging vanuit de Raad voor Rechtsbijstand en de eventuele aanvraag daarvan
- Gesprekken kunnen gevoerd worden bij jullie thuis of op kantoor
- Inventarisatie van jullie scheiding
- Na ontvangst van de getekende opdracht tot dienstverlening en MfN mediationovereenkomst wordt jullie traject opgestart
- Alimentatieberekening
- Vermogensopstelling
- Verdeling ouderdomspensioen
- Reservering partnerpensioen
- Opstellen echtscheidingsconvenant
- Opstellen ouderschapsplan
- Uitleg concept stukken
- Juridische controle
- Concepten akkoord? Dan convenant en ouderschapsplan ondertekenen
- Opstellen verzoekschrift
- Verzoekschrift en echtscheidingsconvenant met ouderschapsplan worden door de advocaat ingediend bij de Rechtbank
- Rechtbank geeft echtscheidingsbeschikking af
- Opstellen van de akten van berusting
- Ondertekenen van de akten van berusting
- Verzoek aan gemeente tot inschrijven van de beschikking
- Schriftelijke bevestiging gemeente ontvangen? Jullie zijn dan officieel gescheiden
- Checklist: Te regelen zaken na de scheiding
De persoon op de foto is fictief ivm privacy
De persoon op de foto is fictief ivm privacy
De persoon op de foto is fictief ivm privacy
Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.
Nicole Mollink
Ben je op zoek naar iets anders?
Scheiden
Aandacht voor jullie situatie en scheiding
Scheiden met kinderen
Aandacht voor jullie kinderen en hun omgeving
Inboedelverdeling
Aandacht voor jullie inboedelverdeling
Pensioen
Aandacht voor jullie pensioen
Geld en schulden
Aandacht voor jullie geld en schulden
Wonen
Aandacht voor jullie gezamenlijke woning
Alimentatie
Aandacht voor jullie alimentatie regelingen
Onderneming
Aandacht voor jullie onderneming