Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug

Aandacht voor inboedelverdeling.

Samen zorgen we ervoor dat de inboedel eerlijk wordt verdeeld.

Aandacht voor persoonlijke spullen.

We helpen jullie de persoonlijke spullen inzichtelijk te maken.

Aandacht voor motorvoertuigen.

De waarde van de motorvoertuigen worden nauwkeurig vastgesteld.

Aandacht voor de inboedelverdeling

Onder de inboedel vallen alle spullen die zich in en rondom de woning, garage of schuur bevinden. Denk hierbij aan gereedschap, een zithoek en een bed. Uitzondering hierop zijn spullen die vast zitten in de woning. Dit zijn zaken als een houten gelijmde vloer, een keuken of inbouwspots onder.

Voorwaarden voor een inboedelverdeling

Als jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden dan bepalen deze voorwaarden hoe de inboedel verdeeld wordt. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft ieder recht op de helft van de inboedel. Om achteraf discussie te voorkomen raden wij aan om tijdens het traject een lijst op te stellen. Als jullie dat prettig vinden voegen we deze toe aan het scheidingsconvenant.

Spullen van de kinderen

Wanneer één van jullie beiden de woning behoudt raden wij aan de slaapkamers van de kinderen in die woning zoveel mogelijk in tact te laten. Richt samen de slaapkamers van de kinderen in de woning van de vertrekkende ouder in. Op deze manier behouden de kinderen een veilige plek. Speelgoed verdeel je naar evenredigheid zodat de kinderen in beide woningen met hun eigen vertrouwde speelgoed kunnen spelen.

Waarde van de inboedel

Als één van beiden in de woning blijft wonen, neemt deze vaak een groter deel van de inboedel over tegen betaling van een bedrag. De hoogte van dat bedrag bepalen jullie in onderling overleg. Houd hierbij rekening met de dagwaarde van de spullen en de vervangings- of aanschafwaarde van vergelijkbare inboedel. Het kan zijn dat jullie ook rekening willen houden met de herinrichtingskosten voor de partner die het huis verlaat voor bijvoorbeeld gordijnen.

Verdeling van persoonlijke spullen.

Persoonlijke ‘verknochte’ spullen zoals kleding of sierraden hoeven niet verdeeld te worden. Hetzelfde geldt voor spullen die uit een schenking of erfenis met uitsluitingsclausule verkregen zijn. Zijn jullie getrouwd na 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen? Dan vallen de spullen die zijn verkregen uit een schenking of erfenis automatisch buiten de gezamenlijke gemeenschap van goederen. Er hoeft dan geen uitsluitingsclausule opgenomen te zijn. Deze goederen zijn en blijven privé zonder dat er over de waarde afgerekend hoeft te worden.

Verdeling van motorvoertuigen

Als jullie in het bezit zijn van één of meerdere motorvoertuigen dient hiervan de waarde vastgesteld te worden. Onder motorvoertuigen vallen bijvoorbeeld een auto, motor of caravan. De waarde kan in onderling overleg vastgesteld worden met behulp van verkoopsites zoals ANWB koerslijst of Marktplaats.

Taxatierapport

Vinden jullie het lastig om de waarde in onderling vast te stellen of beschikken jullie over een motorvoertuig met speciale opties of is deze geïmporteerd vanuit het buitenland? Dan is het mogelijk een taxatierapport op te vragen bij een erkend merkdealer.

Schenkbelasting

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd wordt de opbrengst gelijk verdeeld tussen beide partners. Wanneer de auto, motor en/of caravan aan één van beiden wordt toebedeeld, dient de ander daarvoor een bedrag te betalen. Gebeurt dit niet, wordt een van beiden overbedeeld waardoor diegene een schenkbelasting verschuldigd is.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Nicole Mollink
Scheidingsbemiddelaar en MfN geregistreerd mediator

Persoonlijk Scheiden met Aandacht voor de verdeling van de boedel. Wij helpen.