Een depressie na een scheiding komt vaker voor dan je denkt. Je krijgt te maken met rouwverwerking. Iedereen gaat daar anders mee om. Waar de één na een tijdje de toekomst weer positief tegemoet ziet, blijft de ander vastzitten in een gevoel van verdriet en machteloosheid.
Depressief na een scheiding: alleen met een hoofd vol gedachtes
De scheiding is geregeld, jullie wonen inmiddels apart en je ex-partner heeft het leven weer aardig op de rit. Maar dat geldt niet voor jou. Elke dag valt zwaarder en het is moeilijk om de dingen te doen die van je verwacht worden. Van ontspanning is nauwelijks sprake, je hebt geen oog meer voor de mooie dingen in het leven en je voelt je alleen met een hoofd vol (negatieve) gedachtes. De draad oppakken? Dat lukt niet. Elke vezel in je lichaam sputtert tegen. Toch ga jij maar door. Tot je op een dag niet meer verder kunt. Je komt tot het besef: ik heb een depressie na de scheiding.
Hoe een depressie zich uit
Een depressie brengt verschillende klachten met zich mee. Denk aan:
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Paniekaanvallen
- Ongelukkige gevoelens
- Somberheid
- Angst
Het kan zelfs voorkomen dat je gedachten hebt, dat je niet meer verder wilt leven. Als je dit soort signalen negeert en geen hulp inschakelt gaat het mis. De rouwverwerking – die bij een scheiding hoort – mondt dan uit tot een depressie.
Ik ben depressief na de scheiding, wat nu?
Je gaat door één van de moeilijkste periodes in je leven. Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Neem je klachten serieus. Begin bij je directe omgeving. Mensen die dicht bij je staan kunnen je helpen door een luisterend oor te bieden en er voor je te zijn. Maak tijd voor jezelf en ga leuke dingen doen. Lekker sporten, die ene cursus doen die al lang op je wensenlijst stond…
Helaas is soms is de steun van vrienden en familie niet genoeg. Dan kun je terecht bij je huisarts. Hij of zij verwijst je door naar andere hulpverleners zoals bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater.
Lees meer over je leven oppakken na een scheiding.
Coaching of therapie: ook wij staan voor je klaar
Wij werken samen met verschillende professionals die je verder kunnen helpen. Heb je behoefte aan coaching? Dan koppelen we je graag aan één van onze vertrouwde psychosociale therapeuten. Toe aan individuele therapie? Dan stellen we je voor aan onze systeem- en psychotherapeut. Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek met ons in. Dan beantwoorden we je vragen en bespreken we de mogelijkheden.